Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΑ - Η ΤΡΙΤΗ ή ΤΕΤΑΡΤΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΝΔ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Για το βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ πρόκειται.

Θα μας κάνει μήνυση ο Θοδωρής Βασιλόπουλος που αναφέρουμε το όνομα του μαγαζιού και το δυσφημούμε;

Μπα δε νομίζω. Γνωριζόμαστε από μικρά παιδιά, θα μας την χαρίσει.
Εδώ μεγαλώσαμε όλοι μας. Στο Χαλάνδρι.

Το μαγαζί μεγάλωσε μέσα από σκληρή δουλειά.

Και μέσα από σκληρό παιχνίδι στους ανταγωνισμούς της αγοράς.
Αλλά αυτό είναι το γήπεδο.

Είναι ίσως η μόνη οικογενειακή επιχείρηση στην πόλη μας που ανέβηκε επίπεδο.

Ο Μίμης δεν είναι πια εκεί, έχει εγκατασταθεί στην σχολική βιβλιοθήκη του Αετοπούλειου που την έφτιαξε για κείνον ο Θοδωρής που έμεινε να παλεύει και να μεγαλώνει το μαγαζί μαζί με την αδελφή τους, την Κούλα και καμιά τριανταριά εργαζόμενους.

Έχει αξία να δει κανείς τα ονόματα στην κατάσταση εργαζομένων για να αναγνωρίσει παιδιά από γνωστές  Χαλανδραίικες οικογένειες που έχουν βρει εργασία,  εκεί.
Κάποιοι απ' αυτούς μας πίεσαν να ασχοληθούμε με το θεματάκι αυτό μιλώντας μας δυστυχώς off the record .

Έχουν εργασία με τους όρους που η εργατική νομοθεσία  ορίζει, όχι δεν δηλώνει "ΙΔΡΥΜΑ" η επιχείρηση, ούτε το γεγονός ότι ο άνθρωπος έχει δημοκρατικές πολιτικές αντιλήψεις και κοινωνικές ευαισθησίες τον καθιστά υπόχρεο να κάνει το μαγαζί του ... κολχόζ.
Άλλωστε αν πέσει έξω δεν είναι τράπεζα να τον ανακεφαλαιοποιήσει το κράτος.

Το καλοκαίρι απολύθηκε μια κοπέλα από το βιβλιοπωλείο.

Ξέρουμε, από έρευνά μας λεπτομέρειες, που δεν έχουν απολύτως καμία σημασία για αυτό που πρέπει να είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ με κοινωνικές προεκτάσεις και όχι κουτσομπολιό ή λαϊκό δικαστήριο.

Ξέρουμε επίσης από έρευνά μας ότι ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ, από το 2008 που άρχισε η κρίση, δεν έχει κάνει μειώσεις μισθών ούτε μαζικές αντικαταστάσεις παλαιών εργαζομένων με νέους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ μας τα είπαν αυτά.

Το συνδικάτο της απολυμένης αντέδρασε αμέσως.
ΣΩΣΤΟ!
ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.
Αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε απόλυση από τα συνδικάτα.

ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ  σε βιβλιοπωλεία, σε δήμους, σε χρωματοπωλεία, σε παιδικούς σταθμούς, σε αρωματοπωλεία, σε μπαρ και καφετέριες, σε δισκοπωλεία, σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Και όπου γίνονται πρέπει να υπάρχει ανάλογη με τον αριθμό των απολύσεων αντίδραση από την κοινωνία, από το κίνημα, από τους φορείς των εργαζόμενων που πρέπει να συντονίσουν την δράση των αδυνάτων απέναντι στους ισχυρούς.

Όταν απολύεται ένας να πηγαίνουμε λοιπόν 4 φορές έξω από το μαγαζί και με την δυναμική μας παρουσία να το δυσφημούμε στους πελάτες - πολίτες που έτσι θα πειστούν να ψωνίσουν τα σχολικά των παιδιών, τα ξενόγλωσσα βιβλία μέρες που είναι, από αλλού για να τον τιμωρήσουμε τον παλιοεργοδότη, μεγαλοκαπιταλιστή.

Με την ίδια ένταση αντίδρασης - 1 προς 4 λοιπόν:

Όταν απολύονται 20 σχολικοί φύλακες πρέπει να κλείσουμε τον δήμο .... 80 μέρες.

Όταν απολύονται 40 εργαζόμενοι από ΜΜΕ, πρέπει να κάνουμε 160 μέρες διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του εργοδότη τους.

ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;

Δεν πρέπει να αγωνιστούμε;

Πρέπει.

Αλλά πρέπει να προσέχουμε, να αποπνέεται από τον αγώνα μας ότι είμαστε ΔΙΚΑΙΟΙ και ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΙ  ενεργοί πολίτες, που λειτουργούμε για το ΟΛΟΝ και με ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Διότι όταν είμαστε ανισόρροποι ο αγώνας μας μπορεί να παρεξηγηθεί, να υπονομευτεί και πάντως σίγουρα δεν ΘΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ για την συμμετοχή και άλλων, σε ένα πλατύ, ανοικτό, μέτωπο ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των πολιτικών που γεννούν τις απολύσεις, (αν πιστεύουμε ότι τις απολύσεις δεν τις γέννησε ο κάθε Μ.Μ.  αλλά η κρίση υπερσυσσώρευσης).

Αυτό δεν είναι το ζητούμενο όλων; Η ΠΛΑΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ και η δόμηση συμμαχικών μετώπων;
Τουλάχιστον στο λεκτικό επίπεδο έτσι δεν δηλώνουν όλοι;

Αν είναι έτσι αναγνώστη μου λοιπόν και πιστεύουμε αυτά που λέμε, μπορούμε αν δεν αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια στις προθέσεις κανενός, με βάση τα προηγούμενα πεπραγμένα να οδηγηθούμε σε ένα ασφαλές και .... αισιόδοξο σενάριο:

Από τον Ιούλιο ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ, ΑΙΜΟΣΤΑΓΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΘΕΟΔΩΡΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ.

Διότι έχουν βγει 5 δελτία τύπου προς τα τοπικά μέσα, έχουν γίνει 4 συγκεντρώσεις στην Ανδρέα Παπανδρέου έξω από το μαγαζί - η τελευταία προχθές το απόγευμα -  μπήκε θέμα σε συλλογικούς φορείς της πόλης - άσχετους με το εμπόριο και την .... επιθεώρηση εργασίας - να καταγγελθεί δημοσίως και να διαπομπευθεί -  σε μια εποχή που είναι το φόρτε του τζίρου που ταΐζει καμιά 40αριά οικογένειες λόγω σχολικής περιόδου -  εκτός από τα κέρδη του μεγαλοκαπιταλιστή.

Δεν έγινε για κανένα άλλο άρα θα είναι ο μόνος.

Μήπως όμως παρατραβάει η βαλίτσα;

Αν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση απόλυσης να μας το πείτε και θα ερχόμαστε και εμείς μαζί, να την εξαφανίσουμε από την τοπική αγορά την μοναδική επιχείρηση που απέλυσε εργαζόμενο από τον ... Ιούλιο στο Χαλάνδρι (και ανήκει σε έναν ΔΗΜΟΤΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, με ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, βάζοντας από την τσεπούλα του για το δημόσιο συμφέρον - να ξαναθυμήσω την παιδική βιβλιοθήκη Μίμης Βασιλόπουλος;)

Αλλά δεν είναι όμως η μοναδική, εμείς ας πούμε έχουμε ένα μέλος της δημοτική κίνησης που απολύθηκε από γνωστό κατάστημα, αλυσίδας με καλλυντικά και ένα άλλο ... δικό μας συνεργάτη, που ήταν στο ΑΛΤΕΡ, ενώ τέκνο άλλου φίλου δούλευε σε καφετέρια και τον έδιωξαν.

 ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑΝ.
Και μετά και στο ψαράδικο που δούλευε ο Χρυσαύγουλος δολοφόνος.

Είναι μια νέα "σοβαρή" προσέγγιση του αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που γεννούν την κρίση.

Αλλά αν δεν πάμε και στους άλλους και συνεχίζουμε μια φορά την βδομάδα να πηγαίνουμε με το πανό μας έξω από τον ΕΥΡΙΠΙΔΗ για να τον τρελάνουμε στην δυσφήμιση, μπορεί κανένας αρρωστημένος εγκέφαλος να σκεφτεί ότι έχουμε στοχοποιήσει την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Και κάτι τέτοιο δεν θέλουμε να το πάθει το κίνημα. Θέλουμε;

Επειδή δεσμεύτηκα  σε εργαζόμενους στον ΕΥΡΙΠΙΔΗ με τους οποίους μίλησα, θα καταθέσω - χωρίς να έχω προσωπική άποψη - κάτι: Δεν είναι - λένε - τα πράγματα όπως παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη απόλυση.

ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΡΜΟΔΙΩΣ.
Άρα θα έλεγα  ότι καλό θα ήταν να τσεκάρει η επιθεώρηση εργασίας τη νομιμότητα της διαδικασίας απόλυσης αλλά και όλες τις εργασιακές σχέσεις στον ΕΥΡΙΠΙΔΗ, δηλαδή να ομιλήσουν και οι υπεύθυνοι ΕΛΕΓΚΤΕΣ, εκτός από όλους εμάς τους ξερόλες.

Αναγνώστη μου ο διασυρμός μιας επιχείρησης δεν μας βρίσκει εμάς σύμφωνους όχι γιατί ο Βασιλόπουλος είναι Χαλανδραίος αλλά γιατί δεν θα λύσει - βεβαίως - το πρόβλημα της ύφεσης, της ανεργίας και της καταβαράθρωσης των εργασιακών σχέσεων που μάλλον κινδυνεύουν περισσότερο από την ΤΡΟΪΚΑ , την κυβέρνηση, την μνημονιακή διοίκηση του δήμου μας από ότι από τον Θοδωρή.

Ναι πιστεύουμε ότι πρέπει να ορίσουμε τον αντίπαλο και να αξιολογήσουμε τους πιθανούς συμμάχους με υπευθυνότητα και ψυχραιμία.

Η μάχη είναι δύσκολη και ο αντίπαλος πανίσχυρος.

Ισχυρότερος του εργοδότη Βασιλόπουλου.
Εκτός αν επιλέγουμε αντιπάλους ακριβώς με αυτό το κριτήριο: Ποιος είναι του χεριού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου