Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΚΕΔΕ: Προσφεύγει στο ΣτΕ για την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους ΟΤΑ



Αντιδράσεις και για τη μοριοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων – Μπήκαν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που προσλήφθηκαν με νόμιμες διαδικασίες

Την πρόθεση της ΚΕΔΕ να προσφύγει το αμέσως επόμενο διάστημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην απόφαση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων και κατάργηση δομών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματική, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αντίστοιχα, αντισυνταγματικές χαρακτηρίζει η ΚΕΔΕ και τις διατάξεις που προβλέπουν την πλήρη εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Επιπλέον, ζήτημα τίθεται και για τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες, οι οποίες δεν συνοδεύονται με τα απαιτούμενα κονδύλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μαθητικές εστίες.

Επιπλέον, το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του σε σχέση με την υπουργική απόφαση που αναφέρεται στα κριτήρια και στη μοριοδότηση υπαλλήλων στα πλαίσια της κινητικότητας -διαθεσιμότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουν οι δήμαρχοι, αποτελούν υπάλληλοι με υψηλά προσόντα που προσλήφθηκαν με αδιάβλητες διαδικασίες πριν από το 1994, όταν και θεσμοθετήθηκε το ΑΣΕΠ, και έχουν μπει σε διαθεσιμότητα. Οι υπάλληλοι αυτοί, με βάση την προβλεπόμενη μοριοδότηση, υπολείπονται κατά πολύ υπάλληλων που προσλήφθηκαν μετά το 1994. Η πρόταση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι οι υπάλληλοι αυτοί, εξαιρετικά χρήσιμοι για τη λειτουργία των Δήμων, να πριμοδοτηθούν σύμφωνα με την αρχή της ισότητας με επιπλέον 25 μόρια.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ πρότεινε στους Δήμους να μη στείλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο υπουργείο Εσωτερικών αλλά τα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρήσουν στην ψήφιση των προϋπολογισμών τους και στην αποστολή τους προς τις αρμόδιες αρχές.

Τέλος, εξετάστηκε και το θέμα της πρόσληψης των καθαριστριών, καθώς -όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση- το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευθεί ότι στο πρώτο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, θα εντάξει ρύθμιση που θα προβλέπει «κατ΄ εξαίρεση για τη σχολική χρονιά 2013-2014 να δοθεί η δυνατότητα να προσληφθούν οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων με το ίδιο καθεστώς, που ίσχυε τα προηγούμενα έτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου