Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


        
        






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη «διευθέτηση» του Κυπριακού Προβλήματος «εντός ελαχίστου χρόνου», όπως επιμένουν κάποιοι, σε μια περίοδο που τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα τελούν υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των μνημονίων.  
Το κοινό ανακοινωθέν που πιεστικά υπεγράφη οδηγεί σε μια λύση που κινείται μεταξύ μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας (όπου τα άνισα θεωρούνται ίσα) και μιας επανέκδοσης του σχεδίου Ανάν.
Είναι σαφές ότι οι έντονες πιέσεις που εκδηλώνονται έξαφνα για την επίσπευση των συνομιλιών σχετίζονται περισσότερο με την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου και με την υπό εξέλιξη αναδιάταξη των γεωπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρά με την επιθυμία εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η νομική συνέχεια της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας και η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και των εποίκων που δεν έχουν δεσμούς με την κυπριακή κοινωνία.
Το Κυπριακό δεν είναι διμερές αλλά διεθνές πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν νομιμοποιείται να δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία πέραν των ορίων των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων.


Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου