Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Γιατί ενδιαφέρει και το Χαλάνδρι η αναβολή πλειστηριασμού από το ΤΑΙΠΕΔ δημόσιου ακινήτου στο Μαρούσι


του Στέφανου Καμπά

Αναβλήθηκε για τις 20 Μαρτίου 2014 ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός από το ΤΑΙΠΕΔ, οικοπέδου μεγάλης έκτασης στη Νερατζιώτισσα. Ο πλειστηριασμός ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το πρωί της περασμένης Παρασκευής 7/3.

Η εξέλιξη της διαδικασίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού είναι το πρώτο από τα 12 οικόπεδα -αδόμητοι δημόσιοι χώροι- σε διάφορους Δήμους κατά μήκος της Αττικής Οδού, μεταξύ αυτών και στο Χαλάνδρι, που σχεδιάζεται η πώληση τους.

Το υπό εκποίηση ακίνητο στη Νερατζιώτισσα, χαρακτηρισμένο ως Χ.Ε.Υ. (Χώρος Εγκαταστάσεων Υποστήριξης), είναι έκτασης 5.088,66 τ.μ. και θεωρείται "φιλέτο" καθώς βρίσκεται παραπλεύρως του εμπορικού κέντρου The Mall και του σταθμού ΗΣΑΠ, δίπλα στην Αττική Οδό, σε μικρή απόσταση από τον κόμβο της Λ. Κηφισίας και το ΟΑΚΑ. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 1,8 εκατ. ευρώ, δηλ. περίπου 350 €/τ.μ, παρότι η αντικειμενική του αξία εκτιμάται στα 500 €/τ.μ.



Επίδοση ψηφίσματος στο ΤΑΙΠΕΔ

Της αναβολής του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είχε προηγηθεί η έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος διαμαρτυρίας για την εκποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου και επίδοση του στο ΤΑΙΠΕΔ από εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. Αμαρουσίου στην τελευταία συνεδρίαση του είχε εγκρίνει ομόφωνα την αναστολή οικοδομικών αδειών για τα τρία ακίνητα που ήταν υπό πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ (Νερατζιώτισσα, Κύμης, Λ. Κηφισιάς), αλλά και τηναλλαγή χρήσης τους σε κοινόχρηστους - κοινωφελείς χώρους, προκειμένου να «οχυρωθεί» η πόλη από οποιαδήποτε πολεοδομική επιβάρυνση, αλλά και να σταλεί μήνυμα προς τους "επενδυτές" που προτίθενται να αποκτήσουν τους χώρους αυτούς, ότι τα περιθώρια αξιοποίησής τους θα είναι περιορισμένα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αμαρουσίου και το Δ.Σ. προχώρησε στις εξής αποφάσεις:
α) αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών προκειμένου να παραμείνουν ελεύθεροι οι αδόµητοι χώροι, συνολικά 17 και πλέον στρεμμάτων, β) αλλαγή των χρήσεων γης σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και γ) προσπάθεια να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός των ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος είχε προγραμματισθεί να γίνει στις 7 Μαρτίου 2014.



Το ΤΑΙΠΕΔ, λίγες μέρες νωρίτερα, σε γραπτή απάντηση του προς ενδιαφερόμενους επενδυτές, σημείωνε ότι: "αναφορικά με τους όρους δόμησης του εν λόγω ακινήτου διευκρινίζεται ότι η υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας θα γίνει αφού θα έχει προηγουμένως εκδοθεί η διοικητική πράξη με την οποία θα καθορίζονται ρητά οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης του ακινήτου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2445/1996 και εντός του πλαισίου των πολεοδομικών ρυθμίσεων που ισχύουν για τη συγκεκριμένη περιοχή (ΦΕΚ 825 Δ/1996, ΦΕΚ 151 ΑΑΠ/2012)".

Το ΤΑΙΠΕΔ και το Χαλάνδρι
Στα όρια του Δήμου Χαλανδρίου υπάρχουν δυο δημόσια ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκονται σε αντίστοιχη διαδικασία εκποίησης.
Πρόκειται: α) για το Χ.Ε.Υ Α.Κ. Δ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ, πλησίον του σταθμού μετρό "Δουκίσης Πλακεντίας" και του κόμβου 13 της Αττικής Οδού και β) το Χ.Ε.Υ Α.Κ Λ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ, το οποίο είναι εντός σχεδίου και βρίσκεται πλησίον του Κόμβου 12 της Αττικής Οδού στη συμβολή των οδών Λ. Πεντέλης και Αττικής. Ειδικότερα το οικόπεδο στην Λ. Πεντέλης -στο οποίο οι διαδικασίες εκποίησης βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο-, εφάπτεται στο Δημοτικό Γυμναστήριο Χαλανδρίου και έως τώρα αξιοποιείται από τον Δήμο.

Οι κινήσεις και οι διαδικασίες που ακολουθούνται (έστω και με καθυστέρηση) στο Μαρούσι και η έκβαση τους έχουν ιδιαίτερη σημασία για το Χαλάνδρι, καθώς εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση, θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο Χαλανδρίου και τις δημοτικές παρατάξεις, στην προσπάθεια αποτροπής της πώλησης και δόμησης των δυο αυτών σημαντικών ελεύθερων χώρων, οι οποίοι είναι από τους λίγους που έχουν απομείνει στην περιοχή μας.


HalandriPedia - Στέφανος Καμπάς
http://halandripedia.blogspot.gr/ ,11/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου