Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΣΕ ΑΡΓΙΑ 6 ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ-ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ Η ΕΦΟΡΟΣ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. (Το κοκκίνισμα δικό μας)


Σε προτεραιότητα έχει τεθεί από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου και την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου, σε εκτέλεση σχετικής εγκυκλίου του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαου Κανελλόπουλου, ο έλεγχος των ποινικών μητρώων αλλά και της πορείας υποθέσεων που αφορούν δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου, που προβλέπει να τίθενται σε υποχρεωτική αργία οι ποινικά ελεγχόµενοι υπάλληλοι.

Ο νόµος µε τις νέες αυστηρότερες ρυθµίσεις διασφαλίζει ότι δεν θα παραµένουν στη θέση τους υπάλληλοι που έχουν παραπεµφθεί στο πειθαρχικό συµβούλιο ή στα δικαστήρια για σοβαρή πειθαρχική ή ποινική υπόθεση µέχρι να καταδικαστούν τελεσίδικα ή να αθωωθούν.

Στόχος είναι να προστατευθεί το κύρος των δηµόσιων υπηρεσιών και των ίδιων των δηµοσίων υπαλλήλων.

Ήδη έχουν τεθεί σε αργία 6 δημόσιοι λειτουργοί, που ελέγχονται για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

-Σε αργία έχει τεθεί έφορος σε ΔΟΥ ακριτικού νησιού στα Δωδεκάνησα που ενεπλάκη σε υπόθεση δωροδοκίας, φοροδιαφυγής, υποβολής ανακριβούς δηλώσεως στη φορολογία εισοδήµατος και νοµιµοποιήσεως εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες μετά από ανώνυμη καταγγελία.

Στην υπόθεση εµπλέκονται ακόµη 3 πρόσωπα.

Αφορµή για την έρευνα αποτέλεσαν σχετικές παραγγελίες του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνοδευόµενες από καταγγελία προσώπου µε εικονικά στοιχεία ταυτότητας.

Στο πρώτο σκέλος του εγγράφου του επιστολογράφου γίνεται αναφορά, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, στην πορεία ενός πλειστηριασµού που διεξήχθη στο ακριτικό νησί. Το δεύτερο σκέλος της καταγγελίας αφορά στο “πόθεν έσχες” του συγκεκριμένου δηµοσίου λειτουργού. Ο καταγγέλλων ισχυρίζεται συγκεκριµένα ότι ο δηµόσιος λειτουργός έχει αποκτήσει και λειτουργεί µε συγγενικό του πρόσωπο, που εργάζεται οµοίως σε δηµόσια υπηρεσία, ξενοδοχειακή µονάδα, η αξία της οποίας υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο αυτό, 4 αστέρων, φέρεται παραπέρα να ζήτησε την ένταξή του στον αναπτυξιακό νόµο και γίνεται λόγος για αδυναµία δικαιολόγησης από µέρους των ιδιοκτητών του ποσού που επενδύθηκε για την κατασκευή και λειτουργία του. Υποστηρίζεται εξάλλου ότι το ξενοδοχείο λειτουργεί χωρίς άδεια. Στο τρίτο σκέλος της ανώνυµης καταγγελίας γίνεται λόγος για εκτεταµένη νοµιµοποίηση εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες στο ίδιο νησί και συγκεκριµένα για πολυτελή σκάφη αναψυχής που ανήκουν σε offshore εταιρείες.


Σε αργία έχει τεθεί ιατρός που υπηρετεί σε περίοπτη θέση σε ακριτικό νοσοκομείο ο οποίος φέρεται να ήλθε μαζί με έναν συνάδελφό του σε σεξουαλική επαφή µε 15χρονη Ουκρανέζα, που εξέδιδε κύκλωµα. Κατηγορείται για ασελγή πράξη µε ανήλικη την οποία έχει προωθήσει εντός της επικράτειας, έχει κατακρατήσει και έχει υποθάλψει σε άλλον µε σκοπό την εκµετάλλευσή της µε τη χρήση βίας, απειλής ή κατάχρησης εξουσίας ή έχει αποσπάσει τη συναίνεσή του µε τη χρήση απατηλών µέσων ή παρασύρθηκε µε εκκµετάλλευση της ευάλωτης θέσης της µε υποσχέσεις, δώρα, πληρωµές ή παροχή άλλων ωφεληµάτων.Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διοικητική ποινή του επιβλήθηκε μετά τη διενέργεια σχετικής Ε.Δ.Ε..
Σε αργία τέθηκαν ακόμη δύο πρώην υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου που έχουν παραπεμφθεί αμετακλήτως ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της υφαπραγής δημοσίων ακινήτων με τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησής τους, που φέρουν πλαστές υπογραφές νομαρχών που υπηρέτησαν στα Δωδεκάνησα.Σε βάρος των δύο δημόσιων λειτουργών έχουν σχηματιστεί και εκκρεμούν προς εκδίκαση δύο δικογραφίες.
Με απόφαση του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά τέθηκε σε αργία προπονητής µπάσκετ δηµοτικού γυµναστηρίου, που έχει παραπεμφθεί αμετακλήτως σε δίκη, κατηγορούµενος για βιασµό, για αποπλάνηση ανηλίκου ηλικίας κάτω των 10 ετών (8 ετών) και για παρά φύση ασέλγεια µεταξύ αρρένων.Σε ηµεροµηνία που δεν προέκυψε, αλλά εντός του χρονικού διαστήµατος µεταξύ των µηνών Οκτωβρίου και Νοεµβρίου 2006, φέρεται να παρέσυρε στο γραφείο διοίκησης, που βρίσκεται εντός του ως άνω χώρου, έναν ανήλικο ηλικίας πέντε ετών και να τον βίασε. Με το υπ’ αριθµ. 247/2007 βούλευµα που εξέδωσε το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών Pόδου είχαν κριθεί εµµέσως πλην σαφώς αστήρικτες οι καταγγελίες σε βάρος του προπονητή από τον ανήλικο, την µητέρα και τον πατέρα του.
Σε αργία τέθηκε και μια δημοτική υπάλληλος που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 µηνών µε τριετή αναστολή από το Τριµελές Πληµµελειοδικείο Ρόδου για πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, υπεξαγωγή εγγράφων και διευκόλυνση παράνοµης διαµονής υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Η ίδια υπάλληλος έχει αθωωθεί σε έτερη όμοια υπόθεση που αφορά τα ίδια πραγματικά περιστατικά από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου και θεωρεί θέμα χρόνου την αθώωσή της σε δεύτερο βαθμό και από την πρωτόδικη καταδίκη της. Εχει ήδη υποβάλει αίτηση για την επίσπευση της δίκης ενώ θα προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων προσβάλλοντας, ως αντισυνταγματική, τη διάταξη του νόμου με την οποία της επιβλήθηκε η διοικητική ποινή της αργίας.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στην εγκύκλιο του κ. Κανελλόπουλου, που προκάλεσε την έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών αναφέρονται τα εξής: “Μετά την ισχύ των διατάξεων της υποπαρ. Ζ3 της παρ. Ζ του ν. 4093/2012 που τροποποίησαν το άρθρο 103 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007) και το άρθρο 107 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007), τίθεται αυτοδίκαια σε αργία υπάλληλος, ο οποίος παραπέμπεται αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακούργημα ή για τα πλημμελήματα της κλοπής, της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), της απάτης, της εκβίασης, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας, της καταπίεσης, της απιστίας περί την υπηρεσία, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και του εγκλήματος οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.» (υποπαρ. Ζ3, περ. 1.1 γ’ και περ. 3.1 γ’).

Επιπροσθέτως, με τις διατάξεις του κεφαλαίου Ζ’ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων αρμοδιότητας των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και λοιπές διατάξεις» (Α’ 237), δόθηκε αρμοδιότητα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να προβαίνει σε διαρκή επικαιροποίηση και συμπλήρωση των στοιχείων των υπαλλήλων, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού, προκειμένου για μεταβολές της υπηρεσιακής τους κατάστασης που επέρχονται αυτοδικαίως από τυπικό νόμο, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν αυτές από το αρμόδιο όργανο εντός της προθεσμίας που προβλέπεται από το νόμο.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου