Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ

Να ζητήσουμε μαζικά με δικαστική απόφαση να απαγορευτεί στη ΔΕΗ να μας κόβει το ρεύμα
Στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα που γίνεται το τελευταίο καιρό για να μην πληρώσουμε το Χαράτσι για την ΔΕΗ, πρέπει να γνωρίζουμε και ποιες είναι οι νομικές δυνατότητες που υπάρχουν και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να προστατευτούμε καλύτερα από τις αυθαιρεσίες της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης του Μνημονίου.

Είναι εμφανές ότι οι προσφυγές στα Δικαστήρια δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις πολιτών και Φορέων για μαζική άρνηση καταβολής των χαρατσιών και ιδιαίτερα του Χαρατσιού της ΔΕΗ. Υπό προϋποθέσεις μπορούν όμως να βοηθήσουν αυτούς τους αγώνες.
Όπως έχει τονιστεί πολλές φορές, η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εμπλέξει την ΔΕΗ και την απειλή κοψίματος του ρεύματος σε όποιο-α αρνηθεί να πληρώσει το Χαράτσι, είτε γιατί δεν έχει, είτε γιατί δεν θέλει, είναι εκτός από κοινωνικά άδικη και παράνομη και αντισυνταγματική.
Είναι παράνομη γιατί στο Ιδιωτικό Συμφωνητικό που έχει ο καθένας υπογράψει με την ΔΕΗ για την παροχή ρεύματος, δεν συμπεριλαμβάνεται τέτοια δυνατότητα στην ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο μόνος λόγος για τον οποίον η ΔΕΗ ή άλλος πάροχος, μπορούν να κόψουν το ρεύμα είναι η μη πληρωμή της αξίας του ρεύματος και των σχετικών με αυτή προσαυξήσεων.
Συνεπώς εφόσον πληρώσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ εκτός του Χαρατσιού, η ΔΕΗ δεν δικαιούται και είναι παράνομο, να μας κόψει το ρεύμα.
Είναι αντισυνταγματική γιατί παραβαίνει και παραβιάζει τις συνταγματικές ρυθμίσεις των άρθρων 1 παρ. 3, και 26 παρ. 2, κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου (άρθρο 78 παρ. 1 και 4), κατά παράβαση της αρχής της φοροδοτικής ικανότητας (άρθρο 4 παρ. 5 και 25 παρ. 1), και για Προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (άρθρο 2 παρ. 1) του Συντάγματος. Πιο ειδικά θα εξειδικευτούν στην Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων.
Δικαιούμαστε και μπορούμε να ζητήσουμε μαζικά με Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων την έκδοση δικαστικής απόφασης που να απαγορεύει στην ΔΕΗ να μας κόψει το ρεύμα. Είναι η πιο σύντομη και οικονομική νομική διαδικασία
Μέχρι την εκδίκαση της Αίτησής μας αυτής μπορούμε να ζητήσουμε Προσωρινή Διαταγή από το Δικαστήριο (δηλαδή προσωρινή απόφαση) που θα απαγορεύει στην ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στους αιτούντες μέχρι να εκδικαστεί η Αίτησή μας και βγει η απόφαση. Τέτοια απόφαση (Προσωρινή Διαταγή) είναι και αυτή της Καλαμάτας που γράφουν οι εφημερίδες
Αυτό που είναι σημαντικό είναι η μαζικότητα των Αιτούντων. Άλλο είναι να αιτούνται 10-20 πολίτες και άλλη βαρύτητα έχει να υπογράφουν την Αίτηση εκατοντάδες πολίτες μαζί με τον Δήμο. Οι δικαστικές αποφάσεις τέτοιου είδους επηρεάζονται ουσιαστικά από την μαζικότητα και τον αριθμό των Αιτούντων.
Θα βοηθούσε ιδιαίτερα εάν ανάμεσα στους Αιτούντες υπήρχαν πολίτες με διαπιστωμένη οικονομική αδυναμία να πληρώσουν το χαράτσι όπως άποροι, άνεργοι, υπέργηροι χωρίς σύνταξη, μικροσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι περιοδικά ή με μειωμένο ωράριο και αποδοχές κ.α. Τι χρειάζεται
1. Φωτοαντίγραφο του λογαριασμού της ΔΕΗ
2. Αντίγραφο της απόδειξης πληρωμής. Να αποδεικνύεται δηλαδή ότι έχουμε πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ.
3. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας
4. Εξουσιοδότηση προς το Δήμαρχο αν τις ενέργειες τις κινεί ο Δήμος ή προς τον Δικηγόρο της Πρωτοβουλίας αν τις ενέργειες κινεί η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

stasi.gr - o Π. Τακόπουλος είναι δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου