Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ
Τηλ. 210 6522311, 213 2100531
Fax: 210 6084483
Αγ. Παρασκευή 19/9/2012






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών: «Η Κρήτη στο Χρόνο».

Δύο βραδιές αφιερωμένες στον πολιτισμό και την παράδοση της Κρήτης διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής στο Νέο Ηράκλειο και τα Μελίσσια την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή  16 Σεπτεμβρίου 2012 με θέμα: «Η Κρήτη στο Χρόνο».

Πολίτες κάθε ηλικίας παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό να ξεδιπλώνεται η ιστορία της Κρήτης,  από την εποχή του Μινωικού Πολιτισμού  έως και σήμερα,  μέσω της αφήγησης της δημοσιογράφου Αγγελικής Στρατάκη και με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό, ενώ οι χορευτικοί σύλλογοι Κρητών από Δήμους που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών μάγεψαν με τον παλμό τους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην ομιλία του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων , μεταξύ άλλων ανέφερε: «Κάθε τόπος εγγράφεται στο χρόνο και περικλείει ιστορία. Η ιστορία αυτή αφήνει τα ίχνη της στο χώρο, στη συλλογική μνήμη των ανθρώπων, στο σύνολο των όψεων του τόπου και της κοινωνίας του.
Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στην Κρήτη διατρέχει την ελληνική ιστορία από την προϊστορία ως τις μέρες μας και αποτυπώνει έντονα τα χαρακτηριστικά του στον πολιτισμικό χάρτη της Ελλάδας.
Στον Κρητικό πολιτισμό είναι αφιερωμένη η αποψινή εκδήλωση. Έναν πολιτισμό, η αφετηρία του οποίου ταυτίζεται με τον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης και η διάρκειά του προσεγγίζει τα 5000 χρόνια.
Οι Κρητικοί πολέμησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους σχεδόν σε όλη τη μακραίωνη ιστορία τους. Και κατόρθωσαν, παρά τις αντιξοότητας, να γίνουν σύμβολο της ελευθερίας και να διατηρήσουν αναλλοίωτη τη μακραίωνη παράδοση τους».
Και ο κος Μανιάτης κατέληξε στην ομιλία του: « Στην ιστορία της Κρήτης οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν δεν συνδέθηκαν μόνο με περιόδους πολέμων αλλά  και με πολιτική δράση , όπως ο οραματιστής της Μεγάλης Ελλάδας  Ελευθέριος Βενιζέλος που έδωσε φτερά στην ψυχή και το πνεύμα του έλληνα, τονώνοντας την εθνική του συνείδηση. Η νεότερη και σύγχρονη πολιτιστική μας ιστορία σφραγίστηκε από λογοτέχνες όπως ο Καζαντζάκης,  ηθοποιούς και σκηνοθέτες όπως ο Μάνος Κατράκης και ο Αλέξης Μινωτής, μουσικούς όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκης και τόσους άλλους».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία  με τους Συλλόγους Κρητών του Βόρειου Τομέα και με τη στήριξη των Δήμων Ηρακλείου και Πεντέλης.
Ιδιαίτερη συμβολή στην επιτυχία των εκδηλώσεων είχαν οι πρόεδροι των συλλόγων: Νέου Ηρακλείου Χαρίλαος Περπιράκης, Αγίας Παρασκευής Μάκης  Κρασανάκης, Βριλησσίων Μανόλης Καρουζάκης, Αμαρουσίου Άρης Χαιρέτης, Μελισσίων Γιώργος Καρβουνάκης, Μεταμόρφωσης Βασίλης Χατζηδάκης, Νέας Ιωνίας Μανόλης Στρατής, Πεύκης Μαριάνα Μαμαλάκη, Χαλανδρίου Μανόλης Καναβάκης, Χολαργού Γεωργία Πολιτάκη, Ψυχικού –Φιλοθέης  Νατάσα Αγγελάκη και Πεντέλης Χαράλαμπος Μουζάκης.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη για τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου