Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΚΑΙ η Βολιβία εθνικοποιεί την εταιρεία ενέργειας που είχαν Ισπανοί. Ανήμερα την Πρωτομαγιά!

Η Λατινική Αμερική που υπέφερε φρικτά και καταληστεύθηκε από τις χούντες, το ΔΝΤ και τις πολυεθνικές, δείχνει τώρα τον δρόμο της αλλαγής και μας δίνει μαθήματα.

Εδώ βρίσκονται ακόμη στην εποχή υποτέλειας στο ΔΝΤ και την τρόικα.
Οι άλλοι προχωράνε και εμείς πισωγυρνάμε με τους δοτούς και τους δοσίλογους;
Δεν είναι μόνο ποιος ΔΕΝ θα βγει, αλλά και ποιος ΔΕΝ θα ξεπουλήσει


Πληθαίνουν τα προβλήματα της Ισπανίας στη Λατινική Αμερική, καθώς η Βολιβία προχώρησε στην κρατικοποίηση της Transportadora de Electricidad, στέλνοντας μάλιστα στρατό στα γραφεία της εταιρείας. Πρόκειται για τη δεύτερη κρατικοποίηση ισπανικής εταιρείας στην Λατινική Αμερική μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, μετά την απαλλοτρίωση θυγατρικής της πετρελαϊκής Repsol στην Αργεντινή.

Ο Evo Morales, ο πρόεδρος της Βολιβίας, δήλωσε την Πρωτομαγιά ότι το κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο της Transportadora de Electricidad, θυγατρική της ισπανικής Red Electrica. «Σήμερα, καθώς τιμούμε τους εργαζόμενους και τους Βολιβιανούς που πάλεψαν για την ανάκαμψη των φυσικών μας πόρων και των βασικών υπηρεσιών, κρατικοποιούμε την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο κ. Morales. Επισημαίνεται ότι η ισπανική Red Electrica – η οποία ανήκει στην ισπανική κυβέρνηση σε ποσοστό 20% - εξαγόρασε την βολιβιανή Transportadora de Electricidad πριν από δέκα χρόνια.

Ως βασική αίτια για την κρατικοποίηση, ο κ. Morales ανέφερε την έλλειψη επενδύσεων από τη διοίκηση της εταιρείας. Τον ίδιο ακριβώς λόγο επικαλέστηκε και η Christine Fernandez της Αργεντινής για την απαλλοτρίωση της πετρελαϊκής YPF.

Γεγονός είναι πάντως, ότι από το 2006 που αναδείχθηκε στην εξουσία, ο πρόεδρος Morales δεσμεύθηκε πως οι φυσικοί πόροι της χώρας θα επανέλθουν υπό κρατικό έλεγχο.

Την ίδια χρονιά κρατικοποίησε την βιομηχανία υδρογονανθράκων και το 2008 την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Entel η οποία ανήκε στην Telecom Italia.

Πριν από δύο χρόνια, ο Morales κρατικοποίησε 4 εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας, μία εκ των οποίων ήταν θυγατρική της γαλλικής GDF Suez και της βρετανικής Rurelec.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου