Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου", 1-4-2013


πρΟΤΑση 
εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
e-mail : pr_ota_si@yahoo.gr 

Χαλάνδρι 1/4/2013 

Τα γεγονότα των ημερών στην Κύπρο έγινε η αφορμή για να αποκαλυφθεί ένα νέο σύστημα αξιών, για την αρχή της προσωπικής ευθύνης για κάθε λάθος, για κάθε αμέλεια. 

Έχουν πρόβλημα οι τράπεζες; Τα χρήματα θα βρεθούν από τους μετόχους και εάν δεν επαρκούν τα χρήματα των μετοχών τότε μόνο αναζητούνται από τους καταθέτες(εδώ αξίζει πολύ μεγάλη συζήτηση…). Πριν από αυτό είχαμε το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία: Τα ασφαλιστικά ταμεία χρεοκόπησαν, για δικούς τους λόγους και αιτίες και η ευθύνη μετατοπίστηκε στους ασφαλισμένους. Πρακτικά, το λάθος, το όποιο λάθος, η αμέλεια, η όποια αμέλεια , δεν έχει σημασία εάν το λάθος είναι των διαχειριστών ή των πολιτικών στο τέλος το επιβαρύνεται ή ενδέχεται να το επιβαρυνθεί ο τελικός αποδέκτης που είναι ο πολίτης, ο χρήστης, ο καταναλωτής, ο πελάτης, ο ασφαλισμένος που όπως φαίνεται έχει προσωπική ευθύνη για κάθε λάθος των διαχειριστών.
Η εποχή της συλλογικής αυταπάτης κάπου εδώ θα πρέπει να τελειώσει και ίσως θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος της προσωπικής ευθύνης.
Τα ασφαλιστικά ταμεία, το σύστημα υγείας και το σύστημα εκπαίδευσης καταρρέουν. Έχουμε πλέον προσωπική ευθύνη για τη δημιουργία των δομών εκείνων που θα υποκαταστήσουν το σύστημα. Δεν φαίνεται άλλη διέξοδος εκτός από την αυτοδιαχείριση των αναγκών μας. Όταν το κράτος (το όποιο κράτος) δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις πως θα εγγυηθεί την κοινωνική πρόνοια, την Υγεία, την Εκπαίδευση- Παιδεία, την υποστήριξη των αναπήρων και των αδυνάτων συνανθρώπων μας;
Κάποιοι ενδεχομένως να αγωνίζονται για την οργάνωση πολιτικών αντιστάσεων και κινημάτων που θα ανατρέψουν την κακή εξουσία, χωρίς όμως να παίρνουν στα σοβαρά την πραγματικότητα: Το ότι δηλαδή η εξουσία εξακολουθεί και είναι εξουσία, επειδή δεν υπάρχει αυτό που θα την αντικαταστήσει. Κανείς δεν χρειάζεται την καταρρέουσα εξουσία αλλά εξακολουθεί να την υφίσταται επειδή δεν υπάρχει κάτι αληθινό και έντιμο για να πάρει τη θέση της.
Ίσως μελλοντικά να υπάρξει μια πρωτοπορία που να αμφισβητήσει και να αντικαταστήσει αυτό που πλέον δεν υφίσταται. Αλλά μέχρι να υπάρξει είμαστε υποχρεωμένοι να επιβιώσουμε και όταν δεν υπάρχει καμιάς μορφής υποστηρικτικό δίκτυο πρέπει να το φτιάξουμε από την αρχή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε από τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε από το ΕΟΠΥΥ ,ούτε από τα κάθε λογής «βοήθεια στο σπίτι» κλπ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τους επαναστάτες του μέλλοντος που θα αλλάξουν τις κοινωνίες. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα τις νέες δομές που πάνω τους θα μπορέσουμε να στηρίξουμε την επιβίωσή μας.
Για να το κάνουμε χρειάζεται αυτενέργεια, σοβαρότητα, ρεαλισμός και αποτελεσματικότητα. Πρέπει να σταματήσουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και να αναλάβουμε δράση που να έχει αποτελέσματα… 

πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου 
Άκης Γκόγκος, Παναγιώτης Κατσαρλίνος, 
Δημήτρης Μ. Χανιωτάκης, Πέτρος Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου