Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ. 210 6522311, 213 2100531
Fax: 210 6084483
E-mail: ant.bta@patt.gov.gr

Αγ. Παρασκευή 2/7/2012




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην Ημερίδα του Δήμου Πεντέλης «Διαχείριση στερεών αποβλήτων Δήμων». 



Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης, την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, παραβρέθηκε στην Ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Πεντέλης με θέμα «Διαχείριση στερεών αποβλήτων των Δήμων».



Ο κ. Μανιάτης στην ομιλία του επεσήμανε ότι: «πρωταρχικός στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, ζήτημα που αν δεν αντιμετωπιστεί οριστικά με δραστικές λύσεις θα καταστήσει δραματική τη ζωή των πολιτών στην Αττική. Είναι ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και 30 χρόνια. Σήμερα όμως γίνεται ένα νέο ξεκίνημα. Δήμοι και Περιφέρεια Αττικής ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Όμως. ο νέος Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) , που έχει αναλάβει πλέον την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει περιέλθει  σε τραγική οικονομική κατάσταση εξαιτίας των υπέρογκων χρεών που κληρονόμησε η νέα διοίκηση αλλά και από τη μη καταβολή των εισφορών των Δήμων-μελών του για το α΄ εξάμηνο του 2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό που κατέθεσαν οι υπηρεσίες του ΕΣΔΝΑ στις 31 Δεκεμβρίου 2011, ο Σύνδεσμος  κληρονόμησε από τον προηγούμενο φορέα, χρέος ύψους 72,5 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε μήνας το πρώτο εξάμηνο του 2012 μόνο από τη λειτουργία του εργοστασίου, του  αποτεφρωτήρα και της καθημερινής λειτουργίας ταφής των απορριμμάτων, επιβαρύνει το χρέος με επιπλέον 2.000.000 ευρώ. Έτσι το χρέος ανέρχεται πλέον στα 83.000.000 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος για το έτος 2012 δεν έχει εισπράξει ούτε 1 ευρώ από τις προβλεπόμενες εισφορές των Δήμων οι οποίες το α’ τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, απαιτείται άμεση απόδοση από τη ΔΕΗ των εισφορών που αντιστοιχούν στο χρονικό αυτό διάστημα και ταυτόχρονα άμεση νομοθετική ρύθμιση για την παρακράτηση των εισφορών των Δήμων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και την απόδοση τους στον ΕΣΔΝΑ, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως ίσχυε μέχρι τον Απρίλιο του 2012.

Κατά το χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνει η νέα νομοθετική ρύθμιση, οι Δήμοι θα πρέπει να αποδώσουν τμηματικά στον ΕΣΔΝΑ τις οφειλές τους για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για το β΄ τρίμηνο του 2012, είτε για να αποδώσουν απευθείας τις εισφορές τους, είτε να ζητήσουν από τη ΔΕΗ την παρακράτηση τους και στη συνέχεια την απόδοση τους στον ΕΣΔΝΑ.

Οι Δήμοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι εάν ο Σύνδεσμος δεν χρηματοδοτηθεί, θα καταρρεύσει το όλο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων στην Αττική.

Ήδη από τις 6 Ιουνίου 2012, οι Δήμαρχοι έλαβαν επιστολή υπογεγραμμένη από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό για το θέμα της απόδοσης των οφειλών τους. Οι Δήμοι παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ένα μέρος των χρημάτων που εισπράττουν από τους πολίτες για δημοτικά τέλη καθαριότητας, πρέπει να αποδοθούν στον ΕΣΔΝΑ ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Παράλληλα, ο ΕΣΔΝΑ αποφάσισε να διενεργήσει δύο ανοιχτούς δημόσιους διαγωνισμούς, ο ένας που θα αφορά στα έργα διάθεσης απορριμμάτων και αποκατάστασης του ΧΥΤΑ και ο άλλος στην άμεση επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων του Συνδέσμου.

Επίσης αποφάσισε την άμεση δημοπράτηση της αποκατάστασης των 11 ΧΑΔΑ της Αττικής με πόρους του ΕΣΠΑ, κάτι που εάν δεν γίνει η χώρα απειλείται με υπέρογκα πρόστιμα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης κατέληξε στην ομιλία του « Ο φαύλος κύκλος απραξίας και ατέλειωτων συζητήσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων που διήρκησε 30 χρόνια πρέπει να κλείσει. Οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας γιατί ήδη είναι αργά». 

      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου