Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο : «Αυτονομία» προς τι και γιατί; Άρθρο του Δημήτρη Χανιωτάκη.

Έγραφα τον περασμένο Φεβρουάριο στην «πρΟΤΑση» («Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο : Αυτονομία = Διόγκωση προβλημάτων, Συγχώνευση = Λύσεις στο αδιέξοδο») για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η - πιθανότητα, τότε - παραμονής του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου ως αυτόνομου οργανισμού.

Δυστυχώς, από τον Αύγουστο, πήρε σάρκα και οστά η πρόταση δημοτικών παραγόντων και το Ν.Π. παρέμεινε, με απόφαση του Υπ. Εσωτερικών, μόνο (και έρημο). Αλήθεια, ποιους εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί αυτή η εξέλιξη ; Ήταν, άραγε, «νίκη», όπως χαρακτηρίστηκε, και αν ναι, για ποιους;Τα περί «ιστορικότητας», «προσφοράς» κ.λπ. του Αετοπούλειου ΟΥΔΕΠΟΤΕ και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αμφισβήτησε, πλην όμως, «ιστορικά», «παραγωγικά» και «δημιουργικά» είναι άλλα 200 ή 300 Ν.Π. σε ολόκληρη την Ελλάδα…

Αυτό που θέλω πραγματικά να μάθω είναι, ποιοι από τους δημοτικούς παράγοντες που αποφάσισαν – για δικούς τους και, σε κάποιες περιπτώσεις, για πολιτικούς ή κομματικούς - επικοινωνιακούς λόγους – να παραμείνει μόνο του το Π.Κ., ήλθαν ποτέ σε επαφή με τους ίδιους τους εργαζόμενους για να μάθουν πώς λειτουργεί το Αετοπούλειο, να γνωρίσουν τις ανάγκες του, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, ποιες ΣΟΒΑΡΕΣ και ΧΡΟΝΙΕΣ ελλείψεις σε προσωπικό υπάρχουν και ΑΝ, τελικά, μπορεί να παραμείνει μόνο του το Πολιτιστικό Κέντρο; Γιατί, οι υπάλληλοι του Αετοπούλειου – στην πλειοψηφία τους -  βρίσκονται ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ για περισσότερα από 17 χρόνια και, τουλάχιστον, μπορούν να εκφέρουν μια «φτωχή» άποψη…Σύμφωνα με το Νόμο του «Καλλικράτη» η συγχώνευση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου και των ΟΤΑ είναι αναγκαία.
Στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο έχει ψηφιστεί ένας Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) το 2004, ο οποίος αναφέρει ρητά τις οργανικές θέσεις του Ν.Π., διαρθρωμένες σε κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, καθώς και τα τμήματα που θα πρέπει να υπάρχουν. Με τον Ο.Ε.Υ., επομένως, προβλεπόταν ικανοποιητικός αριθμός υπαλλήλων.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ, όμως, ο Οργανισμός αυτός εφαρμόστηκε στην πράξη, με αποτέλεσμα το Ν.Π. να μην μπορεί να ανταποκριθεί, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ κυρίως, όπου οι υπάρχοντες εργαζόμενοι, μη έχοντας επάρκεια γνώσης (και, σε αρκετές περιπτώσεις, ΚΑΜΙΑ ΓΝΩΣΗ), δεν είναι δυνατό να φέρουν εις πέρας αντικείμενα εργασίας τα οποία δεν υπόκεινται στις αρμοδιότητές τους και δεν υπαγορεύονται από τις ειδικότητές τους.
Με την υπερπροσπάθεια κάποιων από τους εργαζόμενους και με τον κίνδυνο να βρεθούν υπόλογοι για θέματα που δεν εμπίπτουν της αρμοδιότητάς τους, το Πολιτιστικό Κέντρο καταφέρνει να λειτουργεί εδώ και χρόνια. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, από τη στιγμή που το Π.Κ. παρέμεινε μόνο του και οι αρμοδιότητές του πολλαπλασιάζονται, αφού, θα πρέπει να δημιουργηθούν – μεταξύ άλλων - μια αυτόνομη Ταμειακή Υπηρεσία και ένα ολοκληρωμένο Γραφείο Προσωπικού, σε μια εποχή μάλιστα που οι νόμοι και οι υπουργικές αποφάσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και οι γραφειοκρατικές αλλαγές διαδέχονται η μία την άλλη σχεδόν καθημερινά, χωρίς αυτό να είναι υπερβολή.


Η – κατόπιν πολιτικών και κομματικών πιέσεων, διεργασιών και συνεννοήσεων εν μέσω επικοινωνιακών «τρυκ»  - παραμονή του Αετοπούλειου ως αυτόνομου Νομικού Προσώπου, συντηρεί και μεγενθύνει δυσλειτουργίες που ήδη υπάρχουν και τις αναφέρω παραπάνω (έλλειψη προσωπικού, αδυναμία εκτέλεσης κάποιων – βασικών εργασιών κ.ά), ενώ η αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών σε προσφορά και υπηρεσίες, σε συνδυασμό με τον περιορισμό προσλήψεων μονίμου προσωπικού,  θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα ύπαρξης και λειτουργίας του Ν.Π.


Τα ζητούμενα στην υπόθεση ήταν και είναι τόσο η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, όσο και η επαγγελματική και υπηρεσιακή εξασφάλιση των εργαζομένων.  Των εργαζομένων, των οποίων τη γνώμη δε ζήτησε ΚΑΝΕΝΑΣ…Και λογικό είναι, αφού οι εργαζόμενοι βρίσκονται – και ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκονται – ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ. Αυτοί είναι όμως που καλούνται τώρα να υποστούν τις συνέπειες κακών χειρισμών άλλων…

Το να λειτουργήσει το Αετοπούλειο ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟ, ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙΜΗΜΑ και μέχρι του σημείου να χαρακτηριστούν οι εργαζόμενοι «τεμπέληδες» (ναι, έφτασε στ’ αυτιά μου ΚΑΙ αυτό…) επειδή δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη ή γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλά και σύνθετα αντικείμενα ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ, κάτω από συνεχή και καθημερινή ΠΙΕΣΗ και ΕΝΤΑΣΗ,  δε νομίζω ότι συντελεί σε έναν εύρυθμο και αποτελεσματικό τρόπο εργασίας (και απόδοσης έργου) καμιάς υπηρεσίας, πόσο μάλλον ενός πολιτιστικού οργανισμού.  Η ένταξη του Αετοπούλειου σε έναν Ενιαίο Οργανισμό ως αποτέλεσμα συγχώνευσης με άλλο ή άλλα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου μας ή η ένταξή του ως Διεύθυνση στον Κεντρικό Δήμο – έστω και τώρα -  θα  καταστήσει δυνατή την «εσωτερική μετακίνηση» κάποιων ειδικοτήτων που θα λύσουν – ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ κυρίως – προβλήματα. Έτσι θα γίνει πιο ευέλικτη η λειτουργία του ΕΝΙΑΙΟΥ – πλέον – Νομικού Προσώπου, ή, στην άλλη, εναλλακτική προοπτική, θα ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ κατά τον καλύτερο τρόπο οι υπηρεσίες του ως Διεύθυνση στον Κεντρικό Δήμο.Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, 29/12/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *