Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Η Δημοτική Αστυνομία υπάρχει για τους προμηθευτές!



Παρά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, οι συμβάσεις προμηθειών που προορίζονται για την υπηρεσία εκτελούνται κανονικά, εφόσον έχει ανακοινωθεί στους αναδόχους η κατακύρωσή τους. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών στον βουλευτή της ΝΔ Λ. Αυγενάκη, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τις συμβάσεις προμηθειών της Δημοτικής Αστυνομίας που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην ερώτησή του τόνιζε ότι «μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ανέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα για τους αναδόχους των διαγωνισμών προμηθειών, που είχαν προκηρύξει οι ΟΤΑ για το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας» και ακόμη ότι «οι ανακηρυχθέντες ανάδοχοι των διαγωνισμών αυτών, έχουν ήδη παραλάβει από τους κατασκευαστές, τα προς προμήθεια είδη και ταυτόχρονα έχουν αναλάβει τις υποχρεώσεις εξόφλησης των προϊόντων (μετρητά, έκδοση επιταγών)».
Όπως όμως ανέφερε ο βουλευτής, οι ΟΤΑ αρνούνται αρνούνται την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων προμηθειών και τις παραλαβές.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή αναφέρει ωστόσο ότι «εφόσον έχει ανακοινωθεί στους αναδόχους η κατακύρωση ανάθεσης προμήθειας ειδών που προορίζονται για τη Δημοτική Αστυνομία, οι σχετικές συμβάσεις θεωρούνται συναφθείσες και η μη υπογραφή αυτών από τους δήμους, πιθανότατα θα εγείρει εκ μέρους των αναδόχων αξιώσεις αποζημίωσης».


Ο κ. Μιχελάκης επικαλείται την πρόνοια του Ενιαίου Κανονισμού Προμηθειών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με τον οποίο «για τις προμήθειες των δήμων, με την ανακοίνωση κατακύρωσης ανάθεσης της προμήθειας στον ανάδοχο, η σύμβαση θεωρείται ως συναφθείσα, το δε έγγραφο της σύμβασης που ακολουθεί έχει αποδεικτικό μόνο χαρακτήρα».
Ο υπουργός Εσωτερικών ενημερώνει πάντως τον βουλευτή ότι το θέμα απασχολεί το υπουργείο, «το οποίο μελετά την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μην προκληθεί οικονομική ζημία σε βάρος αφενός των δήμων αφετέρου των επιχειρήσεων των αναδόχων συντελεσθέντων διαγωνισμών».
Το υπουργείο Εσωτερικών δεν παραθέτει στοιχεία για το κόστος των συμβάσεων αυτών. Ωστόσο, ο βουλευτής της ΝΔ που κατέθεσε την ερώτηση, επικαλείται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αν συνεχιστεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών που βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής των σχετικών συμβάσεων, το κόστος φθάνει το 1.000.000 ευρώ για όλους τους ΟΤΑ.

http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου