Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

BLACK SHEEP

ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΛΥΣΣΑΞΑΝ ΑΛΛΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΤΕΧΟΥΝ. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ; ΤΑ ΝΕΟ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ;

ΟΙ 5 ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ - ΣΥΡΙΖΑ




1) Ακύρωση του Μνημονίου: Ακύρωση των επώδυνων μέτρων που στοχεύουν στις περαιτέρω περικοπές των μισθών και των συντάξεων. 
2)Κατάργηση - ακύρωση των νόμων που καταργούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.
3) Προώθηση αλλαγών του εκλογικού συστήματος: Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
4) Άμεσος σημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.
5) Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου ώστε να ελέγχει το επαχθές του δημόσιου χρέους και μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.

ΟΙ 7 ΘΕΣΕΙΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
1. Ανακήρυξη Α.Ο.Ζ στο πλήρες εύρος της χώρας
2. Κρατικοποίηση Τράπεζας της Ελλάδος (αυτής που ανήκει σε άγνωστους ξένους ιδιώτες)
3.Σύσταση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους της χώρας.
4. Καταγγελία των μνημονίων και των συμβάσεων επί τη βάση που καθορίζονται απο τις διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαικό και διεθνές δίκαιο.
5. Αναθεώρηση του αρ.86 ν.... περί ευθύνης υπουργών και έλεγχος πόθεν έσχες πολιτικών από 1974 ως σήμερα με απόδοση άμεσα ευθυνών
6. Ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας με ταυτόχρονη αποδέσμευση όλων των εγγράφων που σχετίζονται με τα ως σήμερα πεπραγμένα
7. Άμεση διεκδίκηση σε Γερμανικές αποζημιώσεις ,ζημιές σε εγκαταστάσεις &., κατοχικό δάνειο

Xrimanews: Αν μας βγάλουν από το ευρώ μπαίνουν στην... κόλασή τους - Τι λένε οι αριθμοί‏

Xrimanews: Αν μας βγάλουν από το ευρώ μπαίνουν στην... κόλασή τους
- Τι λένε οι αριθμοί
12.5.2012

Οι απειλές εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι πρακτικά κενές περιεχομένου.
Οι επιπτώσεις θα ήταν τόσο τρομακτικές που ολόκληρος ο πλανήτης θα έκανε για να συνέλθει αρκετά χρόνια.
Κατ'αρχήν μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσαν άμεσα μαζική απόσυρση καταθέσεων, τουλάχιστον από Πορτογαλία και Ισπανία, ίσως και από Ιταλία, κάτι που θα σήμαινε ταυτόχρονη χρεοκοπία, ενώ θα γκρέμιζαν τις αγορές ομολόγων και τη διατραπεζική αγορά στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ…
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα τρομακτικό ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερα διεθνές "ντόμινο χρεοκοπιών".
Τα ακόλουθα νούμερα που φέρνει στην δημοσιότητα το defencenet.gr, "ζαλίζουν":

Μόνον από δάνεια–ρέπος σε ελληνικές τράπεζες, η ΕΚΤ μπορεί να έχει απώλειες 140 δισ. ευρώ δηλαδή μεγάλο μέρος του ξοδευμένου ισολογισμού της.
Αυτό, χωρίς να υπολογιστεί το αυξανόμενο το κόστος του ντόμινο από αυτό, που σύμφωνα με υπολογισμούς αναλυτών της ΕΚΤ, υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ (!) ΜΟΝΟΝ για το ευρωσύστημα της κίνησης κεφαλαίων...

Αυτά τονίζουν διεθνείς αναλυτές για την Ελλάδα και εντοπίζουν εμμέσως πλην σαφώς, την ανάγκη των Ευρωπαίων και της γερμανικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα και να δημιουργήσει τη δημοσιονομική Ένωση που θα περιλαμβάνει και την κοινή έκδοση ομολόγων, για να πληρωθούν τα χρέη και να σώσει το ευρώ…
Παράλληλα γίνεται ξεκάθαρα η παραδοχή, ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για χάρη της κας Μέρκελ, ώστε να αποτελέσει "το παράδειγμα προς αποφυγήν", για τους άλλους. Το πρόγραμμα λιτότητας και φτώχειας δηλαδή ήταν σχεδιασμένο για να πονέσει, παρά για να επιτύχει, όπως ομολόγησε η ίδια η Α. Μέρκελ και δημοσιεύει το defencenet.gr σήμερα. Όλοι γνώριζαν ότι θα αποτύγχανε.

Τα παραπάνω σενάρια και εκτιμήσεις περιλαμβάνονται σε δημοσιεύματα των πλέον έγκυρων εντύπων του διεθνούς οικονομικού τύπου.
Όμως το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι το εκτενέστατο αφιέρωμα της αμερικανικής Wall Street Journal, όπου αποκαλύπτεται και όλο το πολτικό παρασκήνιο της μεθόδευσης και των πιέσεων για να γίνει η Ελλαδα πειραματόζωο. Το δημοσίευμα αναφέρει:

«Η Ευρώπη φοβάται ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να διασπείρει τη μαζική φυγή κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία ή άλλες χώρες μέλη του ευρώ, που δυσκολεύονται… Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρηματολογούν σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι το ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μία ελληνική έξοδο από την Ευρωζώνη, επειδή οι αγορές κατανοούν ότι η κρίση του χρέους στην Ελλάδα είναι μοναδικά σοβαρή» (σ.σ. τι επιχείρημα).

«Άλλοι ανησυχούν ότι αυτό θα προκαλέσει πανικό και απόσυρση καταθέσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ξεπούλημα κρατικών ομολόγων το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το νόμισμα. Αυτό θα παρουσιάσει τη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη με φοβερή επιλογή: Είτε να παρακολουθεί την κατάρρευση του Ευρωπαϊκού κέντρου μετά από δεκαετίες πολιτικής ολοκλήρωσης ή να σπεύσει σε «βαθύτερη» δημοσιονομική ένωση, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ευρωομολόγων , για να σώσει το ευρώ».
Παρουσιάζονται αναλυτικά τις θυσίες των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν σωρευτική ύφεση (μείωση ΑΕΠ) 14% έως τώρα και επιπλέον 6,5% υπολογιζόμενη για φέτος, επίσημη ανεργία 21% και ονομαστική μείωση χρέους μόλις 29 δις ευρώ μετά από κούρεμα μεγαλύτερο από 100 δις ευρώ, το οποίο χρέος παραμένει 50% μεγαλύτερο από το θεωρητικό (περσινό προ του κουρέματος) ΑΕΠ. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χρέος στην Ελλάδα μετά το κούρεμα «μειώθηκε» από 356 δις ευρώ το 2011 σε προβλεπόμενο 327 δις ευρώ φέτος!!!
Το δημοσίευμα παρουσιάζει επίσης πόσο καταδικαστική ήταν το πρόγραμμα για την Ελλάδα και πόσο λανθασμένο αν και αναφέρει επίσης πόσο λανθασμένα εφαρμόστηκε. Ρίχνει όμως το βάρος στην επιμονή της Γερμανίας ώστε να φανεί ότι «η Ελλάδα τιμωρείται και πονάει, ώστε να μην ξανακάνει κανείς το ίδιο…»

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πήρε "λειψό ποσόν" και έχει κρατηθεί ένα δις ευρώ η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο, σχολιάζουν οι Finanacial Times. Γιατί; Επειδή οι επιπτώσεις από χρεοκοπία της Ελλάδας είναι πολλαπλάσιες λένε, παρουσιάζοντας σημείωμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί άμεσα να ταρακουνήσει τις αγορές καθώς:

1.Το 70% του ελληνικού χρέους μετά το κούρεμα, έχει περάσει σε ευρωπαϊκές χώρες, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με ομόλογα και δάνεια που υπολογίζονται σε 140 δισ. ευρώ.

2.Οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνάψει δάνεια ρέπος 140 δισ. ευρώ με την ΕΚΤ.

Αναφέρεται ακόμα ότι η ΕΚΤ έχει και ελληνικά ομόλογα 40-52 δισ. ευρώ, για τα οποία είναι γνωστό ότι δεν έχουν ποτέ δοθεί λεπτομέρειες αν κουρεύτηκαν, πως και πόσο… Υποτίθεται πως η ΕΚΤ, ελληνικές τράπεζες και funds ή ξένες τράπεζες όπως η ολλανδική ΑBN Amro και τα funds Vega και Elliott, έχουν και ελληνικά ομόλογα διεθνούς δικαίου.

Έτσι το δημοσίευμα αναφέρει ότι μία στάση πληρωμών, θα προκαλέσει εξαιρετικά μεγάλες απώλειες στους διεθνείς πιστωτές και τις αγορές, άμεσα, χωρίς να υπολογιστούν οι πολλαπλάσιες έμμεσες απώλειες, (ντόμινο) για το οποίο αναφέρεται ότι δεν είναι καν προετοιμασμένες οι αρχές!!!
Σε κάθε περίπτωση και σε όλα τα ξένα αμερικανικά και βρετανικά δημοσιεύματα, η λύση που παρουσιάζεται είναι σταθερά, η εκτύπωση χρήματος και η πληρωμή των Ευρωπαϊκών χρεών (συνολικά) με αυτά, αλλά η Γερμανία και η Ευρώπη επιμένουν σε καταστροφικές πολιτικές λιτότητας, που μεγαλώνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα.

Το Σχόλιο της «πρΟΤΑσης»

Χαλάνδρι 14-5-2012
Το Σχόλιο της «πρΟΤΑσης»
Οι μεγάλοι χαμένοι των πρόσφατων εκλογών, δηλαδή το πασοκ, η νδ και το «τέκνο» τους ο δικομματισμός, εξαιτίας της παντελούς αδυναμίας σχηματισμού φιλομνημονιακής κυβέρνησης, προσπαθούν - για άλλη μια φορά – να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό με τις ίδια ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΜΑΤΑ περί κινδύνου χρεοκοπίας, αδυναμίας πληρωμής μισθών και συντάξεων κ.λπ., ΑΝ ΔΕΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Το ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟ μήνυμα των εκλογών δεν τους άγγιξε καθόλου…Σα να μην πέρασε μια μέρα…
Το «ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» που βροντοφώναξαν οι Έλληνες πολίτες την 6η Μαΐου, πνίγεται από την έκρηξη πολιτικής αλαζονείας, θράσους, ψευδολογίας και κροκοδείλιων δακρύων, ενώ, πλανάται στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ αέρα που ΑΚΟΜΗ αναπνέουμε, μια ΑΠΟΠΕΙΡΑ σχηματισμού ΔΗΘΕΝ αντι- μνημονιακής κυβέρνησης (με…συμμετοχή ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ «συνιστωσών» που κατανικήθηκαν και ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ στις εκλογές…), γεγονός που, αν συμβεί, θα συνιστά απόπειρα ωμής διαστρέβλωσης και παραχάραξης της λαϊκής ετυμηγορίας και, άρα, πραξικόπημα.
Το μήνυμα τόσο προς το ελληνικό κατεστημένο και προς την ΕΕ είναι ότι ο ελληνικός λαός, αδυνατεί και αρνείται να ζήσει, υπό καθεστώς υποτέλειας, οικονομικού στραγγαλισμού και εξευτελισμού. Τα χρέη της χώρας θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο συνεχίζουμε να παίρνουμε δάνεια με υπερβολικά και παράνομα επιτόκια. Και, φυσικά, από αυτά τα δάνεια ΔΕΝ πληρώνονται μισθοί και συντάξεις, αλλά παλαιά τοκογλυφικά χρεωλύσια.
Οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται από την εσωτερική φορολογία!
ΔΗΛΑΔΗ, ξεπουλάνε δημόσια περιουσία και συνάπτουν νέα δάνεια για να ξεπληρώνουν τα προηγούμενα δάνεια.
ΔΗΛΑΔΗ, αυτά τα δάνεια, που φέρνουν νέα δάνεια και εκείνα φέρνουν ακόμα βαρύτερα δάνεια κ.ο.κ.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, τα επιστρέφουν στους δανειστές, προσαυξημένα με νέα τοκογλυφικά. Τα δάνεια δεν πάνε για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του λαού. ΑΝΤΙΘΕΤΑ: Οι μισθοί και οι συντάξεις του λαού αφανίζονται για να πληρώνονται τα δάνεια!
Για του λόγου το αληθές, διαβάστε :
1.
Η «μερίδα του λέοντος» από τις κρατικές δαπάνες πηγαίνει για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και προνοιακά επιδόματα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, παρ’ όλες τις περικοπές, το συνολικό κονδύλι για συντάξεις θα ξεπεράσει τα 31 δισ. ευρώ, ενώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, αστυνομικών και τους εργαζομένους στους ΟΤΑ προβλέπεται κονδύλι 17,9 δισ. ευρώ. Λόγω της κρίσης και της αυξημένης ανεργίας η δαπάνη που έχει ξεφύγει είναι τα προνοιακά επιδόματα που θα ανέλθουν σε 14,1 δισ. ευρώ. Για τη λειτουργία του κράτους οι δαπάνες ανέρχονται σε 10,9 δισ. ευρώ, ενώ το κονδύλι για τις δημόσιες επενδύσεις διαμορφώνεται σε 7,9 δισ. ευρώ. Επίσης, το κράτος έχει λοιπές δαπάνες 2,9 δισ. ευρώ και αποδίδει κάθε χρόνο στην ΕΕ 2,4 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται κυρίως από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Τέλος, για τόκους το κονδύλι ανέρχεται σε περίπου 13 δισ. ευρώ. Από την άλλη, το Δημόσιο προβλέπει να εισπράξει από φόρους 52,2 δισ. ευρώ, από κοινοτικά κονδύλια 4,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, 20 δισ. ευρώ και οι ΟΤΑ περίπου 8 δισ. ευρώ.
(Εφημερίδα «Τα Νέα», 10-5-2012)
2. (σε άλλο σημείο, στο ίδιο δημοσίευμα…)
Οι δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα ανέλθουν σε 12,8 δισ. ευρώ, οπότε προκύπτει ένα έλλειμμα της τάξεως των 15,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή αν, στην χειρότερη περίπτωση, σταματούσαμε να πληρώνουμε τους τόκους (βασικά τους πληρώνει η τρόϊκα και σε εμάς χρεώνει τα λεφτά που μας δανείζει δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα και για έναν επιπλέον λόγο: Δεν έχει συμπεριληφθεί ο άδηλος πόρος που ακούει στο όνομα "Ναυτιλία". Και δεν ξέρουμε αν έχει συμπεριληφθεί και ο τουρισμός.
3.
…όπως προβλέπεται (για το 2013) στο Μνημόνιο η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή τα έσοδα του κράτους και των ασφαλιστικών ταμείων να είναι ικανά να καλύψουν όλες τις δαπάνες πλην των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι τα δανεικά που θα στέλνει η τρόικα με βάση το δεύτερο Μνημόνιο θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες για εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και των ετήσιων τόκων και δεν θα πηγαίνουν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Τα παραπάνω, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα, θα ισχύσουν εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Μνημονίου.
(Εφημερίδα «Τα Νέα», 10-5-2012 Ρεπορτάζ του Ντίνου Σιωμόπουλου)
Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,
Κατόπιν των παραπάνω, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι, η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα επιβίωσης με το χρήμα που κινεί για εσωτερική κατανάλωση. Οι τόκοι και οι δόσεις των δανείων, απλώς, θα εξυπηρετούνται μερικώς. Και για τον λόγο αυτό παίρνουμε τα νέα δάνεια. Για να πληρωθούν οι δόσεις και οι τόκοι τους, συνολικά. Αν δεν δώσουν λεφτά δεν θα πληρωθούν οι δικές τους τράπεζες για δάνεια που έδιναν στη χώρα ενώ ήξεραν ότι η χώρα καταρρέει!!!
Και η ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ του Ελληνικού λαού από τους τρομολάγνους και τους εκβιαστές του Μνημονίου καλά κρατεί.
Το ερώτημα που ΕΠΑΝΑτίθεται να απαντηθεί από τους Έλληνες- με την πρώτη ευκαιρία - είναι ένα : ΕΜΕΙΣ ή «ΑΥΤΟΙ»;
πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος,
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου

Αποκρατικοποιήσεις - Ελεύθερη Οικονομία - Μείωση εργατικού κόστους - Γερμανικές Επενδύσεις

ΟΤΕ: 306 εκατ. ΚΕΡΔΗ στο Α' 3μηνο - Συμπεράσματα‏



Αποκρατικοποιήσεις - Ελεύθερη Οικονομία - Μείωση εργατικού κόστους - Γερμανικές Επενδύσεις
Διαβάστε αναλυτικά τα πλήρη στοιχεία:

ΟΤΕ (η Deutsche Telekom δηλαδή): 306 εκατ. ευρώ ΚΕΡΔΗ ΜΟΝΟ στο Α' 3μηνο του 2012
(και μάλιστα παρότι μειώθηκε ο κύκλος εργασιών!)
Πρόχειρα συμπεράσματα
- Το 10% του ΟΤΕ ξεπουλήθηκε πέρυσι από το ελληνικό δημόσιο στην Deutsche Telekom για 400 εκατ., όσα δηλαδή κερδίζει η DT μονομιάς σε ένα τετράμηνο! Αυτό θα πει επένδυση!
- Πριν λίγους μήνες Μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων (με την εκβιαστική παρέμβαση και του υπουργού Οικονομίας!) για τα επόμενα 3 χρόνια μεσοσταθμιστικά κατά 11% (και όχι μόνο), με στόχο να γίνει πιο "ανταγωνιστική" η επιχείρηση.
Στην Cosmote δε, έχουν καθιερωθεί ημιεπίσημα τα 10ωρα (άνευ υπερωριακής αμοιβής).

Ε, πόσο πιο ανταγωνιστική να γίνει δηλαδή, όταν μπορεί να πάει για ΚΕΡΔΗ κοντά στο 1 δισεκατομμύριο φέτος; Να ρίξει το κόστος εργασίας, για να πάνε που τα κερδισμένα;

Τελικά και αυτή η αποκρατικοποίηση ποιόν ωφέλησε; Ποιός κέρδισε;
Το κράτος, που ψάχνει έσοδα, χάνει τα σίγουρα, ενώ οι Γερμανοί έχουν βγάλει ήδη όσα πλήρωσαν και επιπλέον μείωσαν και τις αμοιβές στους Έλληνες εργαζόμενους!
Είναι η "πραγματιστική" λογική του ας πάρω 5 τώρα κι ας χάσω 50 στο μέλλον και των εθνικό έλεγχο των τηλεπικοινωνιών μου. Φτάνει όμως πια!

Οίκοι αξιολόγησης: Εαν βγάλετε την Ελλάδα απο το ευρώ θα υποβιβάσουμε όλη την Ευρωζώνη!

Οίκοι αξιολόγησης: Εαν βγάλετε την Ελλάδα απο το ευρώ θα υποβιβάσουμε όλη την Ευρωζώνη!


Καταρρέει ο εκβιασμός των δανειστών και των Ελλήνων εκπροσώπων τους!
Την προειδοποίηση πως σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ όλες οι αξιολογήσεις των κρατών της Ευρωζώνης θα...
λάμβαναν αρνητικές προοπτικές επανέλαβε ο οίκος αξιολόγησης Fitch

Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες που έχουν ήδη αρνητικές προοπτικές αξιολόγησης όπως η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και το Βέλγιο, θα κινδύνευαν με άμεση υποβάθμιση.

Όπως αναφέρεται, με ενδεχόμενη ελληνική έξοδο θα διαρραγεί το θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ευρώ, ήτοι ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι αμετάκλητη.

Ακόμη, σημειώνει πως οι νέες εκλογές τον Ιούνιο θα καθιστούσαν αμφίβολη την λήψη νέων μέτρων λιτότητας ύψους 5,5% του ΑΕΠ που πρέπει να πάρει η Ελλάδα τον επόμενο μηνά και εκτιμά πως θα δινόταν παράταση στη χώρα μας.