Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ιστορικό ΟΧΙ των ευρωπαίων βουλευτών


Ιστορικό όχι Ευρωκοινοβουλίου στον προϋπολογισμό που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις.

Νίκος Χρυσόγελος: ανοίγει τώρα η συζήτηση για έναν ουσιαστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
“Με μια ιστορική απόφαση, στις 13 Μαρτίου, το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό όχι σε έναν κακό συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό στον οποίο είχαν καταλήξει οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ στις 8 Φεβρουαρίου. Παρά τις πιέσεις των κυβερνήσεων, και παρά το γεγονός ότι το 55% των βουλευτών ανήκουν σε κόμματα που βρίσκονται σε κυβερνήσεις, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εκφράσουν με την απόφασή τους αυτή τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών για το του πάει η Ευρώπη με τις πολιτικούς συσχετισμούς που κυριαρχούν σήμερα και επιβάλουν πολιτικές λιτότητας και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. 

“Οι Πράσινοι είχαμε ξεκάθαρη θέση από την αρχή, ήμασταν απόλυτα ενωμένοι στην άποψη μας κι ενημερώσαμε εγκαίρως τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Παίξαμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής πρότασης των 5 πολιτικών ομάδων – πράσινοι, σοσιαλιστές, λαϊκό κόμμα, αριστερά και φιλελεύθεροι – που υπερψηφίστηκε τελικώς από 506 ευρωβουλευτές (κατά ψήφισαν μόνο 161 και λευκό 23 ευρωβουλευτές). Ζητήσαμε έναν προϋπολογισμό που θα είναι επαρκής, αποτελεσματικός, θα συμβάλλει στην έξοδο από την κρίση, θα ενισχύει εκείνους τους τομείς που μπορούν να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βιωσιμότητα, την αντιμετώπιση της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης, την έρευνα και καινοτομία”

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε επίσης:

”Το Ευρωκοινοβούλιο για πρώτη φορά συν-αποφασίζει για τον προϋπολογισμό. Αν ψήφιζε τώρα έναν κακό προϋπολογισμό, αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για το ρόλο του και διάψευση των ελπίδων των ευρωπαίων πολιτών. Σε μια εποχή λιτότητας χρειάζονται ευρωπαϊκοί πόροι που θα βοηθήσουν να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές, τουλάχιστον στα λόγια, όπως για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των φτωχών, η δημιουργία εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, η πρόσβαση όλων σε συστήματα υγείας, η αύξηση του ποσοστού των δαπανών για έρευνα, η στήριξη και επανένταξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των άπορων, η προστασία του κλίματος, η μείωση της σπατάλης ενέργειας και η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Πώς θα ήταν δυνατόν να συμφωνήσουμε με έναν προϋπολογισμό που μειώνεται, σπαταλάει πόρους σε αναποτελεσματικές πολιτικές και κόβει πόρους ακριβώς από τομείς που μπορεί να συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και την έξοδο από την κρίση; Κι όμως ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός με επαρκείς πόρους και σαφείς πολιτικές στοχεύσεις μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο επενδύσεων κι αντιμετώπισης της πολύπλευρης κρίσης, με δεδομένο ότι το 94% του προϋπολογισμού επενδύεται και μόνο το 6% αφορά στον διοικητικό μηχανισμό ή λειτουργικές δαπάνες. 

Το Ευρωκοινοβούλιο απέδειξε με την απόφασή του ότι οι ευρωβουλευτές δεν είναι φερέφωνα των κυβερνήσεων, ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν θα αποφασιστεί μόνο από τις κυβερνήσεις, ότι η Ευρώπη έχει πολλές όψεις κι όχι μόνο αυτή του Συμβουλίου, των κυβερνήσεων. 

Το Ευρωκοινοβούλιο άνοιξε μια μικρή πόρτα για αλλαγή στην Ευρώπη. Η κοινωνία των πολιτών, οι φορείς, η αυτοδιοίκηση, οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να πιέσουν τώρα σε κάθε χώρα τις κυβερνήσεις να αντιληφθούν ότι για να μην καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να υπάρξει αλλαγές στις πολιτικές αλλά και ένας αποτελεσματικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός”.

Αναλυτικά στο site: ecogreens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου