Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΕΛ.ΑΣ. : ΠΑΡΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΗΔΗ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΣ ΦΡΑΚΤΗΣ

Δημοσιεύθηκε 06 8 2011, http://www.paraskevi13.com/
Του Νικόλα Ταμπακόπουλου

Ετοιμάζονται για «πόλεμο» με τους διαδηλωτέςΓια αποτελεσματική και δυστυχώς, όπως φαίνεται, βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που θα ξεσπάσουν από το Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα ετοιμάζεται η Ελληνική Αστυνομία. Εάν και η ηγεσία της κρίνει επί του παρόντος ως αναποτελεσματική τη χρήση δακρυγόνων, εντούτοις κατά τις πληροφορίες στρέφεται προς άλλους βίαιους τρόπους καταστολής. Μετά την παραγγελία χημικών, τα οποία σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν σε συγκεντρώσεις που δεν θα είναι μαζικές, έγκυρες πηγές αναφέρουν στον «Ε» ότι «έρχονται οι πλαστικές σφαίρες από καουτσούκ».
Η κυβέρνηση, αναφέρουν, έχει ήδη προβεί στις ανάλογες παραγγελίες, ενώ σύντομα θ’ αποκτηθεί και ένας δεύτερος κινητός φράχτης από μέταλλο και πλεξιγκλάς. Το ύψος του φράχτη που παραγγέλθηκε, αγγίζει τα 2,05 μέτρα και το πλάτος του θα ξεπερνά τα 14 μέτρα. Το πρώτο, δε, «crash test» των όποιων μέτρων θα προκριθούν τελικά, θα λάβει χώρα στις συγκεντρώσεις της ΔΕΘ το Σεπτέμβρη.
Εκτοξευτήρας νερού
Ως αποτελεσματικό, εξάλλου, μέσο αντιμετώπισης πλήθους και καταστολής του κρίθηκε -αφού χρησιμοποιήθηκε… δοκιμαστικά στη «μάχη της Κερατέας»- και ο εκτοξευτήρας νερού με μεγάλη πίεση, ο λεγόμενος «Αίαντας». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», στην Ελληνική Αστυνομία δεν αποκλείουν να γίνει παραγγελία ενός ακόμη τεθωρακισμένου οχήματος στην περίπτωση που ξεσπάσουν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, ξεπερνώντας τα τέσσερα οχήματα που πετούν νερό με φοβερή πίεση στους διαδηλωτές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ήδη έχουν εκπαιδευτεί οκτώ αστυνομικοί για να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο όχημα. Ταυτόχρονα συζητείται ότι στη «μάχη» με τους «Αγανακτισμένους» θα ριχτούν και εκπαιδευόμενα σκυλιά.
Τα αποτελέσματα της καταστολής
Η χρήση σφαιρών από καουτσούκ και η εκτόξευση νερού με τρομακτική πίεση δεν είναι μέσα που έγιναν γνωστά στην ελληνική αστυνομία το φετινό καλοκαίρι. Εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις καταστολής στο εξωτερικό και τα αποτελέσματα που φέρνει είναι… ισοπεδωτικά.

Στο Μπαχρέιν, οι μαζικές διαδηλώσεις «πνίγηκαν» μετά την εκτεταμένη χρήση σφαιρών από καουτσούκ και του εκτοξευτήρα νερού. Στην πλατεία του «Μαργαριταριού», μετά τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές αρχές οι τραυματίες ήταν δεκάδες. Πάνω από 37 ήταν οι τραυματίες στη μακρινή Υεμένη, όταν οι δυνάμεις καταστολής έπειτα από χρήση σφαιρών από καουτσούκ και τη χρήση τεθωρακισμένου που πετούσε νερό με μεγάλη πίεση επιχείρησε να διαλύσει μαζική διαδήλωση. Στο Ιράν, πάγια τακτική των δυνάμεων καταστολής είναι η χρήση ακραίων μέτρων καταστολής (σφαίρες από καουτσούκ και εκτοξευτήρες νερού) κατά τη διάρκεια ήπιων διαδηλώσεων, αφού στις πιο μαζικές στρατός και αστυνομία δεν διστάζουν να πυροβολούν.
Ωστόσο, παρόμοιοι τρόποι καταστολής λαμβάνουν χώρα και στην Ευρώπη. Στην Ισπανία, οι αστυνομικές αρχές τον περασμένο Μάιο άφησαν τραυματισμένους 46 διαδηλωτές κάνοντας χρήση του εκτοξευτήρα νερού και σφαιρών από καουτσούκ. Στην Αργεντινή, διαδηλωτής έχασε τη ζωή του έπειτα από εκτεταμένη χρήση σφαιρών από καουτσούκ και απίστευτης βίας από δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως από τα παραπάνω μέσα καταστολής τουλάχιστον 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν πριν από μία δεκαετία.
Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός
Υπό αυτές τις συνθήκες έντονη ανησυχία, τουλάχιστον, στην κοινή γνώμη προκαλεί από την προηγούμενη εβδομάδα η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος ενός 23χρονου αστυνομικού, που είχε δημιουργήσει εδώ και τέσσερις μήνες σελίδα στο Facebook με τον τίτλο «Ομάδα ΔΕΛΤΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» και στην οποία υπήρχαν σχόλια και προτροπές που καλούνταν οι αστυνομικοί σε… διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βάρος κοινωνικών ομάδων, όπως για παράδειγμα των δημοσιογράφων («Πάρτε τα κλομπ και σπάστε τους τα κεφάλια και τα κανάλια μαζί») και των αναρχικών («δείρτε τους αναρχικούς»).
Η αστυνομία οδηγήθηκε στον 23χρονο διαχειριστή της ιστοσελίδας από τα ηλεκτρονικά του ίχνη και σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής, μέσα στον οποίο βρέθηκαν φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στην επίμαχη ιστοσελίδα. Εις βάρος του νεαρού για τον οποίο και σχηματίστηκε δικογραφία, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ενώ η σελίδα έχει «κατέβει». Ο ίδιος δεν φέρεται να έχει συντάξει επιβαρυντικά κείμενα, όμως κατηγορείται γιατί ως διαχειριστής επέτρεψε τη δημοσίευση σχολίων και κειμένων! Ο 23χρονος δεν είχε σχέση με την ομάδα ΔΕΛΤΑ, αλλά υπηρετεί σε τμήμα της Αττικής. Δεν συνελήφθη γιατί είχε παρέλθει το αυτόφωρο και η δικογραφία που σχηματίσθηκε υπεβλήθη για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου