Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Αν δεν προκύψει τεχνικό πρόβλημα θα είναι η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που θα δείτε VIDEOσκοπημένη από τον ιστοχώρο της ΠΛΑΤΕΙΑΣ!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΦΛΥΑΡΙΑ - ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ;

http://flyaria.org.gr/extradocs/FLYARIA184.pdf


ΕΝΟΧΛΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΦΛΥΑΡΙΑ


Ειλικρινά λυπάμαι αν στεναχωρήθηκαν κάποιοι παλιοί φίλοι από την πρόθεσή μας να καταθέσουμε τις ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ και τις ΑΠΟΨΕΙΣ που μας γεννήθηκαν από την συνέντευξη του Γιώργου Κουράση στη ΦΛΥΑΡΙΑ.

Όμως δεν θα απολογηθούμε γι’ αυτό.

Το δικαίωμά μας να έχουμε άποψη και θέση ως δημότες Χαλανδρίου δεν είναι διαπραγματεύσιμο. ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.

Επίσης το δικαίωμά μας να την διακινούμε μέσα από το blog ή την εφημερίδα – ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΙΔΕΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ – δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Άλλωστε και ο ίδιος ο δήμαρχος προεκλογικά φιλοξενήθηκε από τις στήλες μας και αυτό θα ξαναγίνει ΟΠΟΤΕ ΕΚΕΙΝΟΣ το επιθυμεί.

Επίσης υπενθυμίζω ότι το δικαίωμα αυτό, το κερδίζω, όποτε ρωτάω – σε εκλογικές διαδικασίες - τους συμπολίτες μου και εκείνοι μου ανανεώνουν την εξουσιοδότηση τουλάχιστον να μιλάω.

Ξέρουμε ότι κάποιοι θα θεωρήσουν ότι γινόμαστε πιο «επιθετικοί» στην διατύπωση άποψης από προηγούμενη περίοδο.

Μπορεί και να έχουν δίκιο.

Το αν υπάρχουν ή όχι επαρκείς λόγοι για αυτό μένει να κριθεί από τους αναγνώστες μας και ίσως από την τοπική κοινωνία ευρύτερα.

Και η αξιολόγηση θα γίνει σε δύο επίπεδα:

Το ένα επίπεδο είναι το «συνωμοσιολογικό», «παρασκηνιακό», «ντετεκτιβίστικο» αφού θα αναζητεί πρωτίστως απάντηση στο «γιατί ξαναμιλάει ο Νταβίας συνολικά για τα δημοτικά». (Είχα επιλέξει να μιλάω μόνο για την ΦΛΥΑ και την δράση της, την προηγούμενη περίοδο).

Οι καλόπιστοι θα κατανοήσουν στην πορεία το γιατί, οι κακόπιστοι θα κάνουν την δική τους ερμηνεία εξ αρχής και σε αυτή θα μείνουν μέχρι το τέλος, αφού δεν θα τους είναι βολικό να μπουν σε αντιπαράθεση επί της ουσίας.

Το άλλο επίπεδο θα είναι το πολιτικό: «Τι λέει ο Νταβίας και πόσο αυτά που λέει επηρεάζουν πραγματικά την ζωή στην πόλη και την τοπική κοινωνία, αν έχουν δηλαδή ευρύτερο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ενδιαφέρον».

Αυτά τα δύο επίπεδα αξιολόγησης της αρθρογραφίας μας θα συγκρουστούν στη συνείδηση των αναγνωστών μας αφού εμείς θα επιχειρήσουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ΠΟΛΙΤΙΚΟ θέμα και κάποιοι άλλοι ότι υπάρχουν συνωμοσιολογικά προτάγματα.

Όσοι με ξέρουν πραγματικά ξέρουν ότι ο συνδυασμός επτανησιακής τρέλας με καρπενησιώτικη ξεροκεφαλιά δεν αφήνει περιθώρια να κάνω κάτι ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ.

Δεν λέω ότι ΕΙΝΑΙ οπωσδήποτε σωστό, διότι δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο. Λέω «ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ για σωστό» άρα σε επιχειρήματα και αντίλογο είμαι πάντα ανοικτός και το blog φιλόξενο.

Άλλωστε οι περισσότεροι στο Χαλάνδρι ξέρουν ότι πάντα υποδαυλίζω την πολιτική αντιπαράθεση και την θεωρώ προωθητική για την κοινωνία και τους θεσμούς.

Υπάρχει και ένα τρίτο ερώτημα στο οποίο θα καταφύγουν όσοι επιλέξουν κυρίως το πρώτο κριτήριο αξιολόγησης. Το γιατί τώρα και όχι χθες, αύριο ή μεθαύριο.

Η απάντηση είναι απλή: Χθες θεωρούσα ότι υπήρχαν διαμορφωμένες, στατικές καταστάσεις –ενώ σήμερα σχεδιάζεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ, μιας τετραετίας ΔΥΣΚΟΛΗΣ, με διαφορετικές προκλήσεις - λόγω κρίσης αλλά και Καλλικράτη- και έχει αξία να κατατεθούν απόψεις ΤΩΡΑ, πριν την συζήτηση για τον πρώτο προϋπολογισμό που θα γίνει την Τετάρτη.
Άλλωστε ακόμα και η «Διαβούλευση» πλέον αφορά κλειστά clubs επιλεγμένων από την εξουσία συνομιλητών. Έτσι και οι δύο νέοι θεσμοί «διαφάνειας» (ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ) του Καλλικράτη – Συνήγορος του Πολίτη και Επιτροπή «Διαβούλευσης» - ήδη τινάχτηκαν στον αέρα από όσους ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ στην διαβούλευση και τον διάλογο.

Δεν είμαι από αυτούς που κλαίνε πάνω από χυμένα γάλατα, ούτε «την στήνω» στους πολιτικούς μου «αντιπάλους», αφού δεν έχω ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ πολιτικούς αντιπάλους, μόνο ΑΝΤΙΠΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ στις οποίες αντιτάσσομαι ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ. Είτε είναι ΠΑΣΟΚΟΣ , είτε ΔΕΞΙΟΣ, είτε ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ. Αυτό παρεξηγείται αφού κάποιοι ταυτίζονται – ως πρόσωπα – και διεκδικούν την πολιτική συναίνεση ως αποτέλεσμα κοινωνικής – ανθρώπινης σχέσης. Δυστυχώς δεν θα τους κάνω το χατίρι ας μην το πάρουν προσωπικά.

Και ναι, η συνέντευξη του Δημάρχου στην Φλυαρία αποτελεί σημαντικό γεγονός για διατύπωση απόψεων και έχει πολύ ψωμί γιατί ο Γιώργος Κουράσης ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κατέθεσε ένα πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί. Και το πλαίσιο αυτό θέλει πολλή συζήτηση.

Και είναι και αρκετά μετατοπισμένο – συντηρητικότερα – από το προηγούμενο, αφού ξεκινά από την  πρόθεση να "χαμηλώσει αισθητά τον πύχη των προσδοκιών".  Είμαι υπερβολικός;

Ας δούμε σε συντομία τι ιεράρχησε ο Δήμαρχος ως προτεραιότητες:

1. Διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς. (ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ).

2. Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις γύρω από το νέο σταθμό του Μετρό. (ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ … π.χ. ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ – ΠΩΣ ΙΕΡΑΡΧΗΘΗΚΕ;)

3. Αγορά εξοπλισμού καθαριότητας και κάδων κομποστοποίησης. (Κρατήστε το).

4. Ρεαλιστικό προϋπολογισμό. (Κρατήστε το).

5. Μυρωδιές στους αγωγούς της ΕΥΔΑΠ. (Μη το κρατάτε καθόλου).

6. Δανεισμό για την αγορά του Δουζένη και μετά πληρωμή των προμηθευτών του Δήμου. (Ποιος θα πρωτοπάρει άραγε …)

7. Αποδεσμεύσεις δεσμευμένων οικοπέδων – «δεσμευμένα από το 1960 που δεν μπορούμε να τα κρατάμε» είπε.

8. Αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών (Κρατήστε το).

9. Συμπαραστάτης του δημότη. (Πάει αυτό τέλειωσε – Ενοχλητικοί θεσμοί δεν υλοποιούνται – Οι νόμοι εφαρμόζονται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ).

10. Κάτι για τους συμβασιούχους. (Δεν καταλάβαμε ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ)

11. Κατάργηση ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ της ΔΕΠΑΧ (Αξιοσημείωτη Διατύπωση: «Η ζωγραφική, η γλυπτική, ο χορός, τι προσφέρουν;» Σωστά! ΤΙΠΟΤΑ!)

12. Υδραυλική προστασία της ρεματιας. Καθαρισμός κοίτης. (ΣΩΣΤΟ).

13. Η δημοτική συγκοινωνία θέλει βελτίωση αλλά είναι δεύτερη προτεραιότητα.

14. Δημιουργείται συνεργείο ταχείας επέμβασης για αποκαταστάσεις δρόμων και πεζοδρομίων.

15. Επίλυση του θέματος των ΡΟΜΑ.

Όλα αυτά είναι μεν σοβαρά, υπαρκτά προβλήματα της πόλης. (Όχι όλα δηλαδή γιατί το θέμα των αγωγών της ΕΥΔΑΠ π.χ. θα μπορούσε να περιμένει την … δεύτερη συνέντευξη του δημάρχου ή να ασχολιόταν κανένας υπομηχανικός της τεχνικής υπηρεσίας να το λύσει.)

Βέβαια η διαφορά στις προσεγγίσεις στα σοβαρά βρίσκεται στις λεπτομέρειες – Εκεί που φωλιάζει και ο διάβολος:

ΠΧ: Τι θα πει ρεαλιστικός προϋπολογισμός; Και πού τελειώνει ο ρεαλισμός και αρχίζει η διεκδίκηση; Πού τελειώνει ο ρεαλισμός και αρχίζουν οι  πρωτοβουλίες για αυξήσεις εσόδων και οι στόχοι; Θα δούμε ΤΙ ΕΝΝΟΕΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ο δήμαρχος.

Ή τι θα πει να κάνουμε γρήγορα να λύσουμε το θέμα δεσμευμένων από το 1960 οικοπέδων; Έχει ενδιαφέρον να καταλάβουμε αν ο δήμαρχος εννοεί τον ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ κοινόχρηστων ή κοινωφελών χώρων ή την αποζημίωση των ιδιοκτητών τους (καλά λέμε και καμιά μ@&@*!@ να περάσει η ώρα, με ΤΙ να αποζημιώσει;)

Και στους παιδικούς σταθμούς; Αυξήσεις με το καλημέρα; Σήμερα ; Επί Δ.Ν.Τ.; Αντέχουν οι συμπολίτες μας να ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΡΟΦΕΙΑ;

Αυτά ως παραδείγματα.

Όμως σημαντικότερο είναι να δούμε με ποια θέματα ΔΕΝ ασχολήθηκε η πρώτη παρουσίαση των θέσεων του κου Κουράση:

1. Την αντίληψή του για την πόλη μας και το μέλλον της. Αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αλλά δεν μας είπε κάτι για το πώς φαντάζετε το Χαλάνδρι.

2. Την ένταξη του Πεύκο Πολίτη στο σχέδιο.

3. Το θέμα του σταθμού των συνεργείων καθαριότητας. Διότι, καλώς να πάρει μηχανήματα – και κάδους κομποστοποίησης - αλλά ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙ αφού έχει απαγορευτεί στο Δήμο να χρησιμοποιεί τον χώρο στην Αττική Οδό; Δεν είναι το μείζον θέμα αιχμής;

4. Το νέο δημαρχείο θα γίνει; Πού; Πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην ΦΛΥΑ για το πρώην κτήμα Μαμόπουλου, θα επιλέξει το ΟΤ 30 ή θα μείνουμε στα νοικιασμένα; Πάλι θα πάμε σε «επανεξέταση της επανεξέτασης;»

5. Τα έσοδα του δήμου και πώς θα διατηρηθούν σε επίπεδα που να διευκολύνουν την παραγωγή κοινωνικού έργου; Έχει καμία ιδέα η διοίκηση; Ποια είναι η άποψή του για την ΦΛΥΑ και τις δράσεις της; Λέγονται πολλά.

6. Το παρκινγκ στην πλατεία. Τι λέει ο δήμαρχος. Χρειάζεται ή όχι;

7. Καμιά ιδέα για να βοηθήσει ο δήμος τους βαριά πληττόμενους από την πολιτική του μνημονίου, συνδημότες μας έχει επεξεργαστεί με το επιτελείο του ή η αντιμνημονιακή του ρητορεία εξαντλήθηκε προεκλογικά; Η αγορά στο Χαλάνδρι καταρρέει – ετοιμάζουμε ένα φωτορεπορτάζ από τα κλειστά μαγαζιά.

8. Η ανεργία θα περάσει το 20%. Η αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ο δήμος Χαλανδρίου θα ασχοληθούν με το θέμα ή η πολιτική γραμμή της διοίκησης είναι «συνάντησα 5 και μου ζήτησαν και οι 5 δουλειά, δεν είναι κατάσταση αυτή, πρέπει να καταλάβουν οι συνδημότες μας ότι ο δήμος δεν κλπ, κλπ …».

(Δουλειά θα ζητάνε δήμαρχε, τι θα ζητάνε; Να τους κάνετε παιδιά;)

9. Την λειτουργία των σχολείων, τις συγχωνεύσεις, την αντιμετώπιση των λειτουργικών με τις συνεχείς περικοπές.

Αυτά είναι μερικά θέματα από τα δεν ιεραρχήθηκαν ως ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ, στην πρώτη συνέντευξη του δημάρχου.

Όπως βλέπετε οι προβληματισμοί μας είναι μάλλον δικαιολογημένοι, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. Και περιμένουμε να ακούσουμε.

Και θα ήμασταν πολύ χαρούμενοι να φιλοξενήσουμε ένα κείμενο του δημάρχου με απαντήσεις στα ερωτήματά μας – όπως το κάναμε και προεκλογικά για τον Καλλικράτη - αφού συνέντευξη που ζητήσαμε εδώ και ενάμιση μήνα δεν μας όρισε το γραφείο τύπου.

Θέτουμε λοιπόν δημόσια τα ερωτήματά μας και θα περιμένουμε τις απαντήσεις.

Άλλωστε αυτή την βδομάδα συζητείται ο προϋπολογισμός. Θα ακούσουμε με προσοχή τη διοίκηση του Δήμου αλλά και τις θέσεις της αντιπολίτευσης.