Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Και με 120 βουλευτές η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση! Μπορεί;

Πρέπει το κόμμα που θα λάβει την διερευνητική εντολή την Δευτέρα, για να προσφύγει για έγκριση στην Βουλή να συμπληρώνει εκ των προτέρων 151+ βουλευτές;
Ο Βενιζέλος και τα φιλικά του ΜΜΕ, κατηγορεί όποιον το ισχυρίζεται αυτό, ότι δεν έχει γνώση του Συντάγματος.
Μήπως όμως δεν το ξέρει σωστά ο ίδιος -αν και κάνει τον συνταγματολόγο- ή σκόπιμα παραπλανά;
Μήπως δεν ξέρει ούτε και ο συνταγματολόγος κύριος Σωτηρέλης, που λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει;

Το Σύνταγμα στο άρθρο 84 παρ. 6 αναφέρει ότι :
"Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών"

Άρα και με 120 βουλευτές γίνεται κυβέρνηση, ενάντια στα μνημόνια και την καταστροφή της χώρας !
Ο 'τρίτος' μπορεί; (αν θα είναι τρίτος και γιατί όχι και δεύτερος)

Και βέβαια μπορεί!
Όποιος έχει αυτή την ευκαιρία και την επιστρέφει, δεν είναι μόνο ηττοπαθής.
Πετάει τα όπλα του κάτω και αφήνει το σύστημα να δουλεύει απείραχτο.
Τους κάνει την χάρη και τους αφήνει να στήσουν τα παιχνίδια τους ανενόχλητοι.

Πρέπει να παλέψουμε μια τέτοια δυνατότητα; Να δοθεί άλλη μια ευκαιρία ενότητας, έστω στα minimum, των δυνάμεων που θέλουν να φύγει η τρόικα και τα μνημόνια;

Θα είναι Σταθερή μια τέτοια κυβέρνηση και για Πόσο;
Θα προλάβει να δείξει ότι γίνεται κι αλλιώς; Ότι τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος;
Δύσκολα, όλοι το καταλαβαίνουν!
Όμως, το λιγότερο που θα έχει κάνει, αλλά και το πιο σημαντικό, θα έχει δείξει ότι υπάρχει ελπίδα, διέξοδος. Αυτά που πρώτα-πρώτα προσπαθούν να 'σκοτώσουν' οι μνημονιακοί.
Θα δείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης και της ενότητας ευρύτερων τμημάτων του λαού.
Ότι μόνο αν την στηρίξει ο λαός θα μπορέσει να φέρει αλλαγή συσχετισμών και εξελίξεων.

Ας την ρίξουν μια τέτοια κυβέρνηση οι κομματικοί υπηρέτες της τρόικα και μετά ας μείνουν έκθετοι στο λαό.
Ας κατέβει ο λαός να υποστηρίξει μια κυβέρνηση ενάντια στα μνημόνια και ας τολμήσουν τα κόμματα του μνημονίου να την ρίξουν. Θα την στηρίξει ο λαός.

Και στις επόμενες εκλογές αν υπάρχει ενωμένη αριστερά και αντιμνημονιακές δυνάμεις τίποτα εκλογικά δεν θα είναι ίδιο. Τίποτα δεδομένο.
Ακόμα και το +50 του πρώτου κόμματος μπορεί να καταπέσει, το οποίο κατά τον συνταγματολόγο κο Σωτηρέλη και πολλούς άλλους, είναι καταφανώς αντισυνταγματικό και εύκολα καταρρίπτεται πλέον στο εκλογοδικείο.

Έτσι θα μείνουν τα πράγματα, αν έτσι τα αφήσουμε να μείνουν!
Υπάρχει ελπίδα! Έχουμε την ευκαιρία!

ΣτΚ


Άρθρο 37

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει τον Πρωθυπουργό και, με πρότασή του, διορίζει
και παύει τα λοιπά μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.

2. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

3. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει κι αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Η πρόταση για την ανάθεση εντολής γίνεται μέσα σε τρεις ημέρες από την ημέρα που ο Πρόεδρος της Βουλής ή ο αναπληρωτής του ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή· η ανακοίνωση αυτή γίνεται πριν από κάθε ανάθεση εντολής.Ερμηνευτική δήλωση: Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές· νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών.

4. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους, εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο, ή αν ο αρχηγός ή ο εκπρόσωπος του δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει την εντολή σ' αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ερμηνευτική δήλωση : Στις διερευνητικές εντολές, αν κόμματα είναι ισοδύναμα σε βουλευτικές έδρες, προηγείται εκείνο που έλαβε περισσότερες ψήφους στις εκλογές· νεοσχηματισμένο κόμμα με κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έπεται του παλαιότερου με ίσο αριθμό εδρών. Στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν παρέχονται διερευνητικές εντολές σε περισσότερα από τέσσερα κόμματα.



'Αρθρο 84 - (Εμπιστοσύνη της Βουλής - Αρχή της δεδηλωμένης)
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου