Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Σίτιση των άπορων παιδιών και μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας & της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αττικής.





ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ                      Αθήνα                 01.02.2013
ΣΥΓΓΡΟΥ 15-17                                                                              Αρ. Πρωτ:                    31
ΤΚ 117 43 ΑΘΗΝΑ             
ΤΗΛ.2132063520                                                                            
Προς                             
email: attikisynergasia@patt.gov.gr                                     
                                                                                              Μ.Μ.Ε.
                                      
Θέμα: Σίτιση των άπορων παιδιών και μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας & της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αττικής.

Σας γνωστοποιούμε το αίτημα που καταθέσαμε για συζήτηση εκτός Ημερησίας Διάταξης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο την Τρίτη 05.02.13, στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής:
Κύριε Πρόεδρε,
  Θα επιθυμούσαμε να συζητηθεί εκτός Ημερησίας Διάταξης στη συνεδρίαση  του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου, το συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα των μη σιτιζόμενων άπορων παιδιών και μαθητών της Αττικής.
Τα παιδιά αυτά προσέρχονται σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια υποσιτισμένα ή ακόμη χειρότερο νηστικά λόγω της ταξικότατης νεοφιλελεύθερης μονεταριστικής οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται και σπρώχνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες τους γονείς τους στον εφιάλτη της ανεργίας και του κοινωνικού περιθωρίου και αποκλεισμού.
Ο κανονισμός 807/2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  προβλέπει την «χορήγηση τροφίμων προερχομένων από τα αποθέματα παρέμβασης στους απόρους της Ένωσης», καθώς και λεπτομερείς κανόνες για τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Τα δύο τελευταία χρόνια, η πολιτική των μνημονίων έχει εξαρθρώσει το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας καθώς και κάθε δομή κοινωνικής μέριμνας, με αποτέλεσμα τον αυξανόμενο αριθμό υποσιτιζόμενων μαθητών στα σχολεία όλων των βαθμίδων και όλης της χώρας.
Το Υπουργείο Παιδείας έκανε πως δεν έβλεπε το πρόβλημα στην αρχή. Στη συνέχεια ανακοινώνει κάθε τόσο με τυμπανοκρουσίες πως θα χορηγηθούν τρόφιμα στα σχολεία για 250.000 μαθητές, εκμεταλλευόμενο ευρωπαϊκές πιστώσεις, προγράμματα των οποίων την υλοποίηση δεν είδαμε ως τώρα.
Ο Δήμος Αθηναίων από την πλευρά του, προτιμά την εύκολη λύση της συνεργασίας με την ΜΚΟ του ιδρύματος Νιάρχου για τη χορήγηση σάντουιτς σε όσα σχολεία το ζητήσουν, ενώ διαθέτει φορείς που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληροί το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ).
Ενδεχόμενα σχέδια διάλυσης του ΚΥΑΔΑ παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προκειμένου οι δομές αλληλεγγύης του να περιέλθουν στα χέρια των ¨φιλάνθρωπων¨ πλουσίων (βλέπε πρόσφατο δελτίο τύπου του Δημάρχου για την υιοθέτηση απόρων οικογενειών από την Ένωση Εφοπλιστών) θα εκτοξεύσουν με γεωμετρική πρόοδο το πρόβλημα.
Η φτώχεια και η ανεργία έχουν πέσει σαν μάστιγα επάνω στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί τέσσερις φορές σε σχέση με την περυσινή σχολική χρονιά και υπερδιπλασιαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 οι αιτήσεις για σίτιση απόρων παιδιών!
Αποκαλυπτικότατο το δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή ¨..θα διανέμονται μέσω του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών καθημερινά 1073 μερίδες μεσημεριανού φαγητού σε 69 ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του Δήμου…Ενδεικτική των εκτεταμένων θυλάκων φτώχειας που έχουν δημιουργηθεί στην Αθήνα είναι η κατανομή των γευμάτων που θα δίνονται στους μικρούς μαθητές…. στα Πετράλωνα, στο Κέντρο, στο Παγκράτι, στον Κολωνό, στη Πλ Κολιάτσου, στα Πατήσια, στην Κυψέλη, στους Αμπελόκηπους κ.α.¨
Σημειώνουμε ότι το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών επιτελεί κρίσιμο ρόλο στο ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Η περικοπή δε κατά 60% των Κ.Α.Π. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει φέρει πλήγμα στην αποτελεσματικότητα του.
Επίσης τα προβλήματα που προκύπτουν στα σχολεία από την υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών (πάνω από 60% σε σχέση με το 2010) έχουν οξύνει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση αυτού του εκρηκτικού προβλήματος.

Κύριε Πρόεδρε ,
Για όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως είναι προφανές το επείγον του θέματος που θέτουμε προς συζήτηση και καλούμε την Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής:
·                   Να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση κονδύλια για την αντιμετώπιση αυτής της κοινωνικής καταστροφής, τα οποία θα συνδράμουν τα παιδιά των ανέργων καθώς και των εργαζομένων που αμείβονται με μισθούς πείνας.
·                   Να εξετάσει την δυνατότητα εμπλοκής της Περιφέρειας στην υλοποίηση (επειγόντως!) τέτοιων προγραμμάτων που θα ανακουφίσουν τα υποσιτιζόμενα παιδιά και μαθητές ολόκληρης της Αττικής.
·                   Ερωτούμε εάν η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας είναι πλήρως στελεχωμένη με το απαραίτητο προσωπικό και εάν έχει προχωρήσει σε τακτικούς και έκτακτους επιτόπιους ελέγχους σε όλους τους φορείς υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων που σιτίζουν απόρους προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων σίτισης, η δυναμικότητα των σιτιζόμενων απόρων αλλά και η πραγματική τους φιλανθρωπική δραστηριότητα.  
·                   Να μας γνωστοποιήσετε από την παραπάνω Διεύθυνση της Περιφέρειας η οποία οφείλει να τηρεί ηλεκτρονικό μητρώο δικαιούχων ανά φορέα υλοποίησης, ποιοι είναι οι φορείς αυτοί.


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ¨ Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο¨
Βαρεμένος Γεώργιος   -   Κυπριανίδου Ερμίνα   -   Τσουκαλάς Δημήτρης
Ο  Περιφερειακός Σύμβουλος
Καπάταης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου