Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Ελλάδα, ο σάκος του μποξ της ζώνης του ευρώ

Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να καταθέσει αντί τετραετούς, τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας με στόχο την μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω του 3% καθίσταται πλέον ξεκάθαρο και σαφές ότι η κυβέρνηση έχει στην ουσία επικεντρώσει την  προσοχή της πρώτον στην δραστική αύξηση των εσόδων των τριών επόμενων προϋπολογισμών ως το 2012 και δεύτερον στην ανάγκη για περικοπή των δαπανών και μείωσης της σπατάλης στο Δημόσιο τομέα.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να γίνει και τα οδυνηρά εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα που πρέπει να παρθούν όπως αυτά διατυπώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε ήδη στην Κομισιόν για αύξηση των κρατικών εσόδων είναι καταρχάς επιβεβλημένη διότι συμβαδίζει με τη διαπίστωση ότι στη χώρα μας υπάρχει πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή και δίκαιη σύμφωνα με την προτεραιότητα που προτάσσει για πιο δίκαιη ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων. Ένα στοιχείο που δείχνει την υστέρηση των κρατικών εσόδων μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ότι το σύνολο των εσόδων της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται για το 2009 ότι θα διαμορφωθεί στο 37% του ΑΕΠ έναντι 45% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. της ζώνης του ευρώ. Από την άλλη αποδεικνύεται ότι η ταχεία διεύρυνση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού προήλθε κυρίως από την μεγάλη αύξηση των δαπανών του Δημοσίου μέσα σε λίγα χρόνια.

Από τις 8,5 επιπλέον μονάδες που αυξήθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 σε σχέση με το 4% του 2008, οι 5,5 ποσοστιαίες μονάδες οφείλονται στην αύξηση των δαπανών και μόλις οι 3,1 μονάδες στην υστέρηση των εσόδων. Στην Ελλάδα -χώρα με ελάχιστο παραγωγικό ιστό, με περιορισμένη ανταγωνιστικότητα σε διαρθρωτικό επίπεδο, με διογκωμένη την απασχόληση στον Δημόσιο τομέα και με υπέρμετρα υψηλό Δημόσιο χρέος λόγω χρηματοδότησης Δημόσιων επενδύσεων και υποδομών- η χαλάρωση της Δημοσιονομικής πολιτικής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα σε συνθήκες κρίσης άμεσα την σημαντική διόγκωση του ελλείμματος. Η αυτόματα υψηλότερη φορολογία που πρέπει να ακολουθηθεί τώρα για να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι πιθανόν να πλήξει τις επενδύσεις και κατά συνέπεια τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα την μείωση της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια από την εισαγωγή της χώρας μας στην ζώνη του ευρώ, πλανηθήκαμε ως κράτος αλλά και ως λαός ότι είχαμε εισάγει σταθερότητα μέσω ενός ισχυρότερου νομίσματος χωρίς πλέον να χρειάζεται να διορθώσουμε τα δομικά προβλήματα και τις χρόνιες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Συμπερασματικά λοιπόν το τεράστιο αυτό εγχείρημα της μείωσης του ελλείμματος που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομε ζητούμενο να αποφύγει την πτώχευση στο ορατό μέλλον συναρτάτε από το πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τις συνθήκες για μακροπρόθεσμη και ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους της με ζητούμενο ταυτόχρονα την αποφυγή ακραίας σκληρής οικονομικής πολιτικής καθώς θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ μείωσης ελλείμματος και ανάταξης της οικονομίας καθότι το έλλειμμα προσμετράτε ως ποσοστό του ΑΕΠ και συνεπώς αρκετά σημαντικό με τον περιορισμό του ελλείμματος είναι να μην υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η οικονομική δραστηριότητα για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ως μέγεθος το ΑΕΠ. Η Ελλάδα βεβαίως πληρώνει το τίμημα να είναι μέλος μιας νομισματικής ένωσης που διαθέτει την πλέον σφιχτή νομισματική πολιτική από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου. Το ευρώ έχει ενισχυθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα από το 2000 έως σήμερα και η Ελλάδα λόγω ακριβού και υπερτιμημένου νομίσματος έχει χάσει τεράστιο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της εντός της ευρωζώνης και διεθνώς. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντική ύφεση και ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει βαθιά ύφεση.

Τέλος αν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να πείσει τις αγορές ότι είναι πραγματικά διατεθειμένη να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας και το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών μας τότε πιθανότατα να δούμε μια δραστική υποχώρηση των ελληνικών spreads καθώς αυτό που ταλανίζει περισσότερο τους ξένους επενδυτικούς οίκους είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας μας. Η μόνη λύση πού έχει η κυβέρνηση είναι να παλέψει με τα προβλήματα του ελλείμματος και του χρέους και να τα καταφέρει. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, η ύφεση θα μας ταλαιπωρήσει, αλλά δεν υπάρχει άλλη κατεύθυνση.
Από τον Ανδρέα Παπανδρέου Οικονομολόγο
16-1-2010

Κακά, Ψυχρά και Ανάποδα

Πολλές φορές κάθομαι και σκέφτομαι  πως φτάσαμε σ’ αυτό το χάλι σαν χώρα και σαν λαός. Δεν μιλάω μόνο για την οικονομική κρίση και την μεγάλη αύξηση της ανεργίας και των νεόπτωχων, μιλάω για μια σειρά από θέματα που τελικά σηματοδοτούν μια γενικότερη κρίση. Για πολύ καιρό ήμουνα θιασώτης της άποψης ότι ήμασταν ένας λεβέντης λαός και παράλληλα πολύ καλλιεργημένος που όμως τον τρώγανε τα κέντρα και τα παράκεντρα, οι κακοί ξένοι, οι μεγάλες δυνάμεις. Τώρα τελευταία άλλαξα άρδην τη γνώμη μου και θεωρώ ότι πρώτα εμείς φταίμε και δίνουμε δικαιώματα και ότι ο εχθρός και μέσα στη χώρα βρίσκεται και μάλλον μέσα στην ίδια μας τη ψυχοσύνθεση και νοοτροπία. Θα δώσω κάποια παραδείγματα μιας ανεύθυνης νοοτροπίας που μας τυραννάει χωρίς να βγάζω τον εαυτό μου  απ’ έξω… Πρώτα απ’ όλα η νοοτροπία ότι το κομματικό συμφέρον προηγείται του εθνικού και του κοινωνικού. Θυμόσαστε ποτέ τα κόμματα να συνεργάζονται στα κρίσιμα ζητήματα η κάποια κομματικά μεγαλοστελέχη να κάνουν την κριτική τους και να μην ρίχνουν όλες τις ευθύνες σ’
αυτούς του απέναντι κόμματος; Όλοι παρέλαβαν καμένη γη από τους προηγούμενους και οι ίδιοι δεν έφταιξαν στο παραμικρό.Θυμόσαστε να χαράζουν κοινή πολιτική έστω για τα εθνικά θέματα όπως ξέρω γω γίνεται σε άλλες χώρες που υπάρχει ένα υπερκομματικό πλάνο (ας πούμε στην γείτονα προς Ανατολάς); Ακόμη και τα κόμματα της Αριστεράς δεν έχουν καταφέρει μέχρις στιγμής να χαράξουν κοινή πορεία στα πλέον βασικά που ζητάει η βάση τους. Θυμόσαστε να έχει γίνει κανόνας του δημόσιου βίου μας η εθελούσια παραίτηση υπουργών όταν ευθύνονται για καραμπινάτα σκάνδαλα; Στο εξωτερικό όμως που υποτίθεται ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την βαρβάτη πολιτικοποίηση τη δική μας κάτι τέτοιο έχει γίνει κανόνας.

Δεύτερον η νοοτροπία ότι το συντεχνιακό συμφέρον προηγείται του κοινωνικού. Δεν νοείται σε πολιτισμένο κράτος να έχουν καλλιεργηθεί νοοτροπίες ότι ένας κλάδος μπορεί να απεργεί καταχρηστικά σε βάρος άλλων κλάδων ή ακόμη και της υγείας των πολιτών. Για παράδειγμα βεβαίως και οι αγρότες είναι μια από τις βασικότερες τάξεις που πρέπει να προσεχθούν από ένα κράτος κοινής λογικής αλλά από την άλλη δεν νοείται ότι μπορούν να κλείνουν εθνικούς δρόμους κόβοντας το μεροκάματο άλλων επαγγελματιών η ζημιώνοντας πολλές επιχειρήσεις. Και εδώ ας κάνουμε μια σύνδεση και με τα προηγούμενα που λέγαμε. Πόσες φορές σας έχει τύχει να δείτε την εκάστοτε αντιπολίτευση να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργατών και όταν γίνεται εξουσία να μιλάει για παράλογες απαιτήσεις τη στιγμή που η πρώην κυβέρνηση που συκοφαντούσε τους αγρότες σε παρόμοια φάση τώρα ως αντιπολίτευση συμπαρίσταται στα ορθολογικά αιτήματά τους; Τρίτον η νοοτροπία ότι το περιβαλλοντολογικό κομμάτι πρέπει  να έρχεται δεύτερο μπροστά στο εφήμερο κέρδος διαφόρωνμεγαλοεπιχειρηματιών. Υπάρχει σίγουρα λόγος που η Αθήνα είναι ίσως η ασχημότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, χωρίς μεγάλα πάρκα, χωρίς τη διατήρηση και ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων, χωρίς μια πολεοδομία με έστω βασικούς κανόνες.

Υπάρχει σίγουρα λόγος που τα νησιά μας ασχήμυναν με πρόχειρες και κιτς κατασκευές.Υπάρχει λόγος που βασικοί δασικοί πνεύμονες καίγονται κάθε χρόνο χωρίς κάποιοι να μαθαίνουν από τα λάθη τα δικά τους η των προηγούμενων και βέβαια ενώ ο λαός απαιτεί αυστηρά νομοσχέδια για τους  καταπατητές μετά έρχονται οι χαριστικές ρυθμίσεις και ο λαός κοιμάται.

Τέταρτον η νοοτροπία μειωμένων αντανακλαστικών που έχουμε σε μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά θέματα από τα οποία εξαρτάται η επιβίωσή μας. Όταν ήρθε το ευρώ καταφέραμε να γίνουμε η χώρα της ευρωζώνης με το μεγαλύτερο όργιο ανατιμήσεων επί της πραγματικής αξίας. Έτσι η αγοραστική μας δύναμη σαν λαού μέσα σε δυο τρία χρόνια έπεσε σε τρομακτικό ποσοστό (είμαι αναρμόδιος να το υπολογίσω αλλά δεν πιστεύω και κάποιες έρευνες που θεωρούν ότι αυτό έγινε μόνο σε ποσοστό 30%) με αποτέλεσμα την ασφυξία ρευστότητας των επιχειρήσεων και το κύμα δανεισμού…

Πέμπτον η νοοτροπία να ξεχνάμε εύκολα και να ανεχόμαστε συμπεριφορές πολιτικές που μας μειώνουν. Είχαν βγει εν χορώ όλες σχεδόν οι μεγάλες εφημερίδες της «κεντροαριστεράς» και κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1988-89 σαν Νονό και Δον Κορλεόνε. Όταν όμως πέρασαν κάνα δυο χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη ξαφνικά αναζήτησαν στο πρόσωπο του Ανδρέα την καταλληλότερη λύση διαδοχής. Τελικά ρε σεις ήταν βρόμικο το 89 η όχι; Αν ήταν βρόμικο γιατί επαναφέρατε το Νονό; Αν δεν ήταν γιατί τον κατασυκοφαντήσατε; Αυτό ως παράδειγμα τρομερού πολιτικού αμοραλισμού που έμεινε αναπάντητο από τους αναγνώστες των εν λόγω φύλλων…

Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλες περιπτώσεις τραγικών νοοτροπιών αλλά νομίζω ότι τα πράγματα μιλάνε μόνα τους. Γιατί εμείς να έχουμε την ασχημότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης; Γιατί να συμβεί σε μας το μεγαλύτερο όργιο ανατιμήσεων με το ευρώ;

Γιατί στη δική μας χώρα να μην παραιτούνται υπουργοί στα μεγάλα σκάνδαλα; Γιατί να μη μονοιάζουμε έστω στο χείλος του γκρεμού; Γιατί να πριμοδοτούμε όσους ξέρουμε ότι μας δουλεύουν; Από την άλλη ευαισθησία δεν μας λείπει, ξέρω γω με το τσουνάμι ήμασταν από τις χώρες που αναλογικά μαζέψαμε τα περισσότερα χρήματα και αγαθά. Αλλά αποδείχθηκε ότι μετά από κάποιους μήνες τα περισσότερα από τα αγαθά είχαν παρατηθεί στους διαδρόμους διαφόρων αποθηκών κα ιδεν έφτασαν στον προορισμό τους. Άρα ούτε πονηροί είμαστε
όπως καμωνόμαστε. Δεν ξέρωαν υπάρχει θεραπεία, πάντως ας αρχίσουμε να το συζητάμε μεταξύ μας ότι δεν είμαστε και οι πιο μάγκες του πλανήτη. Ούτε καν αμερικανάκια …

Ανάπλαση κεντρικής πλατείας


Ζητήσαμε τις απόψεις των παρατάξεων και φορέων για το έργο που αλλάζει την πόλη μας

Η ανάπλαση της πλατείας Χαλανδρίου αποτέλεσε για πολλά χρόνια, όνειρο για εμάς που μεγαλώσαμε σε αυτόν τον χώρο, την εποχή που δεν χρειαζόταν παρά να βρεθείς στον «ΚΑΝAΡΗ» ή τον «ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ» για να συναντήσεις γνωστούς και φίλους από όλο το Χαλάνδρι, χωρίς καν να χρειάζεται να δώσεις ραντεβού μαζί τους. Ήταν η πλατεία ο χώρος που ουσιαστικά χτύπαγε η καρδιά της πόλης. Συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, πλάκες, διάλογος επί παντός επιστητού.
Αυτή η πλατεία μας έχει λείψει!
Αυτή την λειτουργία της πλατείας υπερασπιστήκαμε, όταν ο «εκσυγχρονισμός» επέλεγε στον χώρο την λειτουργία των WENDYS. Το ότι η ίδια η ζωή και η λειτουργία της αγοράς δικαίωσαν τη άποψή μας ότι η πόλη δεν θα δεχτεί …. την ταχυφαγία στον συγκεκριμένο χώρο, δεν αφορά πλέον κανέναν, έξω από ην καταγραφή της διαδρομής ολίγων γραφικών.
Η συνέχεια των WENDYS ήταν τα σύγχρονα café που αντικατέστησαν το εκμέκ και το ρυζόγαλο του Αφεντούλη και προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων για τα κλειστά στέγαστρα που έγιναν το σύμβολο της νέας εποχής για το Χαλάνδρι. Το έργο σε λίγο ολοκληρώνεται. Είναι κοινά ομολογούμενο ότι η πόλη έχει πλέον μια όμορφη πλατεία, που θα αποτελεί την βιτρίνα της για τα επόμενα – πολλά – χρόνια.

Υπάρχουν απόψεις και κριτικές για το αν μπορούσε να γίνει καλύτερη ή να συμπληρωθεί με άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις από τώρα και εμπρός.
Τι αρέσει, τι ενοχλεί, τι λείπει;
Αυτό αναζητήσαμε ζητώντας απόψεις από την διοίκηση του δήμου, τις δημοτικές παρατάξεις και τον εμπορικό σύλλογο της πόλης αλλά κάνοντας και ρεπορτάζ με συζητήσεις με συνδημότες και καταστηματάρχες.

Σε λίγο η πλατεία θα ξαναλειτουργήσει και η λειτουργία της μπορεί να είναι η αφετηρία μιας συνολικά διαφορετικής λειτουργίας του κέντρου της πόλης. Η αναζήτηση των χρυσών τομών ανάμεσα σε διαφορετικές προσεγγίσεις για την λειτουργία της, αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Χαλανδρίου και βέβαια και για τον ίδιο τον Δήμαρχο κο Ζαφειρόπουλο προσωπικά, με δεδομένο το ότι συνδέει το όνομά του ιστορικά με αυτό το έργο.

Αιχμιακά είναι τα ζητήματα του προβλήματος της διαχείρισης της στάθμευσης, της συγκοινωνιακής σύνδεσης της πλατείας με την περιφέρεια της πόλης και με το ΜΕΤΡΟ και βέβαια η αναζήτηση της ακανθώδους ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης ύπαρξης τραπεζοκαθισμάτων και της πλήρους επανακατάληψης του δημόσιου χώρου από τα καταστήματα.

Αφιερώνουμε σήμερα το 2ο φύλλο μας στο θέμα αυτό προσπαθώντας να συμβάλλουμε στην κατανόηση των θέσεων και της προβληματικής που κατατίθενται και στην αναζήτηση των ορθότερων επιλογών.

Ευχαριστούμε όσους ανταποκρίθηκαν στην έρευνά μας αλλά και όσους δεν ανταποκρίθηκαν. Οι πολίτες κρίνουν και αξιολογούν τόσο τις θέσεις όσο και τις συμπεριφορές όλων.

Και η ΠΛΑΤΕΙΑ φιλοδοξεί να δώσει εκείνα τα δεδομένα που χρειάζονται οι πολίτες για να κρίνουν ΔΙΚΑΙΑ.

Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ DRIVERNEWS.GR (επιμελείται ο Φίλιππος Αλβέρτος)

Chevrolet Spark


Την τελευταία φορά που η Chevrolet αποφάσισε

να φορέσει το ευρωπαϊκό της “κοστούμι”, λανσάροντας

στη δημοφιλέστερη

κατηγορία της ελληνικής -και όχι μόνο- αγοράς το Cruze χρειάστηκε

να ταξιδέψουμε μέχρι την Ισπανία. Εκεί γνωρίσαμε ένα αξιόλογο sedan, με μικρομεσαίες διαστάσεις και προηγμένα χαρακτηριστικά που έδειχνε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά για την κορεατική, με το αμερικανοφερμένο brand name, φίρμα. Για τη Chevrolet το Cruze αποτέλεσε μια δεύτερη αρχή ή αν προτιμάτε μια δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τις εξελίξεις και πολύ περισσότερο

την πρόοδο που παρουσιάζουν οι ομοεθνείς ανταγωνιστές της. Συνέχεια αυτής της προσπάθειας αποτελεί και το Spark, ένα αυθεντικό αυτοκίνητο πόλης, που δεν συμβιβάζεται με τις συμπαγείς διαστάσεις του, αλλά επενδύει στη φρεσκάδα και τη δυναμικότητα που αποπνέει ο αδιαμφισβήτητα ελκυστικός σχεδιασμός

του, αποκλειστικά πεντάθυρου, αμαξώματός του. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το αυτοκίνητο που αντικαθιστά το δημοφιλέστατο -στη χώρα μας τουλάχιστον- Matiz, έστω και αν το... σπινθηροβόλο παρουσιαστικό του δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Ακόμη και αν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου μπορείς να διακρίνεις σχεδιαστικές ομοιότητες με το μεγαλύτερο

Aveo, τα μακρόσυρτα φωτιστικά σώματα στο εμπρόσθιο τμήμα του αμαξώματος αρκούν για να διαφοροποιήσουν τη συνολική

εικόνα του. Το ίδιο ισχύει και για τις εξωτερικές του διαστάσεις

που επίμονα σου υπενθυμίζουν ότι το Matiz ανήκει πια στο παρελθόν. Για την ακρίβεια το νέο “μικρό” της Chevrolet έχει αυξήσει το μήκος του κατά 14 εκατοστά σε σχέση με το αυτοκίνητο που αντικαθιστά, ενώ της τάξης των 10 εκατοστών είναι και η αύξηση στο πλάτος. Από την πλευρά του, ο πενταθέσιος

θάλαμος επιβατών έχει εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γενναιόδωρες διαστάσεις του αμαξώματος, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση επαρκείς χώρους για τέσσερις

ενήλικες. Αντίθετα, ο χώρος αποσκευών παρέμεινε στα επίπεδα του απερχόμενου μοντέλου, ξεκινώντας από τα 170 λίτρα και φτάνοντας με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων τα 568. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι χώροι στο εσωτερικό που έχουν προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της κατηγορίας

αλλά και ο σχεδιασμός, που ακολουθεί με συνέπεια τις δυναμικές γραμμές του αμαξώματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα

αποτελεί ο πίνακας οργάνων, που παραπέμπει περισσότερο

σε δίκυκλο παρά σε ένα συμβατικό τετράτροχο, κάνοντας πιο δύσκολη, απ΄ότι ίσως θα έπρεπε, την ανάγνωση

βασικών ενδείξεων. Κατά τ΄άλλα τα σκληρά-σκουρόχρωμα πλαστικά ικανοποιούν με το φινίρισμα και τη συναρμογή τους, χωρίς βέβαια να υπερβαίνουν τα συνήθη κατασκευαστικά δεδομένα

της κατηγορίας. Κάθε άλλο παρά φτωχός είναι, ωστόσο,

ο εξοπλισμός, προσφέροντας από την βασική έκδοση των 8.980 ευρώ, έξι αερόσακους, ABS με EBD, ηχοσύστημα, air condition και τις απαραίτητες ηλεκτρικές ευκολίες. Μακριά από τους σχεδιαστικούς νεωτερισμούς που επιβάλλει το νέο, εξευρωπαϊσμένο προφίλ της φίρμας, το Spark καλείται να επιβεβαιώσει,

στην πράξη πια, τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά

του. Αφετηρία και για τις δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις του “μικρού” Chevrolet αποτελούν δύο τετρακύλινδροι κινητήρες 1,0 και 1,2 λίτρων, με ισχύ 68 και 86 ίππων αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις η μέση τιμή της κατανάλωσης καυσίμου δεν ξεπερνά τα 5,1 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, ενώ και τα δύο μοτέρ πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπής ρύπων EU5, παράγοντας

119 γραμμάρια CO2/χλμ. Η διαφορά στην ισχύ και τη ροπή -13 ίπποι και 8 Nm ροπής χωρίζουν τις δύο εκδόσεις του Spark- προσφέρουν ένα σαφές προβάδισμα στην έκδοση των 1,2 λίτρων, η οποία κινείται με υποδειγματική ευκολία μέσα στην πόλη. Ακόμη και η αμφιλεγόμενη αίσθηση του μηχανικού κιβωτίου των πέντε σχέσεων δεν είναι ικανή να μετριάσει τις εντυπώσεις για το Spark, που ξαφνιάζει ευχάριστα κυρίως με τις δυνατότητες που του χαρίζουν οι καλορυθμισμένες αναρτήσεις

του.Στην υψηλή -για τα δεδομένα της κατηγορίας- ποιότητα

κύλισης θα πρέπει να προσθέσουμε το ικανοποιητικό, σε αίσθηση και ακρίβεια σύστημα διεύθυνσης και τη φιλική, προς τον οδηγό, συμπεριφορά. Το Spark αναμένεται στην ελληνική αγορά στις αρχές του επόμενου χρόνου, ξεκινώντας στις εκδόσεις

των 995 κ.εκ. από τα 8.980 ευρώ και σε αυτές των 1.206 κ.εκ. από τα 10.988 ευρώ.

Μικρή βόμβα το Honda Type S!

Με την τεράστια πείρα της σε αγώνες, αλλά και στα υβριδικά οχήματα, η Honda δεν δυσκολεύεται να κατασκευάσει γρήγορα

και οικονομικά μοντέλα. Το “παραδοσιακό” Type S, μετά το προσφατο λίφτινγκ που υπέστη, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πιο συγκεκριμένα, οι 140 ίπποι του κινητήρα 1,8 λίτρων επιταχύνουν πολύ γρήγορα (8,9´´), ενώ ο δείκτης της βενζίνης κατεβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς (6,4 l/100km). Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα, να οδηγείς ένα πανέμορφο και γρήγορo

GT, που χρειάζεται την ίδια βενζίνη με ένα... μίνι!

Η σφιχτότερη ανάρτηση και το ελαφρώς φαρδύτερο μετατρόχιο

αυξάνουν το ήδη καλό κράτημα του αυτοκινήτου και μειώνουν

τις κλίσεις, ενώ τα φρένα είναι αποτελεσματικότατα. Το εξατάχυτο κιβώτιο έχει μεγάλη ακρίβεια και βοηθά στην οικονομία

καυσίμου. Οι θέσεις για δύο πίσω επιβάτες είναι ικανοποιητικές

και ο χώρος αποσκευών (485 λίτρα) παραπάνω από καλός για ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

To ταξίδι σε αυτοκινητόδρομο σε βάζει στον πειρασμό να εξαντλήσεις

την ανώτατη ταχύτητα του Type S (205 χ.α.ω. !), αλλά η ποιότητα του ελληνικού

οδοστρώματος σε αποτρέπει. Πάντως,

και παρά την σκληρή ανάρτηση, το ταξίδι γίνεται διασκέδαση.

Με αυτά τα δεδομένα εμφάνισης, ταχύτητας και ασφάλειας, το κόστος κτήσης (λίγο πάνω από τις 21.000 ευρώ) δεν θεωρείται παράλογο, αφού το αυτοκίνητο αυτό προορίζεται

για όσους θέλουν να έχουν ποιότητα και χαρά στην γρήγορη οδήγηση...

Το Opel Astra στη λίστα

των φιναλίστ για τον τίτλο ‘Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2010’

Ένα χρόνο αφότου το Insignia ανακηρύχθηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2009, η Opel έχει την τιμή να συμμετέχει, με το νέο Astra, στη λίστα των φιναλίστ που θα κριθούν για το μεγαλύτερο

Ευρωπαϊκό αυτοκινητιστικό βραβείο.

Επτά φιναλίστ COTY επιλέχθηκαν

από συνολικά 33 μοντέλα που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στην αγορά. Μία επίλεκτη επιτροπή από 59 καταξιωμένους

δημοσιογράφους του ειδικού τύπου, προερχόμενους από 23 Ευρωπαϊκές χώρες, θα ανακοινώσει το φετινό νικητή στις 30 Νοεμβρίου. Ο τίτλος ‘Αυτοκίνητο της Χρονιάς’ είναι μία περίοπτη διάκριση επειδή στέφει ένα μόνο νικητή.

Η κριτική επιτροπή ψήφισε βάσει κριτηρίων όπως σχεδίαση, άνεση, ασφάλεια, οικονομία, συμπεριφορά, επιδόσεις, λειτουργικότητα,

περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ικανοποίηση οδηγού και τιμή. Οι τεχνικές καινοτομίες και η σχέση αξίας/τιμής (value for money) είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες για το COTY και αποτελούν ισχυρό χαρτί της Opel. Η Opel έχει κατακτήσει τον τίτλο τρεις φορές από το 1964 που ξεκίνησε ο θεσμός. Η δεύτερη

γενιά Kadett κέρδισε το 1985, το Omega το 1987 και το Insignia το 2009.

Το νέο Opel Astra, που έκανε την πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, ακολουθεί τα βήματα του Insignia, προάγοντας τη φιλοσοφία της Opel, η οποία συνδυάζει

τη Γερμανική ακρίβεια με τη δυναμικό σχεδίαση. Για πρώτη

φορά, καινοτόμες τεχνολογίες όπως προσαρμοζόμενος εμπρόσθιος φωτισμός και κάμερα Opel Eye γίνονται προσιτές στην πιο δημοφιλή κατηγορία της αγοράς αυτοκινήτου.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα βιβλία παραγγελιών, περίπου 35.000 παραγγελίες έχουν ληφθεί για το Astra. Οι παραδόσεις

θα ξεκινήσουν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band - THE BEATLES

Για πολλούς ο καλύτερος δίσκος όλων των εποχών στην μουσική


για άλλους ο καλύτερος δίσκος στην pop & rock μουσική και για άλλους απλά ο καλύτερος δίσκος των Beatles.

Η νέα δομή στο ροκ τραγούδι ήταν πια μια πραγματικότητα! Παρ’ όλα αυτά το «Sgt Pepper» θα επέκτεινε ακόμα περισσότερο

τις αχαλίνωτες ιδέες των Beatles. Έβγαλαν δίσκο με αλυσίδα

τραγουδιών συνδεδεμένων με μια αισθητική ιδέα κι όχι συλλογή ξεχωριστών τραγουδιών όπως συνηθιζόταν μέχρι τότε!

Κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου 1967 και ήταν ένα ιδιοφυές αμάλγαμα μουσικής, στίχων, κρυπτικών

εκφράσεων, ορχηστικών εφφέ, αλλά και πρωτοπόρων καινοτομιών όπως χρησιμοποιώντας

εκείνη την εποχή συμφωνική ορχήστρα με 41 άτομα, πιάνα με ουρά, πνευστά, κλασικά έγχορδα, φυσικούς ήχους αλλά και κατεργασμένους.

Το αποτέλεσμα ήταν μια ατμόσφαιρα

ονειρική, ένας παιάνας στη ζωή.

Αυτό το εκπληκτικό άλμπουμ απέδειξε, μουσικά

και στιχουργικά, την ιδιοφυΐα των «καινούριων

» Beatles, που ήταν ακόμα το ίδιο γκρουπ, αλλά πολύ απομακρυσμένο από το στυλ τους στην αρχή της δεκαετίας του ‘60, όταν πρωτογνώρισαν την παγκόσμια αποδοχή.

Ακόμα και το εξώφυλλο, με το φωτομοντάζ μιας ομάδας ανθρώπων μπροστά σ’ ένα τάφο, ήταν ένας αυτοσαρκασμός για τον θάνατο των παλιών Beatles και τη γέννηση των καινούριων.

Ο δίσκος χρειάστηκε 700 ώρες νυχτερινών ηχογραφήσεων, τέσσερις με έξι φορές την εβδομάδα, μέσα σε μια περίοδο τριών μηνών, κάτω από τη διεύθυνση του George Martin, του καλύτερου παραγωγού της Αγγλίας, ο οποίος καθοδήγησε το γκρουπ και έκανε παραγωγή σ’ όλους τους δίσκους του. Ο Martin έκανε όλες τις ενορχηστρώσεις, κι έπαιξε σε μερικά

κομμάτια, σαν ειδικός στα ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα του δίσκου, με την εφευρετική, αυθεντική και «παραμορφωμένη» μουσική, με μυστηριώδεις και πολλές φορές χωρίς νόημα στίχους, ήταν ένα τεράστιο βήμα μπροστά στην ανάπτυξη, που περιγράφτηκε

σαν το πιο ολοκληρωμένο άλμπουμ

που ηχογραφήθηκε ποτέ! Επίσης το μεσαίο έργο της ψυχεδελικής φάσης του γκρουπ, ανάμεσα στο «Revolver» και το «Magical Mystery Tour» Πούλησε, στην Αγγλία, 250.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα

και πάνω από 500.000 τον πρώτο μήνα. Στην Αμερική οι παραγγελίες ήταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια σε τρεις μήνες. Στη Γερμανία πούλησε 100.000 την πρώτη βδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ σ’ αυτόν τον τομέα, και πήγε στην κορυφή των τσαρτς σ’ όλο τον κόσμο. Στην Αγγλία έμεινε Νο 1 επί 27 βδομάδες και στην Αμερική 19 βδομάδες. Τους απονεμήθηκε αμέσως ο 23ος δίσκος. Οι συνολικές πωλήσεις ήταν τότε 7.000.000 αντίτυπα. Το άλμπουμ αυτό έμεινε τότε στα αμερικάνικα τσαρτς επί 113 εβδομάδες

Κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy: Καλύτερου άλμπουμ, καλύτερης ερμηνείας καλύτερου εξώφυλλου και καλύτερης ηχογράφησης
 
Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band


The Beatles 1967

1 SGT. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND

2 WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS

3 LUCY IN THE SKY WITH DIAMONDS

4 GETTING BETTER

5 FIXING A HOLE

6 SHE’S LEAVING HOME

7 BEING FOR THE BENEFIT OF MR. KITE

8 WITHIN YOU, WITHOUT YOU

9 WHEN I’ M SIXTY-FOUR

10 LOVELY RITA

11 GOOD MORNING, GOOD MORNING

12 SGT. PEPPER’S LONELY HEARTS CLUB BAND (REPRISE)

13 DAY IN THE LIFE

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗΣ

EN FACE -

(το φυσάω το γαλλικό αναγνώστη μου !) Όχι λοξοκοιτάγματα και κουτοπονηριές!


ΚΑΤΑΦΑΤΣΑ! Όπως απαιτούν όσοι έχουν βαρεθεί την υποκρισία στην πολιτική και την κοινωνία.

Η ΣΑΤΥΡΙΚΗ μας στήλη! ΣΑΤΥΡΙΚΗ ΕΙΠΑΜΕ!

Δεχόμαστε πλάκα, πειράγματα, απαντήσεις, σάτιρα και εναντίον μας ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ! Δεν δεχόμαστε

απειλές και μηνύσεις! Όποιος θέλει μας την λέει όπως του την λέμε από τις στήλες μας! Συνεννοηθήκαμε;

Λοιπόν η στήλη απευθύνεται σε έξυπνα παιδάκια. Που σημαίνει

ότι κάποια θεματάκια πρέπει να ψαχτούμε και λίγο για να τα καταλάβουμε. Μην αρχίσετε την γκρίνια να γίνω πιο σαφής, γιατί μετά στα δικαστήρια δεν πάμε παρέα, έτσι;

Και τώρα από πού να αρχίσω; Στρατηγός να ‘ναι ο πρώτος, επαγγελματίας, αψηλός να ‘ναι ο πρώτος;;;

Μπα. Ας μην γίνω κακός από την πρώτο φύλλο.

Τα πρώτα επικοινωνιακά δείγματα της κυβέρνησης ήταν ΘΕΤΙΚΟΤΑΤΑ. Καλά μας τά ‘πανε. Έργα τώρα!

Ο εκσυγχρονισμός του δημοσίου πάντως ξεκίνησε επιτέλους!

Τα stage κοπήκανε για να ενισχυθεί η διαφάνεια στις προσλήψεις και ο Χριτοφοράκος αποφυλακίστηκε για να θριαμβεύει

η αδιαφάνεια στις προμήθειες του δημοσίου και τα μεγάλα deals!

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω. Γιατί τόσος καβγάς για το λεγόμενο «πάγωμα μισθών». Γιατί δεν λένε ότι θα δώσουν «αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού» στους μισθους; Το ίδιο αποτέλεσμα δεν έχει για την οικονομία; Τελικά περισσότερο νοιάζει κάποιους το να ασκούν ψυχολογική πίεση στον πολίτη παρά η ουσία στην οικονομία.

Ευτυχώς που ο Έλληνας όμως ....

Μαριγούλα μαριγώ δεν με θέλεις να και γω.

Πάντως σοβαρό συμμάζεμα της οικονομίας πρέπει να γίνει

και μάλιστα πρέπει να το καταλάβουμε από μόνοι μας. Δεν χρειάζεται να παίζουν στην πλάτη μας κερδοσκοπικά παιχνίδια διάφοροι για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμμαζευτούμε.

Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ υπάρχει ησυχία. Τώρα κάααααθονται! Και ελέγχουν τα DNA τους.

Βέβαια ο σμπίρος μου, μου είπε ότι προεκλογικά δεν ήταν πολύ ήσυχα τα πράγματα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Έγιναν λέει και κάποια ματσάκια καράτε σε επίπεδο μαύρης ζώνης. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία.

Με τον Ψωμιάδη ρε παιδιά ποιος ήταν στην περιοχή;;;; Κανένας Ζορρό; Εγώ ξέρω κάνα δυο ... μασκοφόρους της τοπικής

πολιτικής.

Νέα από το δημοτικό συμβούλιο; ---------------------. ΤΙΠΟΤΑ!

Καποδίστριας 2: Με ποιους θα μας κάνετε συνδημότες τελικά κε Ραγκούση μας;; Έχουνε αγωνία τα παιδιά!

Σας αρέσει η πλατεία;

Αντικειμενικά θέλω να μου απαντήσεις αναγνώστη μου! Δεν σε ρώτησα αν σου αρέσει ο .... δήμαρχος ο αντιδήμαρχος ή . Η πλατεία σε ρώτησα αν σου αρέσει.

Γκαράζ, Μετρό και ελεγχόμενη στάθμευση, διαβάζω ότι ζητούν τώρα όλοι για να συμπληρωθεί το έργο. Μάλιστα κάνουν

κριτική που δεν έγιναν από πριν. Σωστό! Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Το λάθος είναι που αυτοί που τώρα τα λένε όταν ήταν έτοιμη η δημοπράτηση του γκαράζ είπαν όχι! Τώρα λένε ναι! Καλό είναι αυτό. Εξελισσόμαστε. Χάθηκαν καμιά δεκαριά χρόνια αλλά τι είναι μπροστά στην ... αιωνιότητα;

Όσο για το ΜΕΤΡΟ; Καλύτερα να μην αρχίσω να σκαλίζω το αρχείο με τις … μ….. που έχουν ειπωθεί ανάλογα με την συγκυρία.

Για να δούμε ποιοι λέγανε ΠΑΝΤΑ ότι όσο περισσότερο ΜΕΤΡΟ έχουμε, τόσο το καλύτερο. Και τρώγανε ξύλο!!!!

Μην αναγκαστώ να επικαλεστώ την μνήμη της ΠΙΟ ΧΑΪ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΙΝΑ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

Επίσης διαβάζω σε κάποιες συναδέλφους ότι υπάρχει μια νευρικότητα

να το πω, ασυνεννοησία να το πω, γράψιμο εκεί που δεν πιάνει μελάνι να το πω, σχετικά με την (μη) διάνοιξη της Φραγκοκλησιάς από τον δήμο Αμαρουσίου. Και τώρα λέει είναι

κρίσιμο για το Πολύδροσο και το καταλάβανε και το κάνουν πρωτοσέλιδο.

Διαφορά φάσης μιας … πενταετίας;;;;

Η ζώνη των 150 μέτρων γύρω από το Νεκροταφείο έχει ξεμείνει εκτός σχεδίου και φως δεν φαίνεται στο τούνελ για φέτος. Πάει και αυτή η τετραετία. Ο κος Πανταζής μας θύμισε από την εφημερίδα του ότι μόνο εκείνος διαφώνησε στην εξαίρεση

της ζώνης αυτής όταν προχώρησε η ένταξη των εκτός 250 μέτρων. Πολύ Σωστά!

Κάτι πολύ κακό πρέπει να έγινε με τις αγιογραφίες στο νεκροταφείο.

Κάτι προαναγγέλλει η καλή συνάδελφος ΠΡΟΦΙΛ με μεγάλη δόση τσαντίλας και μικρή απειλής. Περιμένουμε με αγωνία τις αποκαλύψεις.

Οι μπάρες του Ζαφειρόπουλου δολοφονούν! Διάβασα το άρθρο και κατάλαβα:

α. Έγινε δυστύχημα σε ρακέτα επί στύλου και έφταιγε η ... μπάρα

που γδέρνει τα αυτοκίνητα.

β. Οι διαφημίσεις είναι καλές μόνο αν δεν εισπράττει ο δήμος και άλλοι διαφημιστές και εισπράττει ο “στην πρώτη σελίδα διαφήμιση”

που πρέπει να είναι ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ στο Χαλάνδρι και στις διαφημίσεις εκτός του ... μεγάλου κόλπου.

γ. Ερώτημα: Αλητεία ή αγυρτεία;;; Έλα ντε!

Έμαθα πάντως ότι ετοιμάζονται μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση και αθέμιτο ανταγωνισμό. Θα σας ενημερώσω στο επόμενο.

Κάποιος τα πήρε πολύ άσχημα στο κρανίο! Πολύ άσχημα! Και ψάχνει στο υπουργείο τύπου!

Μονοπώλια, ψιλοεκβιαστές, χουντάρες και λοιποί αστέρες της κοινωνίας μας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΛΑ!

Ο Λούκυ Λουκ επέστρεψε!

Όσο για απειλές και αγριάδες ......

ΡΕ ΣΕΙΣ. ΜΑΣΑΕΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΑΡΑΜΑ;;;;

Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Τι άλλο θα κάνετε πια;;; Θα φάμε και ξύλο; Σιγά! Τι είμαστε για να φοβηθούμε. Τα νέα αποστειρωμένα αστεράκια του πολιτικού συστήματος;

Εμβόλιο θα κάνετε;;;; Οι γιατροί λένε όχι και φτάνουν μέχρι παραιτήσεων, οι πολιτικοί λένε ναι και μας προτρέπουν: “Ακούστε τους ειδικούς!” Αυτό θα κάνουμε!

LOL «Ο Πάγκαλος του Χαλανδρίου» ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

Κε Πρόεδρε, οι δηλώσεις σας μετά το Π.Σ. του ΠΑΣΟΚ για τους Αλμούνιες, τα υπεύθυνα για την κρίση GOLDEN BOYS που ζητούν από τους μικρούς να ξαναπληρώσουν και τις τράπεζες

ήταν .... ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΑΜΕ πριν έναμιση μήνα! ; Αν κινηθείς προς τα εκεί ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. Και όταν οι πολίτες είναι μαζί σου ... Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ και αυτό το είδαμε όλοι την επόμενη μέρα που ξαφνικά .... η Ελλάδα σώθηκε από την χρεοκοπία ... .

ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ! Χωρίς Σχόλια!

ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ! ΘΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ! ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΠΟΛΥ!

Βιογραγικό χωρίς πολιτικό βιογραφικό για πολιτική θέση!

Θα αφήνατε ένα PhD στην Αστροφυσική από το ... MIT, να σας ... χειρουργήσει ή θα προτιμούσατε έναν χειρούργο από την Ιατρική Καρπενησίου;;; Αλήθεια για σκεφτείτε το ...

Να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο ζήτησε ο κος Καρατζαφέρης από τον κο Σαμαρά. Γιατί δεν κάνουμε τον Ιανουάριο για να προλάβουμε να ξανακάνουμε τον Μάρτιο Πρόεδρε;

Ιανουάριος εθνικές, Φεβρουάριος εσωκομματικές στο κόμμα που θα χάσει και τον Μάρτιο πάλι Εθνικές εκλογές. Να ‘χουμε θέμα να ασχολούμαστε ....

Και άκουσα τον Άδωνη την Τετάρτη 2 -12 (2 μέρες μετά τις εσωκομματικές της Ν.Δ.) να διαπιστώνει ότι ο κος Σαμαράς δεν τηρεί αυτά που έλεγε πριν εκλεγεί.

Καλά πότε πρόλαβες αγαπητέ συνέλληνα να το διαπιστώσεις;

Για τον κ. Παπανδρέου δεν το συζητάμε. Πάει τέλειωσε. 60 μέρες πρωθυπουργός και ακόμα με ανοξείδωτα κουτάλια τρώμε στο σπίτι. Ούτε καν ασημένια δεν πήραμε!

Εκλογές εδώ και τώρα!

Στήλη με τίτλο «φαντάρε που πας» μου υποσχέθηκαν! Περιμένω!

Διατάξτε με να λιώσω!!!! ΧΑΧΑΧΑ!

Ωχ! Τι συγχαρητήρια ήταν αυτά του Μίκη στον κ. Σαμαρά;

ΕΓΚΑΡΔΙΟΤΑΤΑ! Τι εγκαρδιότατα δηλαδή..... Ψάρωσα ....

Πάντως έκανα μια σούμα για το σύνολο των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και παραλίγο να ξεπεράσω σε άθροισμα αυτούς που ψήφισαν στις ευρωεκλογές....

Πολλοί ρε φίλε μου. Πάρα πολλοί! Τες πάντων ..........

Λέτε να ενισχυθεί το αποσχιστικό κίνημα στην Κρήτη τώρα;

Άντε φιλαράκι. Το γλύτωσες το κράξιμο. Χάρη στον Ανδρέα.

Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται με την ελληνική οικονομία.

Μέρα παρά μέρα πάμε από την ασφάλεια στην χρεωκοπία.

Κλείνοντας ένα θέλω να δηλώσω:

ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΙ!

Πάμε Ντόλυ μου! (Καλά πλάκα κάνω, κάντε μας λίγο παρέα με κανένα κειμενάκι.)

EN FACE

Φίλοι μου είναι ... ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ .... ΠΑΤΕΡΑΣ!Στην Πλάκα

Καφεδάκι στην πλατεία

Γειά σας.

Το να συστηθούμε νομίζω ότι είναι περιττό. Γνωριζόμαστε από παλιά. Νέα έκδοση λοιπόν αποφασίσαμε.
Γιατί θα αναρωτηθείτε και γι’ αυτό όπως πάντα θα σας δώσουμε τις απαντήσεις μας και τα επιχειρήματά μας ώστε να αξιολογήσετε εσείς ΤΗΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΜΑΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 1ο Βρισκόμαστε μπροστά στον Καποδίστρια 2 και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Νέα δεδομένα, νέες προκλήσεις για τις τοπικές κοινωνίες, περισσότερη ανάγκη για πληροφόρηση και πλουραλισμό απόψεων που κατατίθενται και αξιολογούνται από τους πολίτες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 2ο Υπάρχει κατά την άποψή μου μια ολόκληρη ΣΧΟΛΗ ΣΚΕΨΗΣ που έχει σιγήσει. Θεωρώ – εσείς θα κρίνετε – ότι η σχολή σκέψης είναι ΧΡΗΣΙΜΗ, τουλάχιστον να ακουστεί,στον πολίτη που θα φτάσει στην αυτοδιοικητική κάλπη. Όμως όπως θα δείτε ήδη οι στήλες μας δεν θα  είναι μονοδιάστατες.
Δεν είναι το Επί Πόλεως η ΠΛΑΤΕΙΑ.
Θα έχει πολλές απόψεις.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας. Τους 3 συνεργάτες εκδότες - διαφημιστές, που με αποδέχτηκαν στην διεύθυνση του εγχειρήματος: τους Κώστα Παπαδόπουλο, Φίλιππο Αλβέρτο και βέβαια τον στενό συνεργάτη Γιώργο Καραμπιπέρη. Επίσης τους πρώτους διαφημιζόμενους – χορηγούς της έκδοσης που- χωρίς να δουν- μας εμπιστεύτηκαν.
ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
Ξέρω ότι οι θεωρίες συνομωσίας, ο κιτρινισμός, η λασπολογία,  οι προσωπικές επιθέσεις, τα κτυπήματα κάτω από την ζώνη και η χυδαιότητα θα πολλαπλασιαστούν. Ξέρω και από ποιους. Το θέμα είναι ότι ακόμα και με την απόλυτη σιωπή, εδώ και 3 χρόνια ΔΕΝ σταμάτησαν. ΟΠΟΤΕ...;
Όσοι συμπεραίνετε ότι ετοιμάζομαι να ξαναεμπλακώ πρωταγωνιστικά  (πάντα μπλεγμένος είμαι, εκών - ακών) σε αυτό που αποκαλείται σήμερα τοπικός δημόσιος βίος ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΕΙΤΕ!
Δεν έχω καμία όρεξη! Οι λόγοι θα σας γίνουν ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΙ στα επόμενα φύλλα όπου θα σας αποκαλύψουμε ΑΛΗΘΕΙΕΣ που πρέπει να γνωρίζετε όταν θα φτάσετε στην κάλπη. Και αυτό το χρωστάω σε όσους στον δρόμο με ρωτούν, σε όσους με επισκέπτονται – παλιούς φίλους  - και κρίνουν ακατανόητη την στάση μου.
Επιθυμώ όμως την επικοινωνία μαζί σας. Μου έλλειψε, άσε που κάποιοι εκμεταλλεύονται την σιωπή μου λέγοντας ό,τι θέλουν, όπως θέλουν και όποτε θέλουν.
Με την Πλατεία λοιπόν απευθυνόμαστε στον ΠΟΛΙΤΗ που σκέπτεται, κρίνει, συγκρίνει και αποφασίζει. Και σκοπεύουμε να του δώσουμε ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και ΥΛΙΚΟ για σκέψη. Δεν θα ικανοποιηθούν από την έκδοση αυτή, όσοι επιθυμούν να ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ η κοινή γνώμη προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Όχι γιατί δεν έχουμε άποψη ή την αποκρύπτουμε στον βωμό της υποκριτικής ουδετερότητας. ΕΧΟΥΜΕ!
Αλλά γιατί θέλουμε να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ που τείνει να ποινικοποιηθεί ως ακραία πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά στις μέρες μας. Και η σκέψη απαιτεί ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
Ξεκινάμε σήμερα για να συμπέσει χρονικά η έκδοσή μας με μια συγκυρία που καθορίζεται από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στην οποία οι πολίτες έχουν εναποθέσει τα τελευταία αποθέματα ελπίδας τους, την επικείμενη επαναλειτουργία της Πλατείας ως χώρου επικοινωνίας και συνεύρεσης πολιτών μετά την μεγάλη παρέμβαση που πραγματοποίησε ο Δήμος και τη νέα σελίδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δηλαδή σε μια ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ περίοδο.
Περιμένουμε ειλικρινά τα μηνύματά σας για να αξιολογήσουμε τη υποδοχή που μας επιφυλάσσετε.

Στείλτε μας ένα emailάκι με τις απόψεις και την κριτική σας. Τα χρειαζόμαστε.

Η σχέση τραπεζών-ομολόγων και δημόσιου χρέους

Πρώτες αναδείχθηκαν το 2009 στην προσφυγή για δανεισμό οι ελληνικές τράπεζες στην Ευρωπ. Κεντρική Τράπεζα για άντληση ρευστότητας και έτσι ήταν αναμενόμενη η σύσταση της Τραπέζας της Ελλάδος να περιορίσουν το σπόρ. Η προηγούμενη κυβέρνηση εξέδωσε ομόλογα προς τις τράπεζες (μέρος του πακέτου στήριξης των τραπεζών περί τα 12 δις ευρώ) οι οποίες εν συνεχεία τα ρέπαραν στην ΕΚΤ με χαμηλό επιτόκιο ανανεώνοντας έτσι τη ρευστότητά τους και εξασφαλίζοντας εύκολα και σίγουρα κέρδη δανείζοντας όχι την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δοκιμάζονται αλλά πάλι τις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που αυτό εν συνεχεία εξασφάλιζε την σίγουρη κάλυψή τους έστω λίγο ακριβότερα προσφέροντας άκοπα κέρδη στις ελλ. τράπεζες. Ισως ο μεγαλύτερος φόβος της αγοράς έγκειται στο αν η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο ώστε να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος χωρίς την ευκολία της έμμεσης χρήσης των κεφαλαίων της ΕΚΤ μέσω των ελληνικών τραπεζών όπως εξελίσσετο έως σήμερα. Αυτή η ανησυχία επίσης αγγίζει και τις τράπεζες γιατί ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού του δημοσίου ή χειρότερα δυσκολία κάλυψης των επόμενων εκδόσεων ομολόγων του δημοσίου θα επηρεάσει δυσμενώς το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων των τραπεζών. Αν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων συνεχίσουν να πιέζονται τότε οι τράπεζες κινδυνεύουν να εμφανίσουν υποαξίες από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων τους το 2010. Αν ακόμη χειρότερα η ΕΚΤ αποφασίσει να μην δέχεται τίτλους με αξιολόγηση ¨Α¨, τότε οι ελλ. τράπεζες δεν θα μπορούν να ενεχυριάζουν ομόλογα προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα. Ως προς το κόστος κεφαλαίου η αγορά εκτιμά ότι θα υπάρξει επίδραση αλλά αν και ήδη άρχισε πάλι να σημειώνεται αύξηση του spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού προς το παρόν η ελληνική διατραπεζική αγορά δείχνει ότι δεν φοβάται αύξηση των επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων.


Ανδρέας Παπανδρέου

Οικονομολόγος- Αντικρυστής

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

• 500 χιλιάδες Έλληνες δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Τρεις στους δέκα ενήλικες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας απειλούνται από διαβήτη: ή πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν ή αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

• 500 - 700 χιλιάδες Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, όμως οι 300.000 ούτε καν το υποπτεύονται.
• Σοβαρές επιπλοκές μπορεί να εμφανίσουν όσοι πάσχουν από δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ σήμερα από τους 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους, οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
• Ασθένειες όπως το εγκεφαλικό και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, είναι δυνατό να αποφευχθούν αν γίνει έγκαιρη διάγνωση και σωστή αξιολόγηση προβλημάτων όπως είναι η υπέρταση και ο διαβήτης.

Είναι πλέον φανερό ότι διανύουμε μια περίοδο που κοινωνία και φορείς δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένοι από ποτέ όσον αφορά στην προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσα από τη σωστή πρόληψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας ότι η ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αποφυγής ασθενειών, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ανάπτυξης της προληπτικής ιατρικής μέσα από τις κοινότητες.
Η αποτελεσματική προληπτική ιατρική ωστόσο προυποθέτει σωστή διάγνωση, η οποία προκύπτει από το συνδυασμό των αποτελεσμάτων της κλινικής εξέτασης με πληροφορίες από το ιατρικό ιστορικό και την επεξεργασία αυτών. Στις περιπτώσεις που ο ιατρός έχει διαθέσιμο το ιατρικό ιστορικό παράλληλα με τα ευρήματα από την κλινική εξέταση, μπορεί με ασφάλεια να έχει αξιόπιστη και τεκμηριωμένη διάγνωση στο 75- 80% των περιστατικών. Η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, δίνει σήμερα αυτή τη δυνατότητα μέσα από τις εφαρμογές ιατρικής τηλεμετρίας.

O «e-ppokrates»

Ο «e- ppokrates», αποτέλεσμα εντατικής έρευνας της PC SYSTEMS σε καινοτόμες τεχνολογίες, είναι μία ιατρική εφαρμογή τηλεμετρίας η οποία συλλέγει με ακρίβεια ιατρικά δεδομένα από ένα πλήθος ιατρικών συσκευών, τα οποία αποστέλλει αυτόματα στον υπολογιστή. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και διαχείρισης ιατρικών αρχείων, που καταλήγει στη δημιουργία
ενός Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου Ασθενή. Στον Ηλεκτρονικό Ιατρικό Φάκελο, στον οποίο παρέχεται ασφαλής εξουσιοδοτημένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου οποτεδήποτε χρειαστεί, αποθηκεύονται εκτός από τα Ιατρικά Δεδομένα (μετρήσεις, απεικονίσεις), τα Δημογραφικά Στοιχεία, καθώς και το Ιατρικό Ιστορικό του ασθενή.
Με το σύστημα «e-ppokrates» μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης πρωτοβάθμιος προσυμπτωματικός έλεγχος με άμεση απεικόνιση και καταγραφή των δεδομένων, ακόμα και από απόσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχει ηλεκτρονικά αποθηκευμένη μια πλήρης απεικόνιση της υγείας του ασθενούς. Η τελευταίας γενιάς τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια στις διαδικασίες εφαρμογής και μετάδοσης των δεδομένων, καθώς και την ευκολία στη χρήση.

Το σύστημα «e-ppokrates» είναι σήμερα το πλέον εξελιγμένο και ολοκληρωμένο στο χώρο της ιατρικής τηλεμετρίας, υποστηρίζοντας δεκάδες διαφορετικές ιατρικές εξετάσεις σε μια πληρότητα υπηρεσιών υπερπολλαπλάσια από οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει εμφανιστεί στο παρελθόν.
Οι εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με το σύστημα «e-ppokrates» ενδεικτικά είναι:

Σφύξεις / λεπτό
Αρτηριακή πίεση
Σάκχαρο αίματος
Ρυθμός καρδίας
Σπιρομέτρηση (Αναπνευστικοί όγκοι)
Κορεσμός οξυγόνου αίματος
Ηλεκτροκαρδιογράφημα
Αιματολογικές
Αναλύσεις ούρων
Υπερηχογράφημα


Ο e-ppokrates στην υπηρεσία των πολιτών
Το σύστημα «e-ppokrates» προάγει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και προσφέρει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών προσυμπτωματικού ελέγχου υψηλής ποιότητας σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες υγιών ανθρώπων, αλλά και σε πληθυσμούς με ειδικά κοινωνικά χαρακτηριστικά (ηλικιωμένοι, αθλητές, παιδιά, κατοίκους απομονωμένων περιοχών κ.αλ.). H Τοπική Αυτοδιοίκηση, αξιοποιώντας το σύστημα «e-ppokrates», μπορεί τώρα να γίνει αρωγός στην άσκηση προληπτικής ιατρικής δίνοντας την ευκαιρία στους πολίτες να αποκτήσουν άμεσα μια αρχική ενδεικτική εικόνα της κατάστασης της υγείας τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η αρχική αυτή πληροφόρηση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την ιατρική κοινότητα, αφού προσφέρει μια αξιόπιστη ένδειξη πιθανών ιατρικών προβλημάτων και οδηγεί τον πολίτη στον κατάλληλο ιατρό για αξιολόγηση και θεραπεία. Όλα τα στοιχεία και τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι άμεσα διαθέσιμα για αρχική επεξεργασία και αξιολόγηση από τον εξουσιοδοτημένο ιατρό. Για τη λειτουργία του «e-ppokrates» απαιτείται η δημιουργία σταθερών ή κινητών σταθμών ιατρικής τηλεμετρίας, στελεχωμένων από ιατρούς και νοσηλευτές.
Το σύστημα «e-ppokrates» χρησιμοποιείται με επιτυχία τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για τον έλεγχο της υγείας των ερασιτεχνών αθλητών της.
 
Ο Γενικός Διευθυντής της PC SYSTEMS Α.Ε., συμπολίτης μας Βασίλης Ορφανός

O κ. Ορφανός είναι Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος) και Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού ITSMF (Information Technology Service Management Forum). Είναι επίσης Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης (“Αθηνά”).

ΤΕΜΠΜΕ - ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ - ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης φαίνεται να είναι εκτός από την αλλαγή του Αναπτυξιακού νόμου από αρχές του νέου έτους 2010 και η αλλαγή των κριτηρίων και των όρων συμμετοχής επιχειρήσεων και επαγγελματιών στην χρηματοδότηση μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Σε δηλώσεις της η κ. Λούκα Κατσέλη προανήγγειλε αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ και την προοπτική να μπορούν να εντάσσονται στα προγράμματά του επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν κατ’ ανάγκη τρεις κερδοφόρες χρήσεις. Επίσης σε ότι αφορά το πρόγραμμα συνολικού ύψους 1,050 δις ευρώ για τις ΜμΕ, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα με ένταξη μέχρι 500 εκατ ευρώ (α’ φάση) και ενεργοποίηση του υπολοίπου με νέες προκηρύξεις και νέα κριτήρια όπως η επιδότηση εργασίας (β’ φάση). Ακόμη η υπουργός σημείωσε ότι στην αγορά μέχρι το 2015 οι διαθέσιμοι προς αξιοποίηση πόροι που απομένουν από το ΕΣΠΑ ανέρχονται σε 16 δις ευρώ. Επίσης το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Λ. Κατσέλη περιλαμβάνει δύο σημαντικές παρεμβάσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και νέες ρυθμίσεις για τις επιταγές και την ένταξη στον Τειρεσία. Ειδικότερα ρυθμίζονται: α) Ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών από συμβάσεις που δεν έχουν καταγγελθεί και δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008 και β) οφειλές συμβάσεων δανείων που έχουν καταγγελθεί μετά την 1/1/2008 ή θα καταγγελθούν εντός 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου και εφόσον η οφειλή από την σύμβαση του δανείου δεν υπερβαίνει το 1 εκατ ευρώ ανά τράπεζα και ανά δανειολήπτη. Για τις παραπάνω ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας κι ανατοκισμού από την 1/1/2008. Με το σχέδιο νόμου θα τίθεται προθεσμία 2 μηνών από την ψήφιση του νόμου εντός της οποίας θα μπορεί ο δανειολήπτης να υποβάλει αίτηση στην τράπεζά του για την υπαγωγή του στις παραπάνω ρυθμίσεις. Κατά την διάρκεια της προθεσμίας αναστέλλεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Για τις ενήμερες οφειλές θα δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα απειλούνται από πρόσκαιρη αδυναμία ικανοποίησης των υποχρεώσεών τους να επιτυγχάνουν για ορισμένο ποσό δανείου αναστολή της περιοδικής εξόφλησής του για μια διετία καταβάλλοντας μόνο τόκους με αντίστοιχη παράταση του δανείου. Επίσης το σ/ν για ΤΕΙΡΕΣΙΑ και επιταγές προβλέπει: α) Γενικευμένη αμνηστία για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων που έχουν καταχωριστεί από την 1/1/2008 και αφορούν σε οφειλές που είτε έχουν εξοφληθεί είτε θα εξοφληθούν μέσα σε 3 μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ως συνέπεια της αμνηστίας αυτής θα αρθεί και το μέτρο της διοικητικής στέρησης βιβλιαρίου επιταγών. β) Δυνατότητα εξόφλησης σφραγισμένης επιταγής από 8 σε 30 ημέρες χωρίς αναγγελία της τράπεζας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και παραμονή δυσμενών για επιταγές, πιστ κάρτες, καταναλωτικά, στεγαστικά από 3 θα γίνει 2 χρόνια κ.α.

Ανδρέας Παπανδρέου

Ο λόγος περί κρίσης και περί του που βόσκει το χρήμα

Η παγκόσμια οικονομική κρίση φαίνεται πως αντί να διορθώνεται, ολοταχώς επιδεινώνεται. Το κακό είναι ότι δεν φαίνονται σημάδια στον ορίζοντα έστω και μακροπρόθεσμα που να γεννούν κάποια ελπίδα. Τα κράτη είναι υπερχρεωμένα, οι επιχειρήσεις κλείνουν ή απολύουν προσωπικό, η ανεργία φουντώνει, ο υπερδανεισμός είναι κανόνας. Να πέσει χρήμα στην αγορά θα ήταν μια λύση. Αλλά πως όταν τα χρεωμένα κράτη δεν μπορούν να κάνουν γενναίες αυξήσεις μισθών, όταν οι τράπεζες κοψαν ουσιαστικά τα δάνεια χωρίς προϋποθέσεις (εγγυητής ή προσημείωση), όταν οι μεγάλοι επενδυτές την κάνουν ολοταχώς για χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας; Πώς θα μπορέσει να μειωθεί η ανεργία όταν διαρκώς λαθρομετανάστες πλημμυρίζουν την Ευρώπη;


Πώς φτάσαμε ως εδώ; Πώς καταφέραμε τουλάχιστον στην Ευρώπη να βρισκόμαστε σε τέτοια χάλια; Όταν το 1989 έπεσε το Τείχος του Βερολίνου και το 1992 ιδρύθηκε η ΕΕ με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, υπήρχε τεράστια ευφορία στις αγορές, στους επενδυτές, στους λαούς. Αλλά ας μου επιτρέψετε να κατονομάσω την αρχή όλων των προβλημάτων μας. Γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 90 άρχισαν να πέφτουν κατά πολύ τα επιτόκια από τις δυτικές τράπεζες. Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα να είναι ασύμφορο για τον μικρό και μεσαίο καταθέτη να έχει τα χρήματά του στην Τράπεζα. Τα τράβηξε λοιπόν με σκοπό να τα επενδύσει κάπου αλλού και κατά σύμπτωση την ίδια εποχή τα χρηματιστήρια ήταν φουλ ευνοϊκά και με φοβερές επιδόσεις. Ο φίλος μας ο πρώην καταθέτης λοιπόν άρχισε να τζογάρει τα χρήματά του στο χρηματιστήριο, έβλεπε διαρκώς να ανεβαίνει το κασέ του κι έτσι αποφάσισε να τζογάρει και λεφτά της επιχείρησής του. Όλα καλά και δώστου οι κουβέντες για λαϊκό καπιταλισμό, για το χρηματιστήριο που θα μας κάνει όλους πλούσιους. Μέχρι που στις αρχές του 2000 αρχίζει η χρηματιστηριακή κατάρρευση σε πλήθος από χώρες μεταξύ των οποίων και η ημετέρα. Χάνονται λεφτά και όχι μόνο οι άλλοτε καταθέσεις του μικρομεσαίου μας αλλά και μέρος της περιουσίας του.

Εκείνη λοιπόν την εποχή εμφανίζονται στις οθόνες των καναλιών και στα ταμπλόιντ των περιπτέρων οι διαφημίσεις για το πλαστικό χρήμα. Δανειστείτε λοιπόν για να ξεχρεώσετε τις ζημιές που σας έφεραν τα χρηματιστήρια. Πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά, επιχειρηματικά, διακοποδάνεια, νοσηλειοδάνεια, γαμοδάνεια (δάνεια γάμου). Χωρίς πολλές προϋποθέσεις αρχικά, εύκολα κάποιος μπορούσε να πάρει και στεγαστικό. Και ο κόσμος αγόρασε δάνεια, η ευφορία των αγορών υπήρχε ακόμη και όλοι πίστευαν πως θα τα εξοφλήσουν εύκολα ή δύσκολα. Μετά από ένα, δυο χρόνια άρχισαν τα σφιξίματα, αλλά τότε βγήκαν τα δάνεια δεύτερης γενιάς, Σχεδόν χωρίς καθόλου προϋποθέσεις, τα πήρε ο κόσμος για να ξοφλήσει τα δάνεια πρώτης γενεάς, ενώ πολλοί δανείστηκαν περισσότερο κι από διαφορετικές τράπεζας. Και τότε πάλι την κατάσταση έσωσαν τα δάνεια τρίτης γενιάς, τα λεγόμενα δάνεια-σκουπες (θέλετε να σας μαζέψουμε τις κάρτες και τα δάνεια σας σε ένα δάνειο χαμηλότοκο;).

Κάπου εκεί σκάει το κανόνι των ακίνητων στις ΗΠΑ. Και τότε τα διευθυντήρια των Κεντρικών Τραπεζών και οι μεγάλοι Τραπεζικοί Οίκοι αποφασίζουν ομοφώνα, δεν θα υπάρξουν δάνεια τετάρτης γενιάς, ότι πήρατε πήρατε. Από τις καθόλου προϋποθέσεις για δάνειο φτάνουμε στις σουπερ προϋποθέσεις (ελάχιστος δανεισμός του υποψήφιου δανειολήπτη, εγγυητής ή προσημείωση η και τα δυο, Ε9 ικανοποιητικό, άριστη καταβολή των μέχρι τώρα δόσεων) και λεφτά στο χέρι ελάχιστα. Πολλά δάνεια κόβονται αν και πληρούν τις προϋποθέσεις. Μια αγορά (όχι μόνο η ελληνική) που είχε μάθει να κινείται τραπεζικά (καταναλωτές και επιχειρήσεις) στεγνώνει.

Και το ερώτημα μπορεί να τεθεί ως εξής. Κύριοι γιατί ενώ ξέρατε ότι τα δάνεια που χορηγείτε είναι επισφαλή φτάσατε στο σημείο να τα χορηγείτε πριν χωρίς προϋποθέσεις; Και γιατί τώρα φτάνετε στο άλλο άκρο (παρότι σε Αμερική, Ελλάδα και αλλού πήρατε κρατικές εγγυήσεις) και όχι σε κάποιο ενδιάμεσο νορμάλ στάδιο;

Μας λένε διάφορα οι διεθνείς αναλυτές για να εξηγήσουν τα αίτια της κρίσης, μιας κρίσης που συνέβη σε ευημερούσες οικονομίες με πολλές ασφαλιστικές δικλείδες, Όμως ένας απλός παρατηρητής ίσως και να μπορεί να κάνει μια περίεργη διαπίστωση. Ότι μέσα στη δεκαετία του 2000 το χρήμα σκουπίστηκε υπέρ των μεγάλων δυο φορές. Μια φορά με τα χρηματιστήρια και μια με το πλαστικό χρήμα και τα δάνεια. Πότε ξεκίνησαν όλα αυτά; Όταν μέσα σε πλαίσιο ευφορίας κάποιοι μείωσαν δραματικά τα επιτόκια.

Μα θα πει κανείς δε γίνονται τέτοια πράγματα, απλά η υπερβολική ελευθερία των αγορών μας έφτασε εκεί, αν υπήρχε λίγη κρατική παρέμβαση η έστω κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας από διεθνή επιτελεία ίσως να μη φτάναμε εκεί.

Εμείς ας του δώσουμε δίκιο, ας μην πούμε ότι τα εισοδήματα και οι περιούσιες των λαών σε λιγότερο από μια δεκαετία πέρασαν δυο φορές σε ξένα χέρια στη μεγαλύτερη ανακατανομή εισοδήματος που υπήρξε ποτέ…

Κι ας παρακάμψουμε και μια παλιά ειδησούλα που ξέθαψε χωρίς να το επιδιώκει ο συντάκτης της εν λόγω στήλης πριν λίγες μέρες…

Στο κείμενο-διακηρυξη που έστειλε ο Μπους στο Κογκρέσο, στις 20 Σεπτεμβρίου 2002, με τίτλο « Η Νέα Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας», περιλαμβάνεται το εξής χαιλαιτ: «Η παγκοσμιοποίηση της πλανητικής οικονομίας θα συνεχισθεί με άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών.»

Κώστας Παπαδόπουλος

ΦΛΥΑ Δημοτική Α.Ε. Το δένδρο που καρπίζει

Ισχυρή αντίσταση προβάλλουν κατεστημένα εργολαβικά και διαφημιστικά συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή, έχοντας πολιτικούς εκφραστές σε όλες τις παρατάξεις, στην λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης και το νέο πνεύμα που υπηρετεί για την επιχειρηματικότητα της αυτοδιοίκησης.

Η σταθερότητα τυ Δημάρχου Χαλανδρίου κ. Ζαφειρόπουλου, η συνοχή του Δ.Σ. της εταιρίας και η καλοδεχούμενη, καλόπιστη κριτική ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ που γίνεται από δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεωνη που δεν εναντιώνονται στο εγχείρημα, απαντά στις πιέσεις και την πρωτοσέλιδη χυδαιότητα. Ανάγκη είναι πλέον η δημιουργική αντεπίθεση για την προστασία και την αύξηση των εσόδων της ΦΛΥΑ σύμφωνα με σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το Διοικητικό της Συμβούλιο.
«Παράνομες» οι διαφημιστικές πινακίδες που διαχειρίζεται η ΦΛΥΑ και φέρνουν 400.000 ευρώ έσοδα τον χρόνο, έχοντας τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες – λένε οι «ζορρό της νομιμότητας» – την ώρα που έχει γεμίσει το Χαλάνδρι αυθαίρετες διαφημιστικές κατασκευές που ο καθένας τοποθετεί όπου γουστάρει χωρίς να πληρώνει κανέναν και κάποιοι να κάνουν πως δεν τις βλέπουν
Δολοφονούν οι νόμιμες πινακίδες αλλά δεν ενοχλούν οι αυθαίρετες δηλαδή. Αν αυτό δεν είναι σκοπιμότητα ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ συμφερόντων ΤΙ ΕΙΝΑΙ;
«Παράνομα» και τα κυλικεία στα πάρκα, όπου έχουν αγκ αλιαστεί από τους γονείς, που τα κατακλύζουν συνοδεύοντας παιδιά που έχουν ανάγκη να βγουν λίγο από τα διαμερίσματα, γιατί ενοχλεί ο θόρυβος του πάρκου. Τι και αν ο ΓΟΚ είναι σαφής και επιτρέπει ΟΛΕΣ τις παρεμβάσεις σύμφωνα και με επίσημες γνωμοδοτήσεις ειδικών; “Νεκρά τα πάρκα” για να μην ενοχλούνται τα … ψηφαλάκια μου, λένε διάφοροι μαυρογιαλούροι.
Θυμίζουμε ότι η ΦΛΥΑ ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2000 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ποιοι έχουν θεωρήσει τα πρώτα βιβλία και στοιχεία και εκτοξεύτηκε επιχειρηματικά από το 2003. Αν ενοχλεί κάποιους ότι η πολιτική που κάποιοι δεν κατάφεραν να κατανοήσουν όταν έπρεπε, τώρα αποδίδει ας φροντίσουν να στρέψουν την δραστηριότητά τους ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ και όχι στην ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ όσων δημιουργούν.
Αναλυτικό ρεπορτάζ - και φωτογραφικό - για να αποφασίσετε εσείς, οι νοήμονες συνδημότες μας! ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην λειτουργία της ΦΛΥΑ α.ε..
Περιμένουμε τα σχόλιά σας.

ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ


  |

Είναι γνωστό ότι ο υπογράφων θεωρεί ότι «ο δήμος», είναι ή πρέπει να είναι μια μονάδα διοίκησης που πρέπει να σχεδιάζει ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για την τοπική κοινωνία ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.

Για να το πω αλλιώς “πιο πολιτικά ορθά “ η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να ενισχύεται, να παραλαμβάνει ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους από την κεντρική διοίκηση ώστε να μεταβληθεί σταδιακά σε βαθμίδα διοίκησης με αυξημένη αυτονομία.
Έχω ακούσει κάποιους ψευτοπροοδευτικούς να ειρωνεύονται τέτοιες απόψεις με φτηνό χιούμορ του στυλ «ναι, να γίνουμε δουκάτο»!
Φαίνεται ότι όλες οι προηγμένες χώρες ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ (όχι η Μποτσουάνα που πρόσφατα μας ξεπέρασε σε ρυθμούς ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητα, ούτε άλλες αφρικανικές χώρες όπου το μοντέλο διοίκησης είναι τυφλή υπακοή και πειθαρχία στον φύλαρχο), που κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι η ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική δημοκρατία - τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ε.Ε. - έχουν γεμίσει αυτόνομα δουκάτα. Επίσης οι πόλεις τους είναι αισθητικά εκτρώματα, γεμάτες αυθαίρετα κτίσματα, αυθαίρετες κατασκευές και χιλιάδες αυθαίρετα διαφημιστικά μέσα, τοποθετημένα όπου καταλαβαίνει ο καθένας.
Όμως ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ όπως μπορεί να διαπιστώσει όποιος κάνει ένα απλό ταξίδι στο Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βόννη, τη Ρώμη, τη Νέα Υόρκη και άλλες «τριτοκοσμικές» πόλεις ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ γιατί ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑ αλλά και ΠΡΟΒΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ!
Απλώς την έχουν ΕΛΕΓΞΕΙ!!!!
Και για να ελέγξεις κάτι πρέπει να υπάρχει ΑΡΜΟΔΙΟΣ!
Εκεί βέβαια σε μια πόλη δεν γίνεται το οδικό δίκτυο να ανήκει ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, όπως στο Λεκανοπέδιο Αττικής (ΥΠΕΧΩΔΕ - Νομαρχία - Δήμος). Άρα μπορεί ένας φορέας να κάνει σχεδιασμό για το ΠΟΥ μπορεί με ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ να τοποθετηθούν κάποια διαφημιστικά μέσα.
Αυθαιρεσίες και διαφθορά βέβαια υπάρχει παντού από την Καλιφόρνια μέχρι την ανταγωνίστριά μας Μποτσουάνα, αλλά αυτό είναι ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου ανήκει στις υπηρεσίες δίωξης πολεοδομικών και οικονομικών παραβάσεων ακόμα και στην Μποτσουάνα, πουθενά δεν γνωρίζω να ανήκει στο Δ.Σ. Ανώνυμης Δημοτικής Επιχείρησης που διαχειρίζεται ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ από ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ θέσεις διαφήμισης.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Έχω βαρεθεί να επαναλαμβάνω ότι έχω αναστείλει την πολιτική μου παρουσία στο Χαλάνδρι για λόγους που δεν αφορούν αυτό το άρθρο.
(Ένας πάντως από τους σημαντικότερους είναι ότι δεν μπορώ ποτέ να μαζεύω κουκιά χρησιμοποιώντας ΝΕΚΡΟΥΣ, άρα είμαι εντελώς ακατάλληλος για αυτό που σήμερα αποκαλείται δημόσιος βίος και τoν ΚΥΝΙΣΜΟ του.)
Παραμένω όμως δημότης - πολίτης αυτής της πόλης, με μια μικρή εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και άλλη τόση στον χώρο της διαφημιστικής αγοράς. Ως τέτοιος θεωρώ ότι μάλλον δεν έχω ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ την ΕΝΝΟΙΑ της ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ αποδεχόμενος την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΦΛΥΑ Α.Ε.
Πρόσφατα - τον Αύγουστο - συνέβη ένα τραγικό γεγονός στη λεωφόρο Κηφισίας. Ένας νέος άνθρωπος έχασε την ζωή του ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα. Σύμφωνα με την έκθεση της τροχαίας δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στο ρεύμα της λεωφόρου προς Κηφισιά και το ένα κατέληξε σε μια διαφημιστική πινακίδα τύπου «ρακέτα». Ο οδηγός του, ένας νέος άνδρας δυστυχώς βγήκε από το βολάν νεκρός.
Δεν είναι ούτε ευθυνοφοβία, ούτε φοβία πολιτικού κόστους το γεγονός ότι δεν αποδέχομαι ότι η ΦΛΥΑ Α.Ε. και το Δ.Σ. της έχουν ευθύνη γι’ αυτό το δυστύχημα, όπως κάποιοι επιχειρούν.
ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΧΑΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ για όλους όσους δουλεύουμε στην ΦΛΥΑ Α.Ε..
Και έχω πολλά επιχειρήματα γι’ αυτό, τα οποία θα ήθελα να μοιραστώ με τους συμπολίτες μου ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΡΙΘΟΥΝ και ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ όσοι λένε τέτοια φοβερά και πολιτεύονται πάνω από μνήματα.

1. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ

Η ΦΛΥΑ Α.Ε. δεν ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ διαφημιστικά μέσα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ τα ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ που τοποθετούνται με ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της πόλης μας!
Ούτε ΜΙΑ ΡΑΚΕΤΑ δεν έχουμε αρμοδιότητα να τοποθετήσουμε κάπου.
Εμείς απλώς λοιπόν εκμισθώνουμε και εισπράττουμε τα μισθώματα από τις θέσεις διαφήμισης που εγκρίνει ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ύστερα από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Λογοδοτούμε λοιπόν μόνο για το αν ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, δηλαδή αν εισπράττουμε τα μισθώματα και τα ανταποδοτικά ωφελήματα που προβλέπονται ΣΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, που έχουν ελεγχθεί πολλαπλώς από την προϊσταμένη μας αρχή, την Διεύθυνση Ανωνύμων Εταιρειών της Νομαρχίας Αθηνών.
Η χωροθέτηση των μέσων γίνεται με ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που ως γνωστόν ελέγχεται για τη νομιμότητά της από την Περιφέρεια Αττικής.

2. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ;

ΝΑΙ! Ξεκάθαρα!!! Στους δρόμους, σε ταράτσες, σε πρασιές, σε καταστήματα, ακόμα και σε δημόσιους χώρους.

Τότε γιατί η ΦΛΥΑ Α.Ε. δεν τις αφαιρεί; ρωτάει κάποιος καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί απλά καμία ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ δεν έχει η ΦΛΥΑ Α.Ε. να κάνει αποξηλώσεις.
Δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά ακόμα και αν έφτιαχνε τέτοιους δεν θα είχε καν τη δυνατότητα να επιβάλλει ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ δηλαδή πρόστιμα ή αποξηλώσεις. Κάθε ένα που θα βγάζαμε θα δεχόμαστε μια μήνυση λόγω καταστροφής ξένης περιουσίας!
Είναι ένα Νομικό Πρόσωπο ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ Δικαίου άρα αναρωτηθείτε όλοι οι σκεπτόμενοι συμπολίτες ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ μια πινακίδα, ένα πανώ, μία αυθαίρετη κατασκευή στην ταράτσα του, στο πεζοδρόμιό του, στην πρασιά του ή σε κοινόχρηστο χώρο ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (Πρόστιμο, αφαίρεση κ.λ.π).
Θυμίζω ότι κάποτε Ν.Π.Ι.Δ. βεβαίωναν παραβάσεις ΜΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ - μιλώ για τις κλήσεις των παρκοεταιριών - και αυτό κρίθηκε ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ αντισυνταγματικό και πλέον ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΕΣ μπορούν!
ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ Η ΦΛΥΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ άρα δεν έχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ για να θυμηθώ ένα παλιό μου φίλο που έλεγε ότι σε αυτή τη χώρα εξουσία έχουν όσοι κρατούν μια στρογγυλή.
ΑΡ.Μ.Α.Ε . έχουμε!

Άρα υπάρχει η δυνατότητα όποιος θέλει να βάζει πινακίδες όπου θέλει;;;

Θεωρητικά ΟΧΙ. Πρακτικά συμβαίνει. Όπως συμβαίνουν και άλλες αυθαιρεσίες. Κτίζονται αυθαίρετα, γίνονται υπερβάσεις αδειών σε κτίρια, καταπατούνται παραλίες, μπαίνουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας εκεί που δεν πρέπει, κ.ά.
ΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΧΕΙ;;;

Δυστυχώς, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα ΟΛΕΣ οι βαθμίδες διοίκησης.
Για κατασκευές μέσα σε ιδιωτικούς χώρους, πρασιές, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ και ταράτσες ποιος είναι αρμόδιος;
Οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες Δήμων και Νομαρχιών.
Για κοινόχρηστους χώρους;
Ανάλογα σε ποιον ανήκουν (Δήμος, Νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ-Νομικά Πρόσωπα, μέχρι Αθλητικά Σωματεία).
Για το οδικό δίκτυο;;;
Ανάλογα σε ποιον ανήκει (Δήμος, Νομαρχία, ΥΠΕΧΩΔΕ)

Παντού η αστυνομία, κάπου η δημοτική αστυνομία, και πάει λέγοντας.
Ναι αλλά η ΦΛΥΑ εισπράττει, λέει κάποιος καλοπροαίρετα ή κακοπροαίρετα.

Ναι αλλά η ΦΛΥΑ εισπράττει ΜΟΝΟ από αυτά που έχει συμβάσεις.
Και τελικά δεν εισπράττει ΜΟΝΟ η ΦΛΥΑ Α.Ε.
Εισπράττουν οι δήμοι δημοτικά τέλη , εισπράττει το κράτος μέσω φορολογίας τόσο των διαφημιστικών εταιριών όσο και της ίδιας της ΦΛΥΑ, ενδεχομένως οι Νομαρχίες και το ΥΠΕΧΩΔΕ από άδειες που εκείνοι χορηγούν - δεν γνωρίζω εκεί το καθεστώς, πάντως βλέπω στους δρόμους πανώ με αριθμούς αδείας τοποθέτησης άλλων υπηρεσιών, πέρα του δήμου και πάει λέγοντας, νομικά πρόσωπα, αθλητικά σωματεία, σύλλογοι κ.ά.

ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ: Θεωρεί κανένας ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ότι αυτό το συνηθισμένο φαινόμενο του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί ή πρέπει να λυθεί από μια δημοτική ανώνυμη εταιρία; ΑΠΟ ΕΝΑ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ;

Ζητάει κανείς από την ΦΛΥΑ Α.Ε. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ χρήματα για κοινωνικό όφελος, όταν εισπράτουν ακόμα και ιδιώτες που νοικιάζουν τις ταράτσες τους; Εκεί τα μέσα δεν τραβάνε την προσοχή των οδηγών;

Γιατί να σταματήσει να εισπράττει η ΦΛΥΑ, δηλαδή ο Δήμος;

Ποιος ενοχλείται από μια απόπειρα που γίνεται στο Χαλάνδρι να αυξηθούν τα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΣΟΔΑ από την υπαίθρια διαφήμιση; Απόπειρα που έχει πάει ΚΑΛΑ!
Και αν γυρίσουμε στο προ ΦΛΥΑ καθεστώς όπου τα μέσα έμπαιναν χωρίς την ΦΛΥΑ ποιος ωφελείτο τότε;
Γιατί θυμίζω - το πιο ανώδυνο παράδειγμα - ότι ο ΟΑΣΑ έδινε και τότε άδειες τοποθέτησης ΣΤΕΓΑΣΤΡΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ στις στάσεις του ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ να μπαίνουν για να μην βρέχονται όταν περιμένουν το λεωφορείο.

ΠΡΕΠΕΙ - ΛΕΝΕ - ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΑΙΘΡΕΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ;
Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσει το ΣτΕ όταν τελεσιδικήσουν οι δικαστικές διαμάχες που έκρεμούν.

Νόμοι πάντως του κράτους που ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ την υπαίθρια διαφήμιση ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ας κάνουν τις ερμηνείες οι αρμόδιοι φορείς και βέβαια η ελληνική δικαιοσύνη. Γνωρίζω ότι η ΚΕΔΚΕ ασχολείται σοβαρά με το θέμα των ερμηνειών. Έχω και στα χέρια μου γνωμοδοτήσεις καθηγητών της νομικής που λένε ότι είναι ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟ.

Αν ρωτάει κανείς την ταπεινή μου γνώμη - επειδή δεν φοβάμαι να την διατυπώσω - η θέση μου είναι ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.
Πρέπει όμως ΝΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΝΑ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για την ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ που να συνδυάζει τόσο την ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, όσο και την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ που για μένα είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ειδικά για μια χώρα που η πιο βαριά της παραγωγική μονάδα είναι ο τουρισμός.
Υπαίθρια διαφήμιση υπάρχει ΠΑΝΤΟΥ στον κόσμο, οικονομικό αποτέλεσμα παράγεται από αυτήν, εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν από αυτή.

Η ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Ναι αλλά κάποιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τα μέσα. Η ζωή δεν είναι πάνω από όλα;

ΝΑΙ! ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.

Κάποιος συνεργάτης όμως με ρώτησε τι θα γινόταν αν στο πεζοδρόμιο που κατέληξε το αυτοκίνητο του άτυχου νέου ανθρώπου μετά την σύγκρουση περπατούσε ένας πεζός.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Επίσης κάποιος άλλος με ρώτησε αν οι τεράστιες φωτεινές επιγραφές καταστημάτων, τα πανώ, οι γιαγαντοαφίσες σε ταράτσες, τραβούν την προσοχή οδηγών λιγότερο από μια ρακέτα.
ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Κάποιος τρίτος μου είπε ότι ανεξέλεγκτο αυτοκίνητο θα μπορούσε να σταματήσει σε μια κολώνα π.χ. του ΗΛΠΑΠ. Τι θα κάναμε; Θα καταργούσαμε τα τρόλλευ;
ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

Τελικά το ερώτημα κατά την γνώμη μου είναι ένα:
Μπορεί να υπάρχουν καλαίσθητα, σωστά τοποθετημένα, ασφαλή - όσο γίνεται - διαφημιστικά μέσα τοποθετημένα με τρόπο που δεν προσβάλλει την αισθητική των πόλεων;
Μπορεί να συμμορφωθούν τα καταστήματα στο είδος των επιγραφών τους για να έχουμε μια ταυτότητα στις πόλεις μας;
Μπορούν καταστήματα να μην βάζουν και αυτά ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ στις πρασιές;
Μπορούμε να βελτιώσουμε την οδική μας παιδεία και συμπεριφορά ώστε να μην πέφτουμε με αυτοκίνητα σε διαφημιστικές πινακίδες, κολώνες της ΔΕΗ ή του ΗΛΠΑΠ, δέντρα ή φωτεινούς σηματοδότες ή επειδή δεν θέλουμε να αγγίξουμε τα δύσκολα αναζητούμε αίμα για το άδικα χαμένο αίμα ώστε να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των ιθαγενών ότι τάχα κάτι κάνουμε και είμαστε «ευαίσθητοι».

Τα ερωτήματα αυτά είναι ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ και μάλιστα κατά την γνώμη μου ΣΟΒΑΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ που πρέπει να απαντηθούν από ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ.

Και στην ΦΛΥΑ Α.Ε. δεν είμαστε ΑΙΡΕΤΟΙ, είμαστε εντεταλμένοι να κάνουμε μια οικονομική διαχείριση και να κριθούμε ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ όχι για το αν μπορούμε - ή αν θέλουμε - να εμπλακούμε στην επίλυση ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω κάτι ακόμα: Αν οι ΑΡΜΟΔΙΟΙ αποφασίσουν ότι για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν ότι πρέπει να αφαιρεθούν ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ από το Χαλάνδρι η ΦΛΥΑ Α.Ε. δεν θα πάθει τίποτα, απλώς θα χάσει ΕΣΟΔΑ που διατίθενται για ΕΡΓΟ στην πόλη. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ!

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ άρα ούτε αυτό οφείλουμε να το λύσουμε εμείς.

Πρέπει να απασχολήσει όσους διαχειρίζονται τώρα ή όσους φιλοδοξούν να διαχειρίζονται στο μέλλον το κοινωνικό ταμείο της πόλης!

Νταβίας Άγγελος