Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Point system εξόφλησης λογαριασμών της ΔΕΗ προτείνει η ΡΑΕ

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ
Την κατάταξη των καταναλωτών βάσει τιμολογιακής συμπεριφοράς προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στη ΔΕΗ με την καθιέρωση ενός μοντέλου με πόντους, με στόχο τον περιορισμό των ανεξόφλητων οφειλών (υπολογίζονται στα 423 εκατ. ευρώ) που προκαλούν μείζον ταμειακό πρόβλημα στην επιχείρηση.
Ανάλογα με τη συνέπεια στην αποπληρωμή των λογαριασμών σκέφτεται να κατηγοριοποιήσει τους καταναλωτές η ΔΕΗ
Το νέο σύστημα, που βρίσκεται υπό μελέτη προς το παρόν, θα προβλέπει την κατανομή των πελατών σε συνολικά έξι κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό συνέπειάς τους στην αποπληρωμή των λογαριασμών κατά τον προηγούμενο χρόνο:
1. Συνεπής χωρίς διακανονισμούς.
2. Συνεπής σε πληρωμές και διακανονισμούς.
3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και
μία αθέτηση διακανονισμού.
4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.
5. Παραβίαση μετρητή ύστερα από διακοπή λόγω χρέους.
6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή έπειτα από διακοπή ή και ρευματοκλοπή.
Είναι στα πρότυπα της αξιολόγησης των Οίκων (ΑΑΑ, ΑΑΒ, BBΒ, CCC, χρεοκοπία)
Σε κάθε κατηγορία θα αντιστοιχούν οι ανάλογες διευκολύνσεις αλλά και οι ανάλογες ποινές.
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρώτη κατηγορία θα προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις, με ανάλογες κλιμακώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Ειδική κατηγορία θα αποτελέσουν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα και άνεργοι, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι, άτομα με μηχανική υποστήριξη).
Προβλέπονται περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ σε περίπτωση μη αποπληρωμής του λογαριασμού δεν θα κόβεται το ρεύμα κατά τους χειμερινούς και καλοκαιρινούς μήνες. (άντεε μπράβο! θα το έχουν κόψει από την άνοιξη;)
Για επιχειρήσεις και κράτος
Προβλέψεις διακανονισμών, υπό προϋποθέσεις, θα υπάρξουν ωστόσο και για τις υπόλοιπες κατηγορίες πελατών, όπως τις επιχειρήσεις και τους φορείς του Δημοσίου.
Η δημιουργία αυτού τού point system για τους οφειλέτες αποτελεί μέρος δέσμης μέτρων που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατάρτιση του τελικού σχεδίου του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Μεταξύ άλλων προτείνεται για την πρόληψη και την αποφυγή δημιουργίας χρέους έναντι της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, το δικαίωμα άρνησης υποβολής προσφοράς προμήθειας εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές, η πληρωμή λογαριασμών με πάγια εντολή, προκειμένου να δίνεται κίνητρο στους καταναλωτές (ενδεχομένως με τη μορφή μιας μικρής έκπτωσης) για την επιλογή πληρωμής με άμεση χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού τους, η εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής ή έξυπνων μετρητών. (πχ έξυπνου μετρητή: θα έχετε ρεύμα 2 ώρες την ημέρα, μια πρωί και μια βράδυ!)
enet
 
Οι "ποινές" για όσους δεν τα βγάζουν πέρα και αδυνατούν να είναι πάντα συνεπείς -έστω και με διακανονισμό- και οι διευκολύνσεις για τους "ευκατάστατους"
Τα κάνουν τώρα για το καλό της ...ΔΕΗ, ή για να τα βρουν έτοιμα οι ιδιώτες "πάροχοι"και να ξεσκαρτάρει το πράγμα ... και οι τιμές!
Έτσι δεν έγινε και αλλού -με τις "συμβουλές" του ΔΝΤ- και τα νοικοκυριά εμεναν μαζικά χωρίς ρεύμα;
Είναι γνωστό ότι σήμερα οι ιδιώτες πάροχοι, στον πρώτο(!) απλήρωτο μηνιαίο(!) λογαριασμό, κόβουν το ρεύμα ΑΜΕΣΩΣ. Λοιπόν; "Εκσυγχρονισμός";
Tα σχολεία σε ποιά κατηγορία point system θα είναι;;;;;;;;;;
Ζήτω η κοινωνική δικαιοσύνη !
 
Στ.
 
Υ.Γ. Οι μπλε φράσεις έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο από τον αποστέλλοντα το mail
Υ.Γ.2 Βλέπω αύξηση στην πώληση "μπαλαντεζών" και πολύπριζων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου