Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

DW:Εκτεταμένη διαφθορά στους γιατρούς της Γερμανίας -Παίρνουν μίζες για να στέλνουν ασθενείς στα νοσοκομεία!

Deutsche Welle
Το ένα στα τέσσερα νοσοκομεία της Γερμανίας καταβάλει πριμ σε γιατρούς για την παραπομπή ασθενών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.
Η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Ταμείων (GKV) αποκαλύπτει ότι στη Γερμανία λειτουργεί ένα σύστημα, στο πλαίσιο του οποίου γιατροί που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ασθενείς, εισπράττουν χρηματικό «μπόνους».
«Παραπομπές έναντι αμοιβής συνιστούν στη Γερμανία συνήθη πρακτική», υποστηρίζει το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Γκέρνοτ Κίφερ, διευκρινίζοντας ότι το ένα στα τέσσερα νοσοκομεία της Γερμανίας καταβάλει πριμ και ο ένας στους πέντε γιατρούς συμφωνεί με την πρακτική αυτή.

«Συνθήκες που παραπέμπουν στην Μαφία»
Ο Καρλ Λάουτερμπαχ
Ακολούθησαν οι γνωστές κραυγές του πολιτικού προσωπικού της χώρας και οι διαψεύσεις των ιατρικών συλλόγων. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα δημόσιας υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για «συνθήκες που παραπέμπουν στη Μαφία», και οι οποίες βλάπτουν κυρίως τους ασθενείς. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Ιατρικών Συλλόγων, Φρανκ-Ούλριχ Μοντγκόμερι χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» τη μελέτη και κατηγόρησε τους συντάκτες της ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα σε βάρος του ιατρικού κόσμου.
Την έρευνα διενήργησε ο επιστήμονας Κάι Μπούσμαν από το Economy & Research Center του Πανεπιστημίου Χάλε-Βίτενμπεργκ με βάση δημοσκοπήσεις που είχε πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Ερευνών Emnid σε δείγμα χιλίων γιατρών, διευθυντικών στελεχών νοσοκομείων και άλλων εμπλεκομένων του κλάδου της δημόσιας υγείας.
«Η διαφθορά στο σύστημα υγείας συνιστά ένα θεμελιώδες πρόβλημα»
Μπόνους για κάθε παραπομπή στο νοσοκομείο
Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Ταμείων Φλόριαν Λαντς υπερασπίστηκε την αξιοπιστία της έρευνας υπογραμμίζοντας: «Κατηγορίες και φημολογίες υπήρχαν πολλές. Εμείς θέλαμε να ρίξουμε φως σε μια σκοτεινή υπόθεση και να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά ή έχουμε να κάνουμε με ένα θεμελιώδες πρόβλημα. Και η απάντηση είναι σαφής: Η διαφθορά συνιστά ένα θεμελιώδες πρόβλημα, μολονότι η πλειονότητα των γιατρών συμπεριφέρεται έντιμα».

Ένα παρόμοιο σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί το 2009. Και στην περίπτωση αυτή είχαμε να κάνουμε με νοσοκομεία που μοίραζαν πριμ σε γιατρούς που παρέπεμπαν τους ασθενείς τους για εγχειρήσεις και εξετάσεις σε αυτά. Συστάθηκαν τότε και κάποια «γραφεία εξυγίανσης» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Η ειδική εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης Χέλγκα Κουν Μένγκελ έκανε τότε λόγο για «εγκληματικές πρακτικές». Ωστόσο πολύ σύντομα η υπόθεση ξεχάστηκε. Το γιατί δεν μπορεί να το εξηγήσει ο Φλόριαν Λαντς, που τάσσεται υπέρ της εκπόνησης σαφών κανόνων προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιου είδους πρακτικές δωροδοκίας.
Συνθήκες αγοράς σε ένα σύστημα κοινής ωφέλειας
Πεδίο εντάσεων η δημόσια υγεία με στοιχεία ελέυθερης οικονομίας;
«Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι νομικό. Στο σύστημα υγείας έχουμε την ιδιαιτερότητα να μην θεωρείται «διαφθαρμένος» υπό την νομική έννοια ένας γιατρός με δικό του ιατρείο. Εάν ένας νοσοκομειακός γιατρός εισπράξει αμοιβή για μια παραπομπή, αυτό είναι ποινικά κολάσιμο», τονίζει ο κ. Λαντς, διαπιστώνοντας δύο μέτρα και σταθμά.
Ο οικονομολόγος Πέτερ Ρούντολφ διακρίνει τα αίτια της διαφθοράς στην ίδια τη δομή του συστήματος δημόσιας υγείας. «Μια αγορά με τζίρο 280 δισεκατομμυρίων ευρώ προκαλεί πειρασμούς».
Σε συνέντευξή του προς την Deutsche Welle, ο κ. Ρούντολφ επισήμανε: «Στο σύστημα υγείας διαπιστώνουμε διαδικασίες εισαγωγής στοιχείων της ελεύθερης αγοράς. Πρόκειται όμως για ένα σύστημα που στην βάση του δεν λειτουργεί με κριτήρια οικονομίας της αγοράς. Δημιουργούνται, λοιπόν, συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των γιατρών, των νοσοκομείων και των διαγνωστικών κέντρων. Αυτή η κατάσταση με τη σειρά της δημιουργεί πεδία έντασης. Και μια από τις συνέπειες τους είναι η υπόθεση των πριμ για τις παραπομπές ασθενών».
Günther Birkenstock/Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου