Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τι προβλέπει το σ/ν του ΥΠΕΣ για προσωπικό οικονομικά και θεσμικά των ΟΤΑ


ota

Θέματα κινητικότητας του προσωπικού, θεσμικά και οικονομικού χαρακτήρα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση επιλύονται με σχέδιο νόμου το οποίο έχει καταρτίσει το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Επείγουσες Ρυθμίσεις Αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών».

Μεταξύ άλλων στο σχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για την απόσπαση και τη μετακίνηση του συνόλου των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα με απόφαση του δημάρχου να μετακινείται προσωπικό από οποιαδήποτε εποπτευόμενη υπηρεσία σε μια άλλη. Η μετακίνηση –απόσπαση θα μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια. Με άλλη διάταξη το υπουργείο Εσωτερικών δίνει για πρώτη φορά το πράσινο φως στην αυτοδιοίκηση να προσλάβει προσωπικό ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα χωρίς να απαιτείται η έγκριση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ). Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα οι δήμοι να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες και προσωπικό για την πυροπροστασία με τετράμηνες συμβάσεις αντί για δύο μηνών που ισχύουν μέχρι τώρα.

Στο σχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά, διάταξη για την κατάτμηση μεγάλων νησιωτικών δήμων. Ωστόσο υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα ανακαθορισμού των ορίων δημοτικών κοινοτήτων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Στο σχέδιο νόμου παραμένει η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης θα επιλέγεται από το γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο εκδηλώσει αδυναμία επιλογής προσώπου.

Σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των δήμων το σχέδιο νόμου προωθεί τη πρόβλεψη της υποχρεωτικής αναμόρφωσης του εάν κατά την έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του το δεύτερο τρίμηνο κάθε οικονομικού έτους διαπιστωθεί ότι τα έσοδα είναι «υπερεκτιμημένα». Λόγω της οικονομικής κρίσης το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να καταρτίσει ένα νέο πλαίσιο μέσω του οποίου θα ρυθμίζονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους δήμους. Αυτό θα μπορεί να γίνει με ρύθμιση στην οποία θα προβλέπεται η τμηματική καταβολή του ποσού μέχρι και 100 μηνιαίων δόσεων. Στο σχέδιο νόμου έχει συμπεριληφθεί διάταξη προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών για την παροχή υπηρεσιών δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο Wi-fi.

Στο σχέδιο νόμου έχει συμπεριληφθεί σειρά διατάξεων μετά από πρόταση της ΚΕΔΕ, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό από τις εισηγήσεις των δημάρχων δεν έχει τελικώς συμπεριληφθεί. Για παράδειγμα οι δήμαρχοι ζητούσαν να απαλειφθεί η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία μπορεί να υλοποιηθεί προσάρτηση δημοτικών κοινοτήτων σε όμορους δήμους. Επίσης δεν έγινε δεκτό το αίτημα πρόβλεψης αντιμισθίας των προέδρων δημοτικών συμβουλίων σε δήμους κάτω των 100.000 κατοίκων.

http://www.localit.gr/, 17/2/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου