Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Ποια ξένη γλώσσα θα διδάσκεται στα Δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου

Μπορεί η συζήτηση για την επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας, που θα διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο, να φαίνεται "δευτερεύουσα", σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν και προμηνύεται να συμβούν στην εκπαίδευση, όμως για τα παιδιά και τους γονείς που συμμετέχουν σε όλο αυτό το "πειραματικό αλλαλούμ", είναι άλλη μια ταλαιπωρία που δημιουργεί κι άλλη απαξίωση και αποστροφή, για τη γνώση που προσφέρουν τα δημόσια σχολεία, χάρη στις "καινοτόμες" επιλογές του υπουργείο Παιδείας.
Μέχρι πέρυσι υπήρχε η δυνατότητα στα σχολεία της χώρας, από την Ε' Δημοτικού και μετά, πέραν της βασικής ξένης γλώσσας (Αγγλικά) που διδάσκονται όλοι οι μαθητές, να επιλέγουν, εφόσον συμπληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός 8-12 μαθητών, ποιά δεύτερη ξένη γλώσσα επιθυμούν να παρακολουθήσουν.
Στην πλειονότητα των σχολείων υπήρχαν τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών.
Τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε αιφνιδιαστικά να σταματήσει αυτή την επιλογή!
Έβαλε τα παιδιά και τους γονείς σε όλα τα σχολεία, να δηλώσουν εγγράφως ποιά γλώσσα επιθυμούν να παρακολουθήσουν, χωρίς να γίνει η αναγκαία ενημέρωση ότι δεν επιλέγουν αλλά απλώς ψηφίζουν και πως εάν μειοψηφίσει η επιλογή τους, θα ακολουθήσουν αναγκαστικά την επιλογή των υπολοίπων, ανεξαρτήτως της έως τώρα πορείας τους.
Οι περισσότεροι γονείς δεν αντιλήφθηκαν την "παγίδα" και πολλοί σύλλογοι γονιών που μπορεί με πάθος να ασχολούνταν με το χρώμα των κουρτινών του σχολείου, αγνόησαν και αντιμετώπισαν με απάθεια ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Το αποτέλεσμα φάνηκε ήδη από την αρχή της χρονιάς (αν και ακόμα δεν έχουν βρει εκπαιδευτικούς για να σταλούν στα σχολεία).
Όλα τα σχολεία Δημοτικά και Γυμνάσια έχουν πλέον μία μόνο επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας.
Μπορεί πχ ένας μαθητής της Α' Γυμνασίου που έκανε γερμανικά στην Ε' και Στ' Δημοτικού, στο νέο του σχολείο η πλάστιγγα να έγειρε προς γαλλικά, οπότε τα δυο προηγούμενα χρόνια κόπων και προσπάθειας πήγαν χαμένα (εκτός βέβαια και αν πάει σε ...φροντιστήριο ...).
Μπορεί ένας μαθητής που πέρυσι στην Ε' Δημοτικού διδάχθηκε γαλλικά, τώρα στην Στ', εάν δεν συμπληρώνεται τμήμα 15 παιδιών (υπάρχει ειδική εξαίρεση για φέτος αλλά με αυστηρό όριο τις 15 συμμετοχές) να αλλάξει ξαφνικά γλώσσα, ξεκινώντας ακόμη μια !
Και μπορεί όταν πάει στο Γυμνάσιο να χρειαστεί και πάλι να ξαναλλάξει γλώσσα !
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα μαθητή του Γυμνασίου που μπορεί στην Α' να διδάχθηκε γερμανικά. Αν αλλάξει επιλογή το σχολείο και μη συπληρώνοντας τις αναγκαίες 15 συμμετοχές για τμήμα, να υποχρεωθεί ή να κάνει άλλη γλώσσα, ή να ζητήσει απαλλαγή, ή .... να αλλάξει σχολείο (ναι προτείνει και αυτό σαν επιλογή του υπουργείο Παιδείας).
Ενα φοβερό αλλαλούμ, μια απαξίωση των προσπαθειών και γνώσεων που είχαν αποκτήσει έως τώρα τα παιδιά, ένα ανακάτεμα ανθρώπων και ελπίδων κι όλα αυτά για να "εξοικονομηθούν" ορισμένες ώρες και θέσεις εκπαιδευτικών ξένης γλώσσας, προς χάρην του ..."σχολείου του μέλλοντος".
Οι οποίοι εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν θα υπάρχουν πλέον τόσες θέσεις στα σχολεία, μπορούν σταδιακά να "αποδεσμευθούν" και να επιστρέψουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια.
Μαζί με τους μαθητές τους, που θα έχουν μείνει κι αυτοί ξεκρέμαστοι και με μισές γνώσεις.
Με δυο λόγια, τσαλαβουτήματα, που ουδεμία σχέση έχουν με το παραπλανητικό σύνθημα του υπουργείου Παιδείας : "Πρώτα ο μαθητής"
...και η διάλυση (δυστυχώς) συνεχίζεται...
 
Στέφανος Καμπάς
Αναλυτικά τα δημοτικά σχολεία του Χαλανδρίου και οι ..."επιλογές" τους
103
1ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
104
2ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
105
3ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
106
4ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
107
5ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
108
6ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
109
7ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
110
9ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
111
10ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
112
11ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
113
12ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
114
13ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
115
14ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΑΛΛΙΚΑ
116
16ο ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
1ο ΓΡΑΦΕΙΟ Π.Ε. Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου