Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο ξυπόλυτος δήμαρχος της Μεσσήνης που τα ‘βαλε με τη Μαφία




Ο νέος δήμαρχος της Μεσσήνης στη Σικελία είναι άνθρωπος του λαού. Ο ακούραστος Ρενάτο Ακορίντι - ανεξάρτητος πολιτικός, χωρίς καμία επίσημη κομματική υποστήριξη - φημίζεται για τη συνήθειά του να περιδιαβάζει ξυπόλυτος στην πόλη. Αγωνίζεται κατά της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της εκτεταμένης δυσαρέσκειας σχετικά με την πολιτική. Και όλα αυτά - πού αλλού; - στη χώρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η Λα Βάρα ή αλλιώς η περιφορά του αγάλματος της Παναγίας επάνω σε ένα κάρο που σέρνουν πιστοί καθολικοί είναι η πιο σημαντική θρησκευτική γιορτή της Σικελίας. Ωστόσο όλα άλλαξαν εφέτος. Το κάρο αυτή τη χρονιά έσυρε ο νέος δήμαρχος με τη βοήθεια ενός επιφανούς μαφιόζου, αλλά δεν φίλησε το χέρι του γκάνγκστερ, όπως έκαναν οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Αντί γι” αυτό ανέβηκε πάνω στο κάρο προκαλώντας κύμα ψιθύρων καθώς κανένας δήμαρχος δεν είχε τολμήσει ως τότε να κάνει κάτι τέτοιο. Τότε το πλήθος άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του «Ρενάτο! Ρενάτο!».

Πόλεμο στη Μαφία

Ο δήμαρχος φοράει μπλουζάκι του Αντιο Πίτσο, κινήματος κατά της Μαφίας, στο οποίο είναι τυπωμένες οι εξής λέξεις: «Ελεύθερος είναι ο άνθρωπος που δεν πληρώνει για προστασία». Στην περυσινή περιφορά ακτιβιστές του Αντιο Πίτσο μοίραζαν φυλλάδια κατά της σικελικής Κόζα Νόστρα και Ντρανγκέτα, οργάνωσης μαφιόζων στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας, γι” αυτό και τους πήραν στο κυνήγι.

Ο Ακορίντι είναι από τις 24 Ιουνίου δήμαρχος της Μεσσήνης, η οποία μετρά 250.000 κατοίκους. Είναι ένας απλός καθηγητής Φυσικής Αγωγής και συμμετείχε δυναμικά στο τοπικό κίνημα πολιτών με όνομα «Ας αλλάξουμε ριζικά τη Μεσσήνη». Το πλήθος συσπειρώνεται γύρω του. «Για μας είσαι σαν δεύτερος Πάπας!» του λένε οι πιο ενθουσιώδεις. Του απευθύνονται στον ενικό, τον γεμίζουν φιλιά, τον αγκαλιάζουν. Η εκλογή του ήταν εντελώς απρόσμενη και προκάλεσε σάλο στη Σικελία, την πιο φτωχή περιοχή της Ιταλίας, η οποία μαστίζεται από διαφθορά, βεντέτες και αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» για τις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Οι σύζυγοι των δύο προκατόχων του Ακορίντι συνελήφθησαν τον Ιούλιο για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Τα ταμεία του δήμου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ. Η Μαφία, η οποία ελέγχει πλήρως το Παλέρμο και το Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια, χρησιμοποιεί τη Μεσσήνη ως «ησυχαστήριο», όπου και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της.

Εργένης ετών 59, ζει με τη μητέρα του

Ο Ακορίντι είναι εργένης και ζει με τη μητέρα του, που πάσχει από άνοια, στο ίδιο διαμέρισμα όπου γεννήθηκε πριν από 59 χρόνια σε μια γειτονιά της εργατικής τάξης. Πριν από την εκλογή του ήταν πολιτικός ακτιβιστής. Για 40 ολόκληρα χρόνια αγωνιζόταν για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κατά της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης.

Κοντά στους πολίτες

Δουλεύει 12-14 ώρες την ημέρα και τα βράδια κοιμάται μόνο δύο-τρεις ώρες. Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει;

Πριν από χρόνια μια πόλη νοτίως της Νάπολι είχε έναν δήμαρχο ο οποίος δεν ήταν επαγγελματίας πολιτικός ούτε ανήκε σε κάποιο κόμμα. Ηταν ένας απλός ψαράς που ήθελε να σώσει ένα εθνικό πάρκο και επέβαλλε ποινές σε όσους πετούσαν τις γόπες από τα τσιγάρα τους κάτω. Κάποια στιγμή μέλη της ναπολιτάνικης σπείρας μαφιόζων της Καμόρα τον πυροβόλησαν μέσα στο αυτοκίνητό του.

Αν συνεχίσει έτσι, λένε οι φίλοι του, ο Ρενάτο μπορεί κι αυτός να βρεθεί σύντομα νεκρός. Μα δεν θα ευθύνεται η Μαφία για τον θάνατό του, αυτή δεν τολμάει να τον πειράξει. Θα πρόκειται περί καρδιακής προσβολής. Το βράδυ μετά την περιφορά του αγάλματος της Παναγίας ο Ακορίντι έκατσε σε μια μπιραρία μαζί με παλιούς μαθητές του από τα σχολεία όπου δίδασκε ως γυμναστής. Του θυμίζουν την εποχή που τους έλεγε γιατί είναι σημαντικό να αντιδράσουν κατά της Μαφίας, που τους πήγαινε να επισκεφθούν τις οικογένειες θυμάτων της Μαφίας και τα απομεινάρια του αυτοκινήτου μετά τη βομβιστική επίθεση κατά του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε. «Μπορεί να γίνει η Μεσσήνη καλύτερη πόλη;» τον ρωτούν οι μαθητές. «Αν εμείς το πιστέψουμε» τους απαντά.

Πηγή: www.tovima.gr
aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου