Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Την κατακραυγή του νομικού κόσμου προκαλεί ο νόμος-σκάνδαλο




Την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας προκαλεί η αποκάλυψη του spirospero.gr για την ψήφιση κατά πλειοψηφία από τη Βουλή νόμου, που προβλέπει την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών μόλις εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους.

Εγκριτοι νομικοί επισημαίνουν ότι το μέτρο λειτουργεί επ' ωφελεία των εμπόρων ναρκωτικών και προειδοποιούν ότι με την εφαρμογή του οι ίδιοι άνθρωποι θα επαναλάβουν τα ίδια αδικήματα. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η επιμέτρηση και εκτέλεση της ποινής στην Ελλάδα λειτουργεί κάτω από την ανάγκη του Νομοθέτη να αδειάσει τις φυλακές. Οσον δε αφορά αυτόν ακριβώς το στόχο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ώστε να εφαρμοστεί με άνεση το μέτρο φυλάκισης των μικρο-οφειλετών του δημοσίου, που φαίνεται να υπαγόρευσε το σκεπτικό της ρύθμισης, οι ίδιοι νομικοί κάνουν λόγο για «απόφαση – σκάνδαλο» και για ποινικοποίηση της επιχειρηματικής αποτυχίας από μια κυβέρνηση που λειτουργεί κατ΄ εντολή της τρόικας.

«Θα κυκλοφορούν οι ίδιοι άνθρωποι στους δρόμους και θα ξανακάνουν τα ίδια αδικήματα. Θα επιδεικνύουν την ίδια αξιόποινη συμπεριφορά. Θα είναι έξω όταν εκτίσουν το 1/3 της ποινής τους» προειδοποιεί ο Περικλής Σταυριανάκης.

Ο γνωστός δικηγόρος υποστηρίζει ότι με αυτή την Νομοθετική διάταξη επωφελούνται οι έμποροι ναρκωτικών γιατί «στα 18 έτη φυλακίσεως ένας φυλακισμένος για το συγκεκριμένο αδίκημα μπορεί να κάνει χρήση των ημερομισθίων και να αποφυλακιστεί στα 3,5 έτη».

Ο Περικλής Σταυριανάκης προχωρεί μάλιστα παραπέρα σχολιάζοντας ακόμη και την απόφαση-σκάνδαλο να φυλακίζονται μικροοφειλέτες του Δημοσίου. «Θέλουν να αδειάσουν τις φυλακές για να βάλουν μέσα ακόμη και ανθρώπους που χρωστούν μικροποσά. Τις αδειάζουν από αυτούς που είναι επικίνδυνοι για την δημόσια ασφάλεια, για την δημόσια τάξη, για τους νέους ανθρώπους. Δεν ξέρουν να αδειάζουν τις φυλακές σωστά, γιατί εάν γνώριζαν, θα μπορούσαν να εφαρμόζουν αλλιώς κάποιες διατάξεις των Νόμων που ισχύουν χωρίς να δημιουργείται αυτό το τεράστιο σκάνδαλο».

Ο έγκριτος ποινικολόγος Παύλος Σαράκης σημειώνει ότι «σήμερα η Πολιτεία που πένεται καταδιώκει με πρωτοφανή αγριότητα τους πολίτες που οφείλουν στο Δημόσιο. Η επιχειρηματική αποτυχία έχει ποινικοποιηθεί. Τα αδικήματα περί ναρκωτικών αντιμετωπίζονται πλέον ηπιότερα ποινικά απ' ότι π.χ. τα φορολογικά αδικήματα. Ζούμε τον παραλογισμό της εποχής όπου η Πολιτεία θεωρεί τον ποινικό κακοποιό λιγότερο επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και τάξη από έναν που αδυνατεί να πληρώσει τον ΦΠΑ. Η δικαιοσύνη όμως οφείλει να είναι η συνισταμένη των λογικών και των ηθικών».

«Αφήνονται ελεύθεροι άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να αποφυλακίζονται στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών. Αυτή την στιγμή η κυβέρνηση λειτουργεί κατ' εντολή της Τρόϊκας» υποστηρίζει ο Αλέξης Κούγιας. Αυτή η λογική ενοχλεί τον γνωστό ποινικολόγο, ο οποίος σημειώνει: «Βλέπουμε τον εγκλεισμό επιχειρηματιών όπως ο Λάκης Γαβαλάς και συγχρόνως αποφυλακίζονται άνθρωποι που σπέρνουν τον θάνατο».

Στο spirospero.gr για το καυτό αυτό θέμα μίλησε και ο έμπειρος νομικός Αντώνης Βγόντζας :
«Αυτό που αποκαλούμε επιμέτρηση και εκτέλεση της ποινής στον τόπο μας δεν λειτουργεί με κανόνες εξατομικευμένης επιείκειας. Λειτουργεί κάτω από την ανάγκη του Νομοθέτη να αδειάσει τις φυλακές γιατί δεν χωράνε άλλο και αυτό είναι και άδικο και επικίνδυνο. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι υπάρχει φυλακή στην οποία κρατούνται ακόμα και σε τουαλέτες. Κάτι άλλο πρέπει να κάνουν για να αλλάξει η κατάσταση και αυτό θέλει παρά πολλή δουλειά».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δικηγόρος Γιώργος Μαραγκός λέγοντας χαρακτηριστικά :
«Θεωρώ ότι η κράτηση οποιουδήποτε ανθρώπου εφόσον τελεί αυτό το έγκλημα που απαξιώνει όλη την ελληνική κοινωνία πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Όσον αφορά τους οφειλέτες υπάρχουν αδικίες στους Νόμους διότι βλέπουμε ότι π.χ. σε πράξεις λαθρεμπορίας ο Νόμος επιβάλλει πρόστιμα πολύ μεγάλα. Η γνώμη μου είναι λοιπόν ότι δεν μπορούν αν επιβάλλονται πολύχρονες καθείρξεις σε ανθρώπους οι οποίοι οφείλουν. Δεδομένης μάλιστα της οικονομικής τους κατάστασης είναι αδύνατο να τα αποπληρώσουν».

Κάτια Νιάκαρη

spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου