Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρωζώνη η Ελλάδα το 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΑΜΙΧΑΛΗΣ

Η δεύτερη πιο φτωχή χώρα στην Ευρωζώνη ήταν η Ελλάδα το 2012, όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε χθες η Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Ειδικότερα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 75% του κοινοτικού μέσου όρου από 80% το 2011 και 88% το 2010.

Πρόκειται για πρωτοφανή καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς ανάλογη περίπτωση οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Ετσι, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, πάντοτε εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ήταν υψηλότερο, το 2010, από κρατών όπως η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, από τις χώρες της Ευρωζώνης πέρυσι μόνο η Εσθονία είχε μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα (71% του κοινοτικού μέσου όρου). Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Λουξεμβούργο (263%), ενώ ακολουθούν η Αυστρία (130%), η Ιρλανδία (129%), η Ολλανδία (128%), η Γερμανία (123%) και το Βέλγιο (120%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Εσθονίας αυξάνεται κάθε χρόνο με ικανοποιητικούς ρυθμούς, την ώρα που το ελληνικό συνεχίζει και φέτος να συρρικνώνεται, όπερ σημαίνει ότι στα στοιχεία για το 2013 που θα δημοσιεύσει του χρόνου η Eurostat, η χώρα μας θα υπολείπεται και του βαλτικού εταίρου της.

Λίγο πιο ικανοποιητική είναι η εικόνα στην καταμέτρηση της Πραγματικής Κατά Κεφαλήν Ατομικής Κατανάλωσης (ΠΑΚ), δείκτης ο οποίος, σύμφωνα με τη Eurostat, απεικονίζει καλύτερη την ευημερία των νοικοκυριών, αφού καταγράφει την κατανάλωση κάθε μορφής αγαθού και υπηρεσίας από τα νοικοκυριά, αλλά και τις υπηρεσίες και τα αγαθά που παρέχονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και από το κράτος. Σύμφωνα με αυτόν τον δείκτη λοιπόν, η ΠΑΚ της Ελλάδας βρίσκεται στο 85% του κοινοτικού μέσου όρου, πολύ υψηλότερα δηλαδή από την Εσθονία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία. Παρ’ όλα αυτά, και η ΠΑΚ της χώρας μας μειώθηκε δραματικά από το 98% του μ.ο της Ε.Ε. που ήταν το 2010, και 92% το 2011.

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι φτωχότερες χώρες της Ε.Ε. τόσο σε ΠΑΚ όσο και σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αν και η ΠΑΚ δείχνει ότι το χάσμα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών δεν είναι τόσο ευρύ όσο φαίνεται από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

(Πηγή: ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ)
artiondp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου