Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 25-9-2012




ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Ο Καλλικράτης λειτούργησε ανασταλτικά, καθώς οδήγησε σε αναγκαστικές συνενώσεις Δήμων χωρίς να εξετάσει οικονομικά και χωροταξικά δεδομένα. Μετέφερε αρμοδιότητες στους ήδη χρεωμένους Καλλικρατικούς Δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους και προσωπικό. Στη συνέχεια μειώθηκε κατά 50% η επιχορήγηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λόγω του Μνημονίου και της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και πάγωσαν οι προσλήψεις. Συχνά οι συνενώσεις υγιών οικονομικά Δήμων με υπερχρεωμένους δημιούργησαν ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, που μπορεί να οδηγήσει στην κοινή τους χρεοκοπία, ισοπεδώνοντας την έννοια της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης. Ιδιαίτερα για τους υγιείς οικονομικά Δήμους το παραπάνω αποτελεί απαράδεκτη εξέλιξη. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι το Ελληνικό Κράτος θα οδηγήσει  τους Δήμους σε στάση πληρωμών, ώστε να καλύψει τη δική του ανεπίσημη χρεοκοπία. Τέλος, φαίνεται ότι οι αναγκαστικές συνενώσεις απομακρύνουν τους δημότες από τα κοινά, καθώς δημιουργούν ελλείμματα δημοκρατίας και συμμετοχικότητας και δεν ευνοούν την αποκέντρωση.

Ο Δήμος Πεντέλης είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στην τέως Νομαρχία Αθηνών. Για τη δημιουργία του συνενώθηκαν τρεις δημοτικές ενότητες (Μελίσσια, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη) με διαφορετικά γεωγραφικά, οικιστικά και οικονομικά μεγέθη, αλλά και διαφορετικού ύψους χρέη. Επιπλέον με τη σημερινή διοίκηση και τις δυνατότητες που της δίνει ο Καλλικράτης (για την άρνηση πληρωμής προς τους προμηθευτές) υπάρχει κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι οι προμηθευτές των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.

Ο σημερινός Δήμαρχος εκλέχτηκε με σύνθημα τη «Σπαρτιάτικη Οικονομία», εν συνεχεία όμως ακολούθησε την πεπατημένη με απευθείας αναθέσεις, που αντιστοιχούν σε ευμεγέθη ποσά για ημέτερους (σε Δήμο και ΝΠΔΔ). Δεν προγραμμάτισε έργα πνοής και αρκέσθηκε σε αόριστες υποσχέσεις για το μέλλον.
Σειρά σκόπιμων παραλείψεων και πράξεων δίνει το στίγμα της διοίκησης Στεργίου:
  • Ο Δήμος Πεντέλης είναι ο μοναδικός Δήμος εκ των 12 όμορων Δήμων του Πεντελικού που δεν έχει πάρει απόφαση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση των δημοτών και τις κινητοποιήσεις, κατά της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων που προωθεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών - αντίθετα συνέστησε επιτροπή διαλόγου με την Εκκλησία.
  • Δεν πήρε επίσης θέση για τα χαράτσια της ΔΕΗ που επιβαρύνουν οικονομικά τα ήδη ασθμαίνοντα από την υπερφορολόγηση νοικοκυριά.
  • Τεχνηέντως αποσιωπούσε και επιχείρησε να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο υψομετρική μελέτη για το δάσος Παπαδημητρίου, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς του.
  • Στην εποχή της γενικευμένης φτωχοποίησης και μείωσης των εισοδημάτων των δημοτών λόγω των μνημονιακών πολιτικών η κοινωνική δράση του Δήμου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο υφίσταται ως δημοτικό μόνο στα χαρτιά και εξυπηρετεί κυρίως πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι αποδεκτές των τροφίμων δεν είναι πάντα οι πραγματικοί δικαιούχοι. 
  • Η δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβούλιου έχει τεθεί επανειλημμένα σε αμφισβήτηση κατά τις συνεδριάσεις του. Ο κανονισμός δεν επιτρέπει τη δευτερολογία στους Δημοτικούς Συμβούλους, ενώ  η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει αναλάβει, με την ανοχή της διοίκησης, χρέη Δημάρχου υπερβαίνοντας τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της σε βάρος του δημοκρατικού διαλόγου.
  • Τέλος ο Δήμαρχος, με την πλειοψηφία που διαθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο, έλαβε την πρωτοφανή απόφαση να μην επιτρέπει στα πολιτικά κόμματα και τις δημοτικές παρατάξεις να χρησιμοποιούν κάποιες δημοτικές αίθουσες για τις δράσεις τους.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι υπάρχουν σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα στη σημερινή διοίκηση του Δήμου Πεντέλης, η οποία δεν λειτουργεί για τον πολίτη αλλά για να εξυπηρετήσει δικά της μικροπαραταξιακά  συμφέροντα.

Η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Πεντέλης:
  • Καλεί όλους τους κατοίκους να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στον  καθημερινό έλεγχο του Δήμου Πεντέλης. Να πιέσουν για την εφαρμογή πολιτικών που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών και όχι την εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών. 
  • Τονίζει παράλληλα την αναγκαιότητα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και την ουσιαστική συμβολή τους στη διαφάνεια, τον κοινωνικό έλεγχο και τη διαρκή λογοδοσία. Είναι απαραίτητο να εμβαθύνουμε τη Δημοκρατία, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κάθε λογής προσπάθειες εκτροπής.
Τ.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Πεντέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου