Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί γονείς, μαθητές και καθηγητές μια νέα σχολική χρονιά ξεκινάει, δυστυχώς με τους χειρότερους οιωνούς

Με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (από τον Ιούνη έως το Σεπτέμβρη του 2013),

Τη συνεχή δραματική μείωση κάθε χρόνο των δαπανών για την παιδεία που τη νιώθουν καθημερινά γονείς και μαθητές (33% μείωση από το 2009 μέχρι το 2013, που θα φτάσει το 47% το 2016 σύμφωνα με το ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο

Τις διαθεσιμότητες – απολύσεις των σχολικών φυλάκων, καθαριστριών, που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και την υγιεινή και ασφάλεια των παιδιών μας,

Την κατάργηση των κατευθύνσεων υγείας και γραφικών τεχνών από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), που άφησε 20.000 μαθητές μετέωρους και έθεσε 2.100 καθηγητές σε διαθεσιμότητα, 6.000 καθηγητές χαρακτηρίστηκαν υπεράριθμοι και τελούν υπό καθεστώς ομηρείας με την απειλή της διαθεσιμότητας ή της υποχρεωτικής μετακίνησης ανά την επικράτεια, 5.700 εκπαιδευτικοί εξαναγκάσθηκαν να καταθέσουν αίτηση υποχρεωτικής μετάταξης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ή σε διοικητική θέση, 10.000 εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν ως αναπληρωτές δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν. Να γιατί αναγκάστηκαν να απεργήσουν οι καθηγητές την περίοδο των εξετάσεων και η κυβέρνηση έσπευσε να τους επιστρατεύσει

Κοντά σε αυτά την παραμονή της έναρξης των σχολείων η κυβέρνηση σχεδιάζει να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο.

Ένα νομοσχέδιο, που κάνει το σχολείο ακόμη πιο ταξικό, αφού η παιδεία από δικαίωμα μετατρέπεται σε προνόμιο για όσους έχουν τα οικονομικά μέσα για να ανταποκριθούν στο ψυχοφθόρο μαραθώνιο των 39 εξετάσεων από την πρώτη έως την τρίτη λυκείου.

Το γεγονός της «κατασκευασμένης σχολικής αποτυχίας» θα αυξήσει τη σχολική διαρροή. Πολλά παιδιά θα εγκαταλείψουν οριστικά το λύκειο και μέσω αυτής της «δημιουργίας» υπεράριθμων εκπαιδευτικών, θα υπάρξουν και άλλες απολύσεις , καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.

Ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σχολείου περιορίζει τη γενική μόρφωση για όλους τους μαθητές, στοχεύοντας στη δημιουργία «υπάκουων πολιτών», χωρίς κρίση και αμφισβήτηση.

Ταυτόχρονα η δευτεροβάθμια Τεχνολογική Επαγγελματική Εκπαίδευση υποβαθμίζεται δραματικά. Παραδίνεται ως προς τους σκοπούς και το περιεχόμενο της στις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς. Τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα υπονομεύονται με την πιστοποίηση δεξιοτήτων που αποκτώνται έξω από το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα. Καθιερώνεται η μαθητεία, δηλαδή η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ακόμα και ανήλικων μαθητών στους εργοδότες ως υποκατάστατο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Εμείς σε όλα αυτά πρέπει να απαντήσουμε με τη συμμετοχή μας στις τοπικές και κεντρικές εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις για:

Απόσυρση του μαθητοκτόνου νομοσχεδίου για το λύκειο

Καμία απόλυση αλλά μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού

Ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση για όλους τους μαθητές.


                                                 Για το Δ.Σ.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΛΙΤΣΑ ΓΑΛΑΝΗ – ΠΙΣΙΜΙΣΗ                                  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου