Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ Ε.Δ.Ε, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΑΣΙΟΥ, κα)

Χαλάνδρι 23/3/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το τελευταίο διάστημα επανατέθηκε το θέμα σχετικά με το ποσό που δαπανήθηκε για την εκτέλεση έργων καθαρισμού σε περιοχές στις οποίες διαβιώνουν τσιγγάνοι στο Χαλάνδρι, το έτος 2007.

Η επανεμφάνιση του θέματος προέκυψε από νέα αναφορά, προ ημερησίας διατάξεως, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Μαρτίου 2011, από τον κ. Ανδρεόπουλο Στάθη (επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης).  Για το ίδιο ζήτημα διαβάστηκε, από το Πρόεδρο του Δ.Σ, επιστολή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κου Βάσιου Παναγιώτη, στην οποία αρνείται ότι υπέγραψε σχετικό έγγραφο καθώς και την οποιαδήποτε συμμετοχή στην παραπάνω υπόθεση. Επίσης αναφέρει ότι θα προβεί σε μηνύσεις κατά όσων τον εμπλέκουν.

Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος έδωσε εντολή διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, στηριζόμενος στην επιστολή του κου Βάσιου, παρότι από την επιστολή αυτή δεν εγείρονται υπηρεσιακά θέματα.

Τα γεγονότα αυτά είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους ως Σύλλογο Εργαζομένων.

Στη φάση αυτή, όπου η ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, η θέση του Δ.Σ του Συλλόγου εργαζομένων περιορίζεται στο να θέσει κάποια βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να έχει υπόψη του όποιος ασχοληθεί με το θέμα αυτό καθώς και με όποιο παρόμοιο:

1. Όλοι γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στο χώρο των αιρετών και όχι των υπηρεσιών και σε δεύτερη φάση προωθούνται στις υπηρεσίες.

2. Όταν οι ανάλογες εντολές παρουσιαστούν στους υπηρεσιακούς παράγοντες και εφόσον προκύψει άρνηση υλοποίησης για λόγους συνείδησης (δηλαδή αμφισβήτηση της νομιμότητας της εντολής) ο αρμόδιος υπάλληλος κατηγορείται είτε ως υποκινούμενος είτε ως υπονομευτής του έργου, για το οποίο καλείται να ενεργήσει. Στην περίπτωση δε που υποκύψει σε πιέσεις και «επανεξετάσει» τη στάση του, στη συνέχεια για ότι στραβώσει ο «λογαριασμός» έρχεται σ’ αυτόν. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλους αυτό που βιώνουμε τουλάχιστον δυο δεκαετίες τώρα στη χώρα μας, όπου για ότι εκκρεμεί σε θέματα οικονομικής διαχείρισης, δεν έχει θιγεί πολιτικός παράγοντας.

3. Κλείνοντας, προς το παρόν, τη σύντομη αναφορά μας θέλουμε προς κάθε κατεύθυνση να καταστήσουμε σαφές ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων και οι Εργαζόμενοι στο Δήμο δεν αποτελούμε «συμμορία» και δεν μας εκφράζει η οποιαδήποτε προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας. Αποτελούμε το παραγωγικό και διοικητικό σώμα του Δήμου Χαλανδρίου και έχουμε συνείδηση ότι, πέραν των άλλων, υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και τις οικονομίες που μας εμπιστεύεται η κοινωνία για χρηστή και χρήσιμη διαχείριση.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν και απ’ τον Πρόεδρο του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το όλο θέμα, προασπιζόμενοι το δίκαιο των εργαζομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα επανέλθουμε.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γραμματέας

Αλέκος Βαρβέρης                                                   Γιώργος Ανδρεδάκης

ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ Η ΤΟΥΦΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ;;; ΔΙΟΤΙ ΕΙΔΑ ΜΙΑ ΣΚΟΥΠΑ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΕΚΕΙ. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΜΕ ΠΑΤΡΩΟΝ ΕΔΑΦΟΣ Ή ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ... ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;;;

Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ


Του Βασιλείου Ν. Θεοδώρου, Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπευτή Συμπεριφοράς 

Σχόλιο

Στα σοβαρά: Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια με σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητα που θα εμφανίσει αλματώδη αύξηση κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα επόμενα χρόνια!
Στα αστεία: Με όσα συμβαίνουν στη ζωή μας καθημερινά και με τις τοπικές και διεθνείς εξελίξεις πώς να μην πάθει κανείς κατάθλιψη;

Άρθρο

Η κατάθλιψη είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη ασθένεια. Το 25% του πληθυσμού έχει βιώσει στη διάρκεια της ζωής του ένα τουλάχιστον επεισόδιο κατάθλιψης. Παρουσιάζεται με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Ο όρος προέρχεται από τις λέξεις «πιέζω», «καταπιέζω», «συνθλίβω», που συχνά χαρακτηρίζουν κυριολεκτικά τις επιπτώσεις της ασθένειας στον άνθρωπο. Γνωρίζουμε την ύπαρξή της από την εποχή του Ιπποκράτη, ο οποίος την ονόμασε μελαγχολία.

Σήμερα περιγράφουμε ως μελαγχολία την προσωρινή και συνηθισμένη συναισθηματική αντίδραση σε αγχογόνα γεγονότα της ζωής. Η κατάσταση αυτή δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένη συμπτωματολογία και περνά σε λίγες ώρες ή μέρες. Αντίθετα η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης, που εμφανίζεται με περισσότερες μορφές, ως Μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο (επεισοδιακή μορφή), ως Διπολική διαταραχή ή ως Δυσθυμία, η οποία είναι ηπιότερη, χρόνια και παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Κατάθλιψη λοιπόν δεν είναι απλά η κακή διάθεση, αλλά μια έντονη και γενικευμένη ασθένεια με τα παρακάτω κύρια χαρακτηριστικά που αδιάλειπτα επιμένουν για τουλάχιστον δυο εβδομάδες και συνοδεύονται από έκπτωση της επαγγελματικής και κοινωνικής λειτουργικότητας:
  • Αρνητικό συναίσθημα, συνήθως λύπη και ανηδονία.
  • Αρνητική οπτική για τα πράγματα – ιδίως για τον εαυτό και το μέλλον.
  • Παθητική συμπεριφορά και απόσυρση από συνήθεις δραστηριότητες.
  • Απώλεια κίνητρων και ενδιαφέροντος (πιθανώς και σκέψεις για αυτοκτονία).
  • Ενοχλήσεις στο αυτόνομο (φυτικό) νευρικό σύστημα, όπως απώλεια όρεξης, κόπωση, αϋπνία, έλλειψη ερωτικής επιθυμίας.
  • Σωματικές ενοχλήσεις, πονοκέφαλος, δυσκολία στην αναπνοή, δυσκοιλιότητα κ.α.
Η κατάθλιψη διαφοροποιείται ανάλογα με την ένταση και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ελαφρά, μέτρια και βαριά και πολλές φορές συνυπάρχει με άλλα προβλήματα, όπως οι αγχώδεις διαταραχές. Μπορεί να έχει οργανικά αίτια, αφού πολλές ασθένειες και κάποια φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η λεπτομερής εξέταση του ιστορικού του ασθενούς και η διενέργεια συγκεκριμένων ιατρικών εξετάσεων. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με συνήθη γεγονότα της ζωής όπως ο αποχωρισμός, το διαζύγιο, η εφηβεία, η συνταξιοδότηση ή ακραίες καταστάσεις, όπως ο θάνατος κοντινού προσώπου, οι φυσικές και τεχνητές καταστροφές κ.α. Άλλες φορές τα αίτια έναρξής της δεν είναι φανερά. Ανάλογα με την ηλικία μπορεί να έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά π.χ. στους ηλικιωμένους συχνά επιφέρει εικόνα ψευδοάνοιας.

Η κατάθλιψη δεν είναι αδυναμία ή απώλεια της αυτοπεποίθησης, ούτε ελάττωμα του χαρακτήρα ή της προσωπικότητας. Τα αίτιά της, βάσει της βιολογικής θεωρίας, οφείλονται σε ανεπάρκεια δυο νευροδιαβιβαστών (ουσίες που μεταβιβάζουν τη νευρική διέγερση μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκέφαλου), της σεροτονίνης και της νοραδρεναλίνης. Σε πολλούς ασθενείς η παραπάνω θεωρία δε βοήθησε, έτσι στις δεκαετίες ΄60 και ’70 διατυπώθηκε, συμπληρωματικά, η Γνωσιακή θεωρία του Α.Τ. Μπέκ, σύμφωνα με την οποία η κατάθλιψη αποτελεί μια μαθημένη αντίδραση στο περιβάλλον. Από την παιδική ηλικία, το μετέπειτα καταθλιπτικό άτομο, έχει μάθει να υποτιμά τον εαυτό του, με αποτέλεσμα να δαπανά πολύ ενέργεια για να «επιτύχει» και να το «αποδεχθούν». Η σκέψη του χαρακτηρίζεται από αρνητισμό για τον εαυτό, το περιβάλλον και το μέλλον του. Με την πρώτη αποτυχία ή κρίση, ιδίως στις διαπροσωπικές σχέσεις, βυθίζεται στην κατάθλιψη.

Αν αναγνωρίσετε κάποια σημάδια κατάθλιψης, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό. Πρόκειται για ασθένεια που θεραπεύεται επιτυχώς σε μεγάλο ποσοστό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των δυο. Η καταλληλότερη μορφή ψυχοθεραπείας για την κατάθλιψη είναι αποδεδειγμένα η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Επταήμερη", Αρ. φύλλου 31, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2005

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ - Ο ΣΙΜΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΜΑΣ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ .... ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ. ΤΕΛΕΙΟ!