Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες και σύντομες αναλύσεις, από οικονομικές σελίδες για τη νέα συμφωνία και το μέλλον

Aπάτες και «αληθινά» ψέματα της νέας συμφωνίας για την Ελλάδα  

Σωσίβιο με... χειροπέδες για Ελλάδα

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/681098/Article.aspx


Ενδιαφέροντα αποσπάσματα των αναλύσεων

 
Η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση χρέους
Η Ελλάδα βάσει της συμφωνίας, υποχρεούται στο τελευταίο 10ήμερο κάθε τριμήνου να γνωστοποιεί στον Προσωρινό Μηχανισμό (EFSF) το ποσό που απαιτείται για τόκους και λήξεις δανείων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κά), το τρίμηνο που ακολουθεί.

Εν συνεχεία, κυβέρνηση (μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) και Τρόικα θα συνεννοούνται για το μέρος του ποσού που θα καλυφθεί από τη δόση του δανείου και το μέρος που αναλογεί στην Ελλάδα (χρήματα από τον προϋπολογισμό ή από τα έσοδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων).

Τα αναλογούντα ποσά θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και θα «κλειδώνουν» για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η Ελλάδα μάλιστα δεσμεύεται να νομοθετήσει την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του χρέους, σε σχέση με τις υπόλοιπες δαπάνες του Δημοσίου με ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειασθεί και πρόβλεψη «φρένου χρέους» στο Σύνταγμα όπως έπραξε ήδη η Ισπανία.

Πρακτικά με την παραπάνω διαδικασία μειώνεται σημαντικά η απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας, παραμένει όμως, και υπό προϋποθέσεις αυξάνεται, ο κίνδυνος στάσης πληρωμής στο εσωτερικό.
Έτσι η Ευρώπη διασφαλίζεται ότι δεν θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδος, παρά μόνο αν η τελευταία αποφασίσει, υπό συνθήκες εντεινόμενης ύφεσης και γενικευμένης κοινωνικής αντίδρασης, να ζητήσει την έξοδό της από το ευρώ, προχωρώντας ταυτόχρονα και σε στάση πληρωμών χρέους.

«Σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη θα κινδυνέψει να χάσει μέρος ή το σύνολο των χρημάτων με τα οποία έχει δανείσει την Ελλάδα αλλά και πάλι το όφελος θα είναι μεγαλύτερο καθώς έχει κερδίσει πολύτιμο χρόνο για να αντιμετωπίσει τη διάχυση της κρίσης σε άλλες περιφερειακές οικονομίες» σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, συμπληρώνοντας ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στην Ελλάδα.

Το γεγονός βέβαια ότι με τη διενέργεια του PSI το σύνολο σχεδόν του ελληνικού χρέους μεταφέρεται σε αγγλικό δίκαιο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια νέας αναδιάρθρωσης του χρέους.Την ίδια στιγμή το μεγαλύτερο πλέον μέρος του χρέους μεταφέρεται από τον ιδιωτικό στον επίσημο τομέα με αποτέλεσμα η ευρωπαϊκή έκθεση στην Ελλάδα να αφορά πλέον το 70%-80% του ελληνικού χρέους. Η έκθεση των ιδιωτών περιορίζεται σε περίπου 60 δισ. ευρώ.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

(...) Αναμένεται να δούμε αγωγές στο Λονδίνο από τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων ύψους 18 δις δολαρίων που έχουν εκδοθεί στο βρετανικό δίκαιο.

Οι προβλέψεις της τρόικας βασίζονται σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 95% και όνειρο ζουν, μην τους ξυπνάμε… Χτες το πρωί ένα άρθρο του Ρόιτερ έγραφε: «Τα 32 μέλη των μεγάλων πιστωτών της επιτροπής του IIF έχουν ελληνικό χρέος τουλάχιστον 44 δις ευρώ”. Αν αυτό είναι σωστό, τότε η συμφωνία του IIF αντιπροσωπεύει μόλις το 12,2% των ομολογιούχων της Ελλάδας.

Αναμένεται επίσης ότι πολύ σύντομα οι οίκοι Fitch και S & P θα υποβιβάσουν την Ελλάδα σε καθεστώς ‘default’, κι αυτό θα ενεργοποιήσει τη γλώσσα της χρεοκοπίας σε όλες τις κατηγορίες τιτλοποιήσεων που περιλαμβάνουν ελληνικά παράγωγα ύψους 90 δις δολαρίων και μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο ξεφόρτωμα από λογαριασμούς που απαγορεύεται να διακρατούν χρεοκοπημένους τίτλους.
Και μόλις η Ελλάδα τοποθετηθεί στην κατηγορία της ‘πτώχευσης’, θα ακολουθήσουν σύντομα οι τράπεζες και για άλλη μια ακόμη φορά θα έχουμε όλες τις γνωστές επιπτώσεις στο διατραπεζικό δανεισμό, τις τιτλοποιήσεις, τα ενέχυρα κλπ.

Η δομή της συμφωνίας δίνει στην τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τον πλήρη έλεγχο των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορούν κάλλιστα να ορίσουν κάποιον Τσάρο που θα συνεργάζεται με τους γραφειοκράτες της τρόικας.

Η χώρα δεν θα ελέγχει πια τα δημόσια οικονομικά της από τη στιγμή που αντάλλαξε την εθνική της κυριαρχία με ρευστότητα.
Στην πραγματικότητα ο εγγυοδοτικός λογαριασμός θεσπίζεται για την Ελλάδα αλλά θα ελέγχεται από την τρόικα και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αλλάξει το Σύνταγμά της με την εισαγωγή μιας δέσμευσης ότι θα πληρώνει τους πιστωτές πριν από κάθε δημόσια δαπάνη.

Μια γρήγορη μελέτη των αριθμών δείχνει ότι η Ελλάδα παίρνει 19 σεντ για κάθε ευρώ που δανείζεται και τα υπόλοιπα 81 σεντ είναι τα λεφτά που τα κράτη της Ευρωζώνης πληρώνουν πίσω στις τράπεζες τους με τα λεφτά που υποτίθεται ότι δανείζουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έγινε πλέον ένα κανάλι ώστε τα ευρωπαϊκά κράτη να αποπληρώνουν τα δικά τους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εν τω μεταξύ το τελικό ελληνικό χρέος θα φτάσει τα 400 δις ευρώ καθώς νέο χρέος προστίθεται πάνω στο παλιό σε μια χώρα που πλέον έχει αρνητική ανάπτυξη 7% και που η πραγματική κατάσταση, ανεξαρτήτως τι λένε οι Ευρωπαίοι, διαρκώς επιδεινώνεται. Στις αρχές Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τη δεύτερη λήξη ομολόγου μέσα στο 2012 κι εκεί μπορεί να χρειαστεί να τα ξαναδούμε όλα από την αρχή.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου