Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

"Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου».



Τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά έκτακτα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τη χειμερινή περίοδο 2013-2014, εξέτασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ), της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών που συνεδρίασε χθες, Τρίτη 12 Νοεμβρίου, σε αίθουσα του Δημαρχείου Χολαργού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Μανιάτης στην εισήγηση του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «συνεδριάζουμε μετά από ένα καλοκαίρι που τα πράγματα ήταν πολύ καλά, υπό την έννοια ότι σημειώθηκε ελάχιστος αριθμός πυρκαγιών στην περιοχή μας, παρά το γεγονός, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΜΥ, οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς λόγω των ανέμων που για 2 μήνες ήταν έντονοι στην περιοχή μας.

Η Πολιτεία παρόλο που πέρυσι ενέκρινε πιο νωρίς, από άλλες χρονιές, τις πιστώσεις για τον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών, ωστόσο και αυτή τη φορά ήταν ανεπαρκείς.

Σε ότι αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων την προσεχή χειμερινή περίοδο, εφιστούμε στους Δήμους την προσοχή να προμηθευτούν έγκαιρα, ως οφείλουν, επαρκή ποσότητα αλατιού προκειμένου σε περίπτωση χιονόπτωσης, να διατηρούνται ανοιχτοί οι δρόμοι. Η Περιφέρεια Αττικής σε ιδιαίτερα έκτακτες συνθήκες συμβάλει συμπληρωματικά με αλάτι, όπου κριθεί αναγκαίο.

Επιπλέον, θα πρέπει ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας να προχωρήσει στον σχολαστικό έλεγχο όλων των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής τους και στη συστηματική συντήρηση τους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και τη φετινή χρονιά στην εκτέλεση έργων για τη συγκράτηση των εδαφών σε καμένες περιοχές , στον καθαρισμό των ρεμάτων και των φρεατίων.

Φέτος, λόγω της περσινής εμπειρίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με περιοριστικά μέτρα η καταχρηστική χρήση των τζακιών στα σπίτια, καθώς ενοχοποιείται για τη συσσώρευση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα που είναι επιβαρυντικά για την υγεία των πολιτών.

Χαιρετίζω την παρουσία πολλών σωματείων εθελοντών στη σημερινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, η συμβολή των οποίων είναι σημαντική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας εκ νέου προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα των σεισμών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου