Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ - ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΠΑΜΕ ΤΟΤΕ.

stinplatia.blogspot.com: ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ - ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ Π...: "Η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας αποτέλεσε και αποτελεί θέμα συζήτησης στον χώρο της αυτοδιοίκησης επί πολλές δεκαετίες. Είναι ιστορική..."

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΦΛΥΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΑΝΑΝΕΜΕΙΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΤΩΝ ΝΟΝΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα σας ενημερώσουμε!

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ.

Η συνεδρίαση θα μεταδοθεί, όπως σας υποσχεθήκαμε, βιντεοσκοπημένη μόλις τελειώσουμε με την επεξεργασία των αρχείων για να είναι συμβατά με τον blogger.

Η συζήτηση κύλησε σχετικά ομαλά και ουσιαστικά περιορίστηκε μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων και των αντιδημάρχων.

Εισηγητικά τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Γιώργος Κουράσης ο οποίος αναφέρθηκε στο σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη και το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Ο κος Κουράσης αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του δήμου η οποία είναι 'διαχειρίσιμη αλλά δύσκολη'.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα Αγαπητού - Αντιδήμαρχος Οικονομικών - η οποία παρουσίασε τον προϋπολογισμό και ο κος Βάσιος που εισηγήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Έγινε κύκλος ερωτήσεων όπου βγήκε λαγός: Νέο χαράτσι για τους δημότες αφού η διοίκηση ενσωμάτωσε τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες στο ΤΑΠ - κάτι που δεν είχε γίνει από το 1996, με συνέπεια ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ με αυξήσεις 5ετίας. (Νόμιμο είναι αλλά αυτό μας έλειπε τώρα που έχουμε ... υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αυξήσεις μισθών, πληθώρα θέσεων εργασίας και όλα αυτά τα ωραία που μας επιβάλλουν για να ικανοποιούνται οι καλοί μας δανειστές).

Ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κος Ανδρεόπουλος για ακόμα μια χρονιά δεν ασχολήθηκε με τον προϋπολογισμό αλλά με την ... δημοτική επιχείρηση ΦΛΥΑ, εκμεταλλευόμενος λάθος της υπηρεσίας (?) που συνέταξε τον υπολογισμό ΠΟΥ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ (βλ προχθεσινή ανάρτηση) αλλά ... ποιος ακούει, ειδικά αν ίσως δεν θέλει να ακούσει. Βλέπετε - εκόντες, ακόντες - οι συντάκτες του προϋπολογισμού δεν κατέγραψαν με σαφήνεια το μέρισμα των 36000 ευρώ (40000 ευρώ με παρακράτηση φόρου 10%) το οποίο εμφανιζόταν ως "έσοδα από ΝΠ" δίνοντας - εκόντες, ακόντες- πάσα στην γνωστή κριτική ότι η ΦΛΥΑ δεν δίνει τα μερίσματα που προβλέπονται στον ισολογισμό της στον Δήμο κάτι που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟ.

Ο κος Ανδρεόπουλος επανέλαβε επίσης την γνωστή άποψή του ότι η ΦΛΥΑ πρέπει να δίνει μέρισμα στον δήμο ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ των κερδών της  και να μην μεταφέρει κέρδη εις νέον. Άποψη σεβαστή αλλά όχι κατ' ανάγκη σωστή. Είναι νόμιμο η ΦΛΥΑ να επιστρέφει κέρδη στον δήμο σε ΕΡΓΟ και - σίγουρα είναι συμφερότερο για το κοινωνικό σύνολο και αυτό ένας λογιστής είναι σίγουρο ότι το καταλαβαίνει.
 Και τέλος πάντων είναι θέμα της Γενικής Συνέλευσης της Α.Ε. η οποία λογοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο όταν έρθει η ώρα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, εκτός αν δεν έχεις ή δεν θέλεις να τοποθετηθείς για το δάσος και τοποθετήσε για το δένδρο.

Και εδώ που τα λέμε με τέτοια ταύτιση της πολιτικής του δήμου με τα κυβερνητικά κελεύσματα - που ούτε ο Ραγκούσης δεν θα είχε αν ήταν ακόμα δήμαρχος στην Πάρο - είναι λογικό η κυβερνητική παράταξη  να κάνει πλάτες στη διοίκηση  μη ασχολούμενη με τον δήμο και την διαχείρηση τα 20 εκ ευρώ αλλά επικεντρωνομένη στη διαχείρηση των ... 300 000 ευρώ και την ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ επιχείρηση. (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχοελίται και με αυτό ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ, και η ΩΡΑ ΤΟΥ θα έρθει στη γενική συνέλευση).

Την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης εκπροσώπησε ο Πέτρος Αναστασιάδης στην παρθενική του εμφάνιση ως "εισηγητής" σε προϋπολογισμό η οποία ήταν καλή. Διαβασμένος για τον προϋπολογισμό, σαφής στη διατύπωση των διακριτών  θέσεων της παράταξης και του ΚΚΕ.  Η κα Καρατζά κάνει στελεχιακή πολιτική που θα είναι χρήσιμη για την πόλη τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σίμος Ρούσσος. Καθαρός πολιτικός λόγος χωρίς εμπλοκή στα διαχειριστικά του δήμου. Η Αντίσταση είναι γνωστό ότι έχει ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Η παραδοχή του ίδιου του Σίμου για έλλειμμα διαχειριστικής εμπειρίας  στην παράταξη ήταν απόδειξη ότι η Αντίσταση ξέρει  πώς να γίνετε συνεχώς και καλύτερη.

Ο Κώστας Παττακός έκανε αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν πρώην Δήμαρχο. Κριτική στα ελλείμματα της διοίκησης - έλλειψη εισηγητικής έκθεσης, απουσία σχεδιασμού και οράματος, κακή διαδικασία διαβούλευσης - δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρθηκε σε ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ που είχαμε επισημάνει από την Πλατεία από πριν και είναι λογικό.
(Η φιλοσοφία Παττακού  έχει επηρεάσει την δική μας σκέψη και κρίση περισσότερο από τον καθένα - είναι ένας από τους δύο αυτοδιοικητικούς που είναι 'δάσκαλοί' μας, τι να κάνουμε, στην πρακτική βρίσκεται το θέμα της συνεχιζόμενης διαφωνίας μας).
Έκανε και προτάσεις ο πρ. Δήμαρχος, μεταφέροντας γνώση και εμπειρία και από την εργασία του στο Ίδρυμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ και γι' αυτό ΛΟΙΔΩΡΗΘΗΚΕ από τον κ. Ανδρεόπουλο ο οποίος μίλησε για ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ του πρώην δημάρχου! (!!!).

Την συζήτηση έκλεισε ο κος Πανταζής, ο οποίος είχε μελετήσει τον προϋπολογισμό και έκανε παρατηρήσεις σε άρθρα του.

Η ψηφοφορία - ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ (ο νόμος προβλέπει ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ με συνοπτοπτικές διαδικασίες από τον Πρόεδρο, με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων (!!!!).  Πρόκειται για πρακτική που προσβάλλει τον θεσμό και την προσωπικότητα του δημοτικού συμβούλου αφού ουσιαστικά του στερεί την δυνατότητα να ανακοινώσει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ την ψήφο και  πιθανή διαφοροποίησή του από τον αρχηγό και βέβαια εκτός από παράνομη είναι λογική Αγέλης.
Για την ιστορία: Η παράταξη του Γ. Κουράση ενέκρινε τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, η παράταξη Παττακού ψήφισε λευκό δίνοντας ανοχή και χρόνο βελτίωσης στην διοίκηση ενώ οι άλλες παρατάξεις καταψήφισαν.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *