Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ: Πόσο κοστίζει το φακελάκι στην Ελλάδα...


Το πόσο παχύ θα είναι το φακελάκι παίζει ανάλογα με την υπηρεσία και τις… εξυπηρετήσεις που παρέχονται στους πολίτες, είτε πρόκειται για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα
Της Άννης ΚαρολίδουH διαφθορά στην Ελλάδα, είναι οργανωμένη και τιμολογημένη. Οι ταρίφες της διαφθοράς παίζουν...
ανάλογα με την υπηρεσία και τις… εξυπηρετήσεις που παρέχονται στους πολίτες, είτε πρόκειται για το δημόσιο, είτε για τον ιδιωτικό τομέα.

Πολύ αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο Αυστριακός καθηγητής Φρίντριχ Σνάϊντερ, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα την παραοικονομία, τη διαφθορά, τα δημόσια ελλείμματα και χρέη, την επιχειρηματικότητα.

Έτσι, στο χώρο της Υγείας, που το «φακελάκι» είναι καθημερινή υπόθεση και δίνει και παίρνει, για μια εγχείρηση σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να ζητήσουν από τους ασθενείς ή, τους συγγενείς του, από 100 μέχρι και 30.000 ευρώ. Όταν είναι να «πηδήξεις σειρά», οι τιμές πέφτουν και ξεκινούν από τα 30 ευρώ μέχρι τις 20.000 ευρώ.

Πάντοτε στο χώρο του δημοσίου, περνάμε στις ΔΟΥ όπου για τη ρύθμιση υποθέσεων για ελέγχους, η ταρίφα είναι από 200 μέχρι και 20.000 ευρώ, με βάση στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας που επικαλείται ο καθ. Σνάϊντερ. Για κάτι πιο... λίγο, όπως την έκδοση εγγράφων, το λεγόμενο «γρηγορόσημο» αρχίζει από 15 και φθάνει τα... 1.000 ευρώ.

Στις Πολεδομίες, για να ξεκολλήσει η έκδοση οικοδομικής άδειας, το τίμημα ξεκινάει από 200 ευρώ, αλλά μπορεί να φθάσει μέχρι τις 8.000 ευρώ, ενώ για την τακτοποίηση αυθαιρεσιών, υπάρχει και ο πλάγιος τρόπος, που κοστίζει στους ενδιαφερόμενους από 200 μέχρι και 5.000 ευρώ.

Όμως η διαφθορά δεν περιορίζεται στο δημόσιο, είναι υπαρκτή και με το παραπάνω και στον ιδιωτικό τομέα, όπου εκεί ο Έλληνας και η Ελληνίδα πληρώνουν δυο και τρεις φορές για τις αυτονόητες υπηρεσίες που δικαιούνται.

Έτσι, στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, για επεμβάσεις και εγχειρήσεις, οι ταρίφες αρχίζουν από τα 150 ευρώ και φθάνουν στις 7.000 ευρώ, ενώ για τις εξετάσεις, είναι από 30 μέχρι 500 ευρώ.

Τέλος, big business, είναι και το κύκλωμα έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης, όπου ο εξεταζόμενος για άδεια οδήγησης μπορεί πολύ επιτυχημένα να βοηθηθεί αν διαθέσει επιπλέον από 40 μέχρι, κάποιες φορές, 500 ευρώ, ενώ τα ευρώ βοηθάνε για να περάσει από τεχνικό έλεγχο και το όχημά σας, αν στη μηχανή της διαφθοράς πέσει ένα «λαδωματάκι», 20-100 ευρώ...
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου