Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοπή στα "μπιλιετάκια" της Δ.Ο.Υ. με το χαράτσι!

Ακολουθήστε τις οδηγίες, βήμα προς βήμα, προσφύγετε κατά του "μπλε χαρτιού" της Δ.Ο.Υ., αφαιρέστε τους τη δυνατότητα να σας κάνουν κατάσχεση και διεκδικείστε την οριστική απαλλαγή σας από το χαράτσι.

Ίσως δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστι­κό παράδειγμα της ξεδιαντροπιάς των κυβερνήσεων όλων των τελευ­ταίων ετών (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς) από το χαράτσι. Οι ίδιοι που μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια ότι θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυ­γή και θα υποχρεώσουν τους έχοντες και κατέχοντες να σηκώσουν τα βάρη ανάλογα με τις δυνατότητες τους, οι ίδιοι -όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα από αυτά, αλλά- με τον πιο αδίστακτο τρόπο, οδηγούν τον ελληνικό λαό ολοένα και πιο βαθιά στη φτώχεια και την πείνα, τον σπρώχνουν καθημερινά στην αυ­τοκτονία. Με μαφιόζικα κόλπα όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, που πλήττουν αδιά­κριτα όλους τους Ελληνες -φορολογώ­ντας απλά την ύπαρξη ενός ακινήτου, το οποίο κάλλιστα μπορεί να μη φέρνει κανένα εισόδημα στην οικογένεια- θέ­λησαν να υποχρεώσουν ακόμη και γο­νείς να στερήσουν το φαγητό από τα παιδιά τους, για να μη μείνουν χωρίς φως και θέρμανση. Αυτό το λύσαμε. Ξεκαθαρίσαμε -με­τά και τη σχετική δικαστική απόφαση (που μόνο Το ΧΩΝΙ παρουσίασε όπως πραγματικά είναι)- ότι μπορείς να μην πληρώσεις το χαράτσι και η ΔΕΗ δεν έχει κανένα δικαίωμα να σου κόψει το ρεύμα. Οταν ξεσκεπάσαμε την κοροϊδία όλων των καθεστωτικών ΜΜΕ που πρόβαλλαν την απόφαση σα να ήταν νίκη Στουρνάρα που υποχρεώνει τον κόσμο να πληρώσει, επανήλθαν με νέο επιχείρημα: «Εντάξει, και τι έγινε που δε θα το πληρώσεις στη ΔΕΗ; Θα στεί­λουν το χαράτσι στην εφορία σου». Κι όμως, έγιναν πολλά, αφού μην πληρώ­νοντας τη ΔΕΗ: 

α. αναβάλλεις την πληρωμή ενός τεράστιου ποσού σε μια εποχή που η οικονομική δυσκολία έχει χτυπήσει κόκκινο. 

β. Κερδίζεις χρόνο, αφού μέχρι να έρθει η βεβαίωση από τη ΔΟΥ υπάρ­χει πάντα η πιθανότητα να εκδοθεί κάποια νέα απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει το χαράτσι αντισυνταγματικό. 

γ. Εχεις τη δυνατότητα να ασκήσεις ανακοπή, ακόμη και αφού έρθει το «μπλε χαρτάκι» της εφορίας, επιδιώ­κοντας να ακυρώσεις το χαράτσι στα διοικητικά δικαστήρια. Μάλιστα, από τη στιγμή που θα προσφύγεις εις βά­ρος του και μέχρι να βγει η απόφαση, «μπλοκάρεις» και το δικαίωμα της εφορίας να σου κάνει κατάσχεση! 

Σήμερα Το ΧΩΝΙ σας καθοδηγεί, βήμα προς βήμα, πώς να κινηθείτε αφού δεν πληρώσατε το χαράτσι στη ΔΕΗ και σας ήρθε το «μπλε χαρτάκι» (ακόμη κι αν δεν σας ήρθε, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες γιατί... όπου να 'ναι έρχεται!). Προτείνουμε, λοιπόν, σε όσους πλέον αδυνατούν να καταβάλλουν τα χαράτσια χωρίς να στερηθούν τα βασικά είδη διαβίωσης (τροφή, στέγη, ένδυση κ.λπ.), αλλά και γενικά σε όσους χρωστάνε ποσά πάνω από τις οικονομικές τους δυνάμεις να κινηθούν ως εξής: 


1. ΠΩΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΑ "ΜΠΙΛΙΕΤΑΚΙΑ" (ΜΠΛΕ ΧΑΡΤΑΚΙΑ) ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ (ΕΕΤΗΔΕ);

Αυτά τα έγγραφα φέρουν τον τίτλο «Ατομική Ειδοποί­ηση Χρεών» και περιέχουν πινάκες με νούμερα και κωδικούς. Σε ένα από αυτά μπορεί κανείς να διακρίνει τα στοιχεία «Α.Τ.Β.» που θα πει «Αριθμός Ταμειακής Βεβαίωσης» ή «Α.Χ.Κ.» που θα πει Αριθμός Χρηματικού Καταλόγου. Κάθε γραμμή της «Ατομικής Ειδοποίησης Χρεών», είναι μια «Πράξη Ταμειακής Βεβαίωσης» και αυτήν ακριβώς θα προσβάλλετε με ανακοπή. Αν, για παράδειγμα, έχετε δυο ακίνητα και δεν πληρώσατε το χαράτσι, θα σας έρθει ειδοποίηση με δυο γραμμές. Κάθε γραμμή θα αντιστοιχεί σε μια πράξη ταμειακής βεβαίω­σης με ιδιαίτερο «Α.Χ.Κ.» ή «Α.Τ.Β.». και θα πρέπει να προσβάλλετε με ανακοπή την κάθε γραμμή χωριστά.

2. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΟΠΗ;

Η προθεσμία είναι 30 ημέρες από την ημερομηνία που έλαβε γνώση ο ενδιαφερόμενος.

3. ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΑΝΑΚΟΠΗ;

Καταθέτοντας δικόγραφο με τον τίτλο «Ανακοπή» στα διοικητικά δικαστήρια (συνήθως στο Μονομελές Διοι­κητικό Πρωτοδικείο) στα οποία υπάγεται η ΔΟΥ που τα έστειλε.

4. ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΒΟΛΩΝ;

Για την ανακοπή, το παράβολο του δημοσίου ανέρχεται σε 100 ευρώ. Καλό είναι να το προμηθευτείτε από τις εφορίες και όχι από τα δικαστήρια που χρεώνουν προμήθεια. Αν υπάρχει οικονομική αδυναμία, μπορεί να ζητηθεί από τον πρόεδρο υπηρεσίας να αποφασίσει να μην καταβάλλετε το σχετικό παράβολο. 

5. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟ;

Μόνο αν κάθε πράξη ταμεια­κής βεβαίωσης ξεπερνά το όριο των 590 ευρώ

6. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΝΑΚΟΠΗ;

Τη λέξη «Ανακοπή», στην αρχή της πρώτης σελίδας, 

• το δικαστήριο στο οποίο α­πευθύνεται η ανακοπή (πχ στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών), 

• το ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο και διεύθυνση κατοι­κίας αυτού που προσφεύγει, 

• το Α.Χ.Κ. ή το Α.Τ.Β. της προσβαλλόμενης «πράξης ταμειακής βεβαίωσης» 

• τους λόγους ανακοπής, 

• τον τόπο και τον χρόνο σύνταξης του δικογράφου.

7. ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΚΟΠΗΣ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΩ;

Ο λόγος ανακοπής σε περίπτωση οικονομικής ένδειας είναι κατ' αρχήν ένας: η αδυναμία πληρωμής χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η διαβίωση του ανακόπτοντος. Για αυ­τό τον λόγο θα πρέπει με ειλικρίνεια -και με τρόπο σχο­λαστικό- να έχετε αναφέρει όλα τα εισοδήματα σας σε μηνιαία και ετήσια βάση, αλλά και όλα τα αναγκαία σας έξοδα για διατροφή, στέγαση κ.λπ. Εννοείται ότι πρέπει να αναφέρονται τα εισοδήματα και τα έξοδα όλων των μελών της οικογένειας (αν υπάρχουν και άλλα μέλη εκτός από εσάς), καθώς και όλοι οι άλλοι φόροι που έχουν πληρωθεί τον τελευταίο χρόνο (π.χ. φόρος εισοδήματος κ.λπ.)
Παράλληλα όμως σκόπιμο είναι να αναγραφούν ως λόγοι ανακοπής όλα τα επιχειρήματα της 1102/2012 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που επαναλαμβάνουν τις θέσεις των μειοψηφισάντων δικαστών του ΣτΕ στην απόφαση 1972/2012.

8. ΣΕ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΙ ;

Η ανακοπή στηρίζεται απευθείας στο άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος «Ο σεβασμός και η προστασία της αξί­ας τον ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υπο­χρέωση της Πολιτείας». Με άλλα λόγια, λέμε στους δικαστές ότι για να δώσετε τα χρήματα που σας ζητάνε από την εφορία, θα πρέπει να ζήσετε με τέτοιες στερήσεις (π.χ. χωρίς ηλεκτρικό ή χωρίς φαγητό) που μειώνουν δραματικά την αξία σας ως ανθρώπου. 

του Γιώργου Χριστοφορίδη
Εφημερίδα "Το Χωνί", 17-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου