Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ



Αγγελος Νταβίας
 Του Άγγελου Νταβία

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία της Πλατείας για το θέμα του καταυλισμού πήγε καλά.

185 υπολογιστές πήραν μέρος σε αυτή άρα πρόκειται για μια καλή συμμετοχή και ένα καλό δείγμα για να πάρει κανείς κλίμα για το τι λέει η κοινή γνώμη στο Χαλάνδρι για το θέμα.

Η ερμηνεία του αποτελέσματος, με δεδομένο ότι μια τέτοια ψηφοφορία δεν έχει κανένα επιστημονικό εχέγγυο δημοσκόπησης, πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και ψυχραιμία και βέβαια κάνοντας παραδοχές που η απλή λογική σου επιβάλεις να κάνεις.

Μια διαφορετική από αυτό προσέγγιση είναι να βλέπεις τα νούμερα μόνο. Αυτό το κάνεις αν είσαι νούμερο.
Αν είσαι σκεπτόμενος πολίτης χρησιμοποιείς το αποτέλεσμα για να ΣΚΕΦΤΕΙΣ.
 
ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
  • Να τους απομακρύνουν άμεσα και να διαλύσουν τον καταυλισμό            56 ψήφοι (30%
  • Να φροντίσουν την μεταστέγασή τους εκτός Χαλανδρίου και μετά να απομακρύνουν τον καταυλισμό 49 ψήφοι (26%)
  • Να φροντίσουν να τακτοποιηθούν μέσα στο Χαλάνδρί οι δημότες Χαλανδρίου ΡΟΜΑ και στη συνέχεια να απομακρύνουν τον καταυλισμό 68 ψήφοι (36%)
  • Ποιον ενοχλεί ο καταυλισμός ρε παλιορατσιστές; 13 ψήφοι (6%)
Γράφτηκαν τα μύρια.

Πολλοί ενοχλήθηκαν που δώσαμε τον λόγο στους δημότες, με αυτά τα απλά, πενιχρά μέσα που διαθέτουμε.

Άλλοι ενοχλήθηκαν γιατί εμείς θέτουμε τις απόψεις μας ανοικτά σε διαβούλευση και ακούμε την κριτική (δυστυχώς και την σπέκουλα αλλά έτσι είναι η δημοκρατία).

Πρωτόγνωρα πράγματα αυτά που κάνουμε, τρελαίνουν τους παλιούς πολιτικούς.

Τους προκαλούν να κάνουν το ίδιο: Να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και όχι να παίζουν τον παπά.

Δύσκολα πράγματα αυτά που ζητάμε.

Είναι πιο βολικό για τους παλαιούς πολιτικούς να παριστάνουν τους  ευαίσθητος, τους φιλόζωους, τους ανθρωπιστές και παράλληλα να διεκδικούν λύσεις με εξάντληση πυγμής επάνω σε οικογένειες και παιδιά - έστω και λίγο πιο μαύρα από αυτούς.

Είναι βολικό να κάνεις τον ριζοσπάστη αυτοδιοικητικό που διεκδικεί με πάθος η τοπική κοινωνία να αποκτάει όλο και μεγαλύτερο βαθμό αυτορύθμισης των υποθέσεων της αλλά όλα τα δύσκολα προβλήματα, όλα τα πραγματικά προβλήματα, να προτείνεις να λυθούν από τα πάνω και οι λύσεις να είναι έξω από τον δήμο σου.
Τα απορριμματοφόρα σου, το κοινωνικό σου περιθώριο, τα σκουπίδια σου να τα τρώνε οι άλλοι, για να χαϊδεύεις τα αυτιά των πελατών ψηφοφόρων αντί να επιδιώκεις την ενεργοποίηση και την στήριξη των πολιτών συμμετεχόντων.

Για εμάς η ψηφοφορία ανέδειξε μια καθαρή πλειοψηφία. Την πλειοψηφία των λογικών ανθρώπων, των ευαίσθητων ανθρώπων, των δημοκρατών ανθρώπων, των ΠΟΛΙΤΩΝ ανθρώπων, των ΑΝΘΡΩΠΩΝ ανθρώπων:

Είναι η πλειοψηφία που λέει στους αρμοδίους - δήμο, περιφέρεια, κράτος - ότι "Θέλουμε να απομακρυνθεί ο καταυλισμός από το σημείο που βρίσκεται, θέλουμε επιτέλους λύση αλλά ΕΣΕΙΣ, οι αρμόδιοι, το ΚΡΑΤΟΣ έχετε υποχρέωση να διασφλίσετε χώρο αξιοπρεπεους διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΛΥΣΗ."

Πρόκειται για όσους πάτησαν το κουμπάκι 2 (μετεγκατάσταση εκτός Χαλανδρίου και μετά κατεδάφιση του καταυλισμού) και όσους πάτησαν το κουμπάκι 3 (Στεγαστικό πρόγραμμα εντός Χαλανδρίου και κατεδάφιση του καταυλισμού - δηλαδή την πρότασή μας).

Δεν θα μείνω καθόλου στην "πρωτιά". Δεν ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ σε αυτή τη φάση. Διότι κάποιος θα πει ότι το θεωρεί λογικό μέσα στην Πλατεία που είναι "το γήπεδό μας", το γήπεδο αυτής της άποψής άρα δεν έχει τόση αξία..

Θα μείνω όμως στο ΑΘΡΟΙΣΜΑ των 2 και 3. Είναι πάνω από 62 %.
Γιατί το αθροίζω; Μα είναι απλό και απορώ για όσους κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν.

Η 1η λύση - που συγκέντρωσε 30% - ζητάει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ απομάκρυνση, χωρίς προαπαιτούμενα. Είναι οι δικαίως αγανακτισμένοι περίοικοι; Δεν τους κρίνω, δεν τους χαρακτηρίζω. Απλά τους ακούω και κατανοώ τι λένε: ΤΩΡΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ.
Με αυτούς τους συμπολίτες μας εμείς δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε πολιτικά. Τους σεβόμαστε αλλά δεν έχουμε κανένα κοινό πολιτικό στοιχείο για πάρα πολλούς λόγους που δεν είναι της ώρας.

Η 2η λύση λέει "ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΧΩΡΟ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΟΣ, και γκρεμίστε".
 Προφανώς αυτοί οι συμπολίτες μας συνυπολογίζουν, της "αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας στην επιβολή του νόμου" που επιζητούν, το κοινωνικό - ανθρωπιστικό ζήτημα, το ιεραρχούν ως σοβαρό και ζητούν από την πολιτεία να το επιλύσει.
Με αυτούς τους συμπολίτες μας εμείς θέλουμε διάλογο. Πρόκειται για ανθρώπους σκεπτόμενους, ανθρώπους ευαίσθητους, ανθρώπους με συγκρότηση και ιεράρχηση στην διεκδίκηση λύσεων, με τους οποίους διαφωνούμε ως προς το πού να γίνει η μετεγκατάσταση, αλλά συμφωνούμε ότι πρέπει να προηγηθεί.
Αυτοί οι συμπολίτες μας και κυρίως οι συγκροτημένοι εκφραστές αυτής της άποψης έχουν πάρα πολλά και σοβαρά επιχειρήματα τα οποία ελπίζουμε να τα ακούσουμε σε αυτή την δημόσια συζήτηση.
ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΑΝ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΠΑΤΗΣΑΝ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ".

Ναι λοιπόν, αυτός είναι ο όμορος της δικής μας πρότασης χώρος. Όχι με βάση ΠΡΟΣΩΠΑ, αλλά με βάση ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ.

Για την τρίτη - την δική μας πρόταση - έχουμε επιχειρηματολογήσει αρκετά.
Ναι αλλά γιατί επιμένετε στο "εντός Χαλανδρίου";
Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα καταλάβεις αναγνώστη μου γιατί αναλαμβάνουμε το ρίσκο να σε κακοκαρδίσουμε - προσωρινά.
Αυτή είναι η μοίρα μας και ο ρόλος μας σε αυτή την πόλη. Να λέμε την αλήθεια και να δικαιωνόμαστε μετά κάποιο μικρό ή μεγάλο διάστημα.
Πάντως ένα θα επιμείνω να υπογραμμίζω: Εμείς προτείναμε ΛΥΣΗ που ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ αν μας δώσεις την εντολή να την εφαρμόσουμε και που οδηγεί στο να φύγει ο καταυλισμός.
Αναλαμβάνουμε μεγάλο ρίσκο και μεγάλο κόστος με αυτή την πρόταση.
Διότι δεν κρατάμε καμία καβάτζα αν αποτύχουμε να τα ρίχνουμε μετά στο ότι φταίει ο στρατός (που δεν έδωσε στρατόπεδο να πάνε οι τσιγγάνοι), ο δήμος Κωλομεδαγκώνων (που δεν δέχτηκε να πάνε εκεί οι τσιγγάνοι), ο περιφερειάρχης (που πρέπει να γκρεμίσει τον καταυλισμό γιατί το λέει η δικαστική απόφαση αλλά δεν μπορεί γιατί το λέει ... ο ΟΗΕ την ώρα που οι παλαιοί αυτοδιοικητικοί στο Χαλάνδρι δεν τοποθετούνται καθαρά να του πουν  τι πιστεύουν).

Εμείς δεν δώσαμε στους εαυτούς μας ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟΘΙ για την διαχείριση θεμάτων ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ. Η πρότασή μας είναι αυτόνομη και αυτοτελής. Είναι αυτοδιοικητική, ριζοσπαστική και εξαρτάται από την δουλειά του δήμου μας, την αποτελεσματικότητά της ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Και ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΡΟΜΑ!

Και βέβαια έχουμε δηλώσει και το επαναλαμβάνω διότι δεν έχουμε καμία μονομανία στις απόψεις μας εμείς:
Αν η άλλη όμορη άποψη με την οποία συνομιλούμε, αυτή της εγκατάστασης  των ΡΟΜΑ εκτός Χαλανδρίου, μας δείξει ότι έχει την λύση έτοιμη και συγκεκριμένη, λύση που καλύπτει τις προϋποθέσεις που οι νόμοι επιβάλλουν, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγω να διαφωνήσουμε μαζί τους και να αντιπαρατεθούμε.
Αλλά ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ λύση αδέλφια.Να εμπεριέχει το πού ξεκίνησε να φτιάχνεται ο χώρος υποδοχής.
Θα μας το πείτε, θα τον δούμε και μετά θα σας πούμε ΜΠΡΑΒΟ, είχατε δίκιο, κάναμε λάθος στην εκτίμηση ότι δεν θα δεχτεί κανείς να αναλάβει το δικό μας πρόβλημα.

Διότι το άλλο, το ανέξοδο "να πάνε στο Πήδημα, να πάνε στην Κερατέα, να πάνε στην Τανάγρα" είναι τσάμπα μαγκιές και ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΙΣΜΟΣ.


Είναι άλλοθι για να περάσει η μπόρα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, να εξαπατηθούν οι χωριαταραίοι να ψηφίσουν και να πάει η απομάκρυνση του καταυλισμού πάλι στις καλένδες, μέχρι τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Εμείς δεν είμαστε μέσα σε τέτοια παλαιοκομματικά κόλπα.

Όπως δεν είμαστε μέσα με το να μην απομακρυνθεί ο καταυλισμός και να μείνει εκεί, όπως έλεγε το 4ο κουμπάκι.

Αυτά και κλείνουμε με την ψηφοφορία.

Εμείς έτσι το βλέπουμε το θέμα. Όποιος το βλέπει αλλιώς σεβαστός από εμάς, ας γράψει την άποψή του, ας μας βρίσει, ας μας πει να τους πάρουμε σπίτι μας, εμείς εδώ είμαστε για να τον φιλοξενήσουμε.

ΥΓ:

Είναι άσχετο αλλά - κατ' αναλογίαν βεβαίως - παρατηρώ να παγιώνεται  μια τάση της ελληνικής κοινωνίας: Τα ποσοστά της δικής μας ψηφοφορίας είναι πολύ κοντά στα ποσοστά της έγκυρης δημοσκόπησης που προβλήθηκε προχτές για την ΕΡΤ όπου το 65% διαφωνεί με το κλείσιμο  ενώ το 27% συμφωνεί. Εκτιμώ ότι διαμορφώνεται συνολικά μια τέτοια διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία.

Η γραμμή αυτή είναι μεταξύ εκείνων που επιθυμούν μια εξουσία σιδερένιας πυγμής, πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, κατεβάσματος διακοπτών, καταστολής και βίαιης εφαρμογής του νόμου (που μπορεί να είναι όσο ανάλγητος πρέπει, αρκεί να υποστηρίζει τον ισχυρό)  έναντι όσων προτάσσουν την λειτουργία των θεσμών, του δημοκρατικού διαλόγου, της διαβούλευσης, και της συμπεριφοράς του κράτους με ευαισθησία στην προστασίας των ασθενέστερων.

Και βέβαια αυτό που είναι το δύσκολο - αν ισχύει αυτή μου η εκτίμηση - είναι ότι αυτό το 65% είναι πολύ ετερόκλητο και δεν συμφωνεί στο δια ταύτα.
Εμπεριέχει αυτούς που θέλουν τομές και μεταρρυθμίσεις με ήπιο, δημοκρατικό τρόπο, με διαδικασίες συνταγματικών πλειοψηφιών, χωρίς τσαπασουλιές, με κοινωνική ευαισθησία και διάλογο και φτάνει μέχρι όσους δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην ΕΡΤ (ή να παραμείνει εκεί που είναι ο καταυλισμός.)

Είναι το 2 και 3 στα κουμπάκια μας, κατ' αναλογία βεβαίως.

Ενώ το 27% είναι τσιμενταρισμένο και έτοιμο να πάρει .... κεφάλια.

Αλλά για ένα να είσαι σίγουρος αναγνώστη μου:
Αυτό το 27% δεν θέλει πραγματικά μεταρρυθμίσεις και τομές.

Θέλει να ονομάσει "ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ" την καθολική άλωση του κράτους για να μεταρρυθμίσει .... τους αλλόπιστους.
Θέλει να κάνει την δουλειά του και μόνο.

 Δεν είναι καινούργια αυτά.
 Τα έχει ξαναζήσει η χώρα τις 10ετίες του 50 και του 60.

Εμείς - οι γενιές μας - δεν τα έχουν ξαναζήσει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου