Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Δύο άρθρα της "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ" που λένε όλη την αλήθεια για τις απολύσεις...



Εκκρεμότητες με το Δημόσιο
Της Ευας Καραμανωλη, εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 5-7-2013

Η μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων σε έξι ή εννέα μήνες από τους δώδεκα που ισχύουν μέχρι σήμερα, η άμεση συγχώνευση - κατάργηση φορέων και οργανισμών, ο συνυπολογισμός των μετατάξεων στην κινητικότητα αλλά και συγκεκριμένο πλάνο για τον τρόπο που θα επιτευχθεί ο προαπαιτούμενος από το Μνημόνιο «στόχος» των 12.500 διαθέσιμων, φαίνεται να είναι τα τέσσερα σημεία που τελικώς θα «κλείσουν» τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τρόικας για το θέμα του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των εκπροσώπων των δανειστών θα συνεχισθούν σήμερα για τέταρτη ημέρα, διαφαίνεται ότι τελικώς θα βρεθεί η «χρυσή τομή». «Εχουμε κάνει πρόοδο. Είναι δύσκολη συζήτηση. Θα τη συνεχίσουμε και αύριο και μεθαύριο αν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντησή του με την τρόικα, με ζητούμενο τη χρονική παράταση της υλοποίησης του προγράμματος της κινητικότητας, διεφάνη ότι τελικώς θα γίνει αποδεκτός ο συνυπολογισμός των μετατάξεων στο πρόγραμμα. Ως «αντιστάθμισμα» θα μειωθεί ο χρόνος της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε κινητικότητα από τους 12 στους 9 ή στους 6 μήνες. Εφόσον συμπεριληφθούν οι μετατάξεις στην κινητικότητα, το πρόγραμμα θα «τροφοδοτηθεί» κυρίως από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών (εργαζόμενοι σε ΟΤΑ). Ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων θα συμπληρωθεί από την άμεση προώθηση και εφαρμογή του νομοσχεδίου που αφορά τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων, καθώς και από τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση των τριών εταιρειών που συναποτελούν τα Αμυντικά Συστήματα.

Πάντως, για να ικανοποιηθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τρίμηνη προθεσμία, η τρόικα ζητεί να της γνωστοποιηθεί άμεσα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συγκεκριμένο σχέδιο για τον τρόπο που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Οπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές στην « Κ», το αίτημα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών φαίνεται να έχουν «κουραστεί» από τις συνεχείς παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, αλλά και γιατί δεν είναι πεπεισμένοι ότι ακόμα και αν ληφθούν τα προαναφερθέντα μέτρα -π.χ. μετατάξεις- θα εκπληρωθούν οι αριθμητικοί στόχοι.

Επί του παρόντος, πάντως, φαίνεται να έχει αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις η αύξηση του συνολικού αριθμού των 15.000 απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014. «Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των απολύσεων», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, αφού προηγουμένως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είχε απορρίψει πρόταση για αριθμητικό συμψηφισμό κινητικότητας και υποχρεωτικών αποχωρήσεων.

Το Δημόσιο παραμένει εκκρεμότητα με την τρόικα
Νέα συνάντηση σήμερα, παρότι χθες συζητήθηκε το «τελικό σχέδιο»

Της Ευας Καραμανωλη, εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 6-7-2013

Νέο «ραντεβού» για σήμερα το μεσημέρι στις 12 έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας προκειμένου να «κλειδώσει» το τελικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, καθώς ούτε χθες κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, παρά τις πολύωρες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Σημείο αιχμής στις χθεσινές συζητήσεις αποτέλεσε η «στροφή» που έκαναν οι εκπρόσωποι των πιστωτών ως προς τον συνυπολογισμό των μετατάξεων 5.000 εκπαιδευτικών στον αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα.

Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Μητσοτάκη για συνυπολογισμό των συγκεκριμένων μετατάξεων στο μέτρο της κινητικότητας, τελικώς η τρόικα απέρριψε την πρόταση. Κατόπιν αυτού, το «κενό» αναμένεται να καλυφθεί από τη «δεξαμενή» των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Ανοικτό επίσης παραμένει και το ζήτημα των περίπου 3.500 εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία, καθώς και σε αυτήν την περίπτωση οι εκπρόσωποι της τρόικας υπέβαλαν ενστάσεις, απορρίπτοντας την απευθείας μετάταξή τους στην ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησαν να υπάρξει ενδιάμεσος χρόνος διαθεσιμότητας.

Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα της πίστωσης χρόνου για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, θα υπάρξει μείωση του χρόνου της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων από τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα, στους εννέα ή στους έξι μήνες.

Κατόπιν αυτών και βάσει του εναλλακτικού σχεδίου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα θα προέλθουν στην πλειοψηφία τους από τους ΟΤΑ, απ’ όπου εκτιμάται ότι θα «αλιευθούν» 5.000 εργαζόμενοι, από τους 3.500 υπαλλήλους στη δημοτική αστυνομία, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί από 2.000 εκπαιδευτικούς, που προέρχονται από ειδικότητες στις οποίες καταγράφεται πλεονάζον προσωπικό, όπως είναι οι γυμναστές και οι καθηγητές πληροφορικής, καθώς και από περίπου 1.500 άτομα που θα προέλθουν από τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις φορέων.

Ως προς τις απολύσεις –15.000 μέχρι το τέλος του 2014–, αυτές θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση της βιομηχανίας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, από όσους παραμένουν στην εργασία τους βάσει προσωρινών διαταγών οι οποίες διαρκούν εσαεί, επίορκους, αλλά και κατόχους πλαστών πιστοποιητικών.

Σε δεδομένη στιγμή, ως αντιστάθμισμα στην πλημμελή εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την κινητικότητα τέθηκε ενδεχόμενο αύξησης του συνολικού αριθμού των απολύσεων, ωστόσο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίστηκε αρνητικός.

Τι απομένει

Πάντως, η χθεσινή διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κινήθηκε «επί τελικού σχεδίου», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, διευκρινίζοντας ότι αυτά που απομένουν και θα οριστικοποιηθούν πιθανότατα στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη αφορούν χρονοδιαγράμματα, αλλά και τον ακριβή αριθμό προέλευσης των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα από τους ΟΤΑ. «Εχουμε ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα», υποστήριζαν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλυφθεί σε κάθε περίπτωση ο ζητούμενος αριθμός των 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα.

Μετά από αυτά - και μάλιστα από ένα Μέσο Ενημέρωσης το οποίο γνωρίζει "πρόσωπα και πράγματα"...έχει κάποιος αμφιβολίες για το ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ?? 
Αυτά για να μην κρύβουμε το κεφάλι και παραμυθιαζόμαστε...

Δ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου