Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Μελέτη ΑΔΕΔΥ: 21% η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο, έως 53% η μείωση μισθών – Η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού στους ΟΤΑ


images (1)

Κατά 21% μειώθηκε η απασχόληση στο Δημόσιο, το «ψαλίδι» στους μισθούς φθάνει έως και το 53%, η περικοπή της χρηματοδότησης των ΟΤΑ ξεπερνά το 55%, οι δαπάνες για την υγεία περιορίστηκαν κατά 30%, για την εκπαίδευση από το 3,9% στ 2,5% του ΑΕΠ.

Αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα της εφαρμογής των Μνημονίων την τελευταία τριετία στο Δημόσιο, όπως τα καταγράφει η επιστημονική μελέτη του Κοινωνικού Πολυκέντρου της ΑΔΕΔΥ με τον τίτλο «Επιπτώσεις των περιοριστικών πολιτικών στις δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια αγαθά και ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης», τα οποία παρουσιάζει η Αυγή της Κυριακής.

Τη μελέτη έχουν εκπονήσει τρεις διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής Παντείου Παν/μίου (Συντονιστής), ο Κώστας Δημουλάς, επ. καθηγητής Παντείου Παν/μίου, ο Θόδωρος Μητράκος, επ. καθηγητής Παντείου Παν/μίου, καθώς και η Μαρία Φιλιοπούλου, υπεύθυνη Μελετών – Ερευνών του Κοινωνικού Πολύκεντρου.

Μείον 221.000 υπάλληλοι

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, κατά την περίοδο των Μνημονίων η απασχόληση στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα συρρικνώνεται κατά 221.143 εργαζόμενους και σε ποσοστό 21%, από αυτούς οι 194.586 προέρχονται από τον στενό δημόσιο τομέα και οι 26.457 από τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα, από τη συνολική απασχόληση στο Δημόσιο των 1.066.729 εργαζομένων το 2009 συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων και των 125.000 περίπου ένστολων, αυτή μειώνεται σε 776.954 (εκ των οποίων 68.732 στις ΔΕΚΟ) κατά τους πρώτους μήνες του 2013, που αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής απασχόλησης, με απόκλιση από τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα.

Η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού στους ΟΤΑ

Τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης προσωπικού μέχρι τώρα εντοπίζονται στους ΟΤΑ (-18,8%), σε ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιους οργανισμούς (υγεία, πρόνοια) και 10,5% στην εκπαίδευση. Οι αποχωρήσεις προσωπικού που δεν αναπληρώνεται (σχέση 5 προς 1 ή 10 προς 1), τα οργανογράμματα των υπουργείων που προβλέπουν μείωση των δομών και των οργανικών θέσεων κατά 30% έως και 60%, οι θεσμοί της εργασιακής εφεδρείας, της διαθεσιμότητας αλλά και οι απολύσεις αποτελούν τα βασικά εργαλεία για τη συρρίκνωση της απασχόλησης στο Δημόσιο, όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο της μελέτης.

Μείωση μισθών 53%!

Η μείωση των μισθών κυμαίνεται από 20% έως και 53% με αποτέλεσμα το σύνολο των μισθών στο Δημόσιο να ωθείται προς τα κατώτατα επίπεδα με το 53% των εργαζόμενων να μην υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Το πάγωμα των αυξήσεων, η κατάργηση επιδομάτων, η κατάταξη εργαζομένων σε χαμηλότερα κλιμάκια και η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου με όρους συνολικής υποβάθμισης και μείωση του βασικού μισθού από τα 850 στα 780 ευρώ συνιστούν τα εργαλεία της μισθολογικής συμπίεσης στο Δημόσιο.

H σημαντική υποχώρηση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο και οι μεγάλες μειώσεις που έχουν υποστεί οι αμοιβές των εργαζομένων αυτών κατά την τελευταία τετραετία είχαν αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών κατά 7,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-12.

Η μείωση αυτή ανήλθε συνολικά στο 29,9% και οδήγησε τις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου στα επίπεδα του 2004, χωρίς σε αυτή να συνυπολογίζεται η ανάλογη σημαντική μείωση που έλαβε χώρα στη διάρκεια του 2013!

Περικοπές σε ΟΤΑ, Υγεία, Παιδεία

Σύμφωνα με τη μελέτη οι περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεπάγονται σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών της που συνδέονται στενά με το δημόσιο συμφέρον. 
Οι όροι που υλοποιείται το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η αύξηση αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ αλλά και η μείωση της χρηματοδότησης άνω του 55%, η κατάργηση ή και συρρίκνωση υπηρεσιών συντείνουν ώστε να μειωθούν κατά 13,8% οι πόροι που κατευθύνονται στην κοινωνική προστασία, που σήμερα αντιστοιχούν μόλις στο 11,1% των δαπανών των ΟΤΑ έναντι του αντίστοιχου18,7% που ισχύει στην Ε.Ε. 27.

Στον τομέα της υγείας οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται κατά 30%, ενώ την ίδια περίοδο σημειώνεται αύξηση κατά 100% του ποσοστού των ανασφάλιστων, που φτάνουν περίπου 3 εκατομμύρια.

Η μείωση των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων, η έλλειψη ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ, η αύξηση κατά 60% του χρόνου αναμονής, η αύξηση του κόστους πρόσβασης στη δημόσια υγεία αναφορικά με τις επισκέψεις, την αγωγή, τη συνταγογράφηση, τα γενόσημα είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, μερικές ακόμη πτυχές της υποβάθμισης της δημόσια υγείας. Επίσης το 64% των μακροχρόνια ασθενών αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις παροχές υγείας, ενώ το 20% της κατηγορίας αυτής μειώνει τις δαπάνες υγείας. ΄Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη μελέτη την ίδια περίοδο που συρρικνώνεται η δημόσια υγεία πριμοδοτείται από το κράτος κατά 20% ο ιδιωτικός τομέας υγείας εκμεταλλευόμενος την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

Στην εκπαίδευση οι δαπάνες πέφτουν κατακόρυφα στο 2,5% από το 3,9% του ΑΕΠ. Η μείωση των εκπαιδευτικών κατά 30% στα γυμνάσια, κατά 20% στα λύκεια, κατά 5% στα ΑΕΙ και κατά 4,5% στα δημοτικά σχολεία την ίδια περίοδο που οι σχολικές μονάδες μειώνονται κατά 12,7% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κατά 6% στα γυμνάσια επιβεβαιώνουν τη ραγδαία υποβάθμιση που συντελείται στον κρίσιμο αυτόν τομέα σε μια εποχή που οι εκπαιδευτικές ανάγκες αυξάνονται επιτακτικά.

Σε διαθεσιμότητα 25.000

Σύμφωνα με την έρευνα, η διαθεσιμότητα / κινητικότητα στον δημόσιο τομέα οδηγεί σε σοβαρή πιθανότητα απόλυσης. Όπως περιγράφεται, όταν σε όλα τα υπουργεία τα προτεινόμενα οργανογράμματα προβλέπουν μείωση των δομών και των οργανικών θέσεων από 30% έως 60%, όταν σχεδιάζονται και υλοποιούνται συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομείων, κέντρων υγείας, εφοριών κ.λπ., είναι πρακτικά αδύνατο να απορροφηθεί η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα. Σημειωτέον, η υποχρέωση της Ελλάδας είναι να εντάξει στη διαθεσιμότητα ακόμη 12.500 μέχρι τον Μάρτιο, μετά την άτυπη παράταση που έλαβε από την τρόικα και τους ήδη ενταγμένους 12.500 του περασμένου έτους.

http://www.localit.gr/, 9/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου