Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ίση μεταχείριση αιρετών και εργαζομένων στο δημόσιο αναφορικά με το τεκμήριο αθωότητας ζητεί η ΠΟΕ ΟΤΑ


ΠΟΕ ΟΤΑ

Για «άνιση μεταχείριση» στην αντιμετώπιση αιρετών και απλών εργαζόμενων του Δημοσίου και των ΟΤΑ που εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις, εγκαλεί το υπουργείο Εσωτερικών η ΠΟΕ ΟΤΑ, με αφορμή άρθρο του νομοσχεδίου που ρυθμίζει «Θέματα οργάνωσης και λειτουργίας ΟΤΑ». Όπως σημειώνει η ΠΟΕ ΟΤΑ στο άρθρο 24 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι, οι αιρετοί τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία μόνο μετά από την έκδοση τελεσίδικης καταδικαστικής αποφάσεως σε περίπτωση πλημμελημάτων και για την περίπτωση των κακουργημάτων, μετά την καταδίκη σε πρώτο βαθμό. Ωστόσο σημειώνει πως ο Νόμος 4093/2012 προβλέπει ότι, εργαζόμενος του Δημοσίου ή Ο.Τ.Α. που παραπέμπεται ενώπιον Ποινικού Δικαστηρίου, τίθεται αυτοδικαίως σε αργία με την παραπομπή του, χωρίς να εκδικαστεί η υπόθεσή του σε πρώτο έστω βαθμό, χωρίς να έχει κριθεί εάν είναι αθώος ή ένοχος από το αρμόδιο δικαστήριο και χωρίς να του παρέχεται η δυνατότητα να αντιδράσει νομικά.

«Συνέπεια αυτής της παράλογης και αντισυνταγματικής ρυθμίσεως είναι η παράλυση των Υπηρεσιών, καθώς αφενός δεκάδες υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αργία με μια απλή παραπομπή για πλημμελήματα και αφετέρου, οι εναπομείναντες, ζώντας σε ένα κλίμα πραγματικής τρομοκρατίας, φοβούνται ακόμα και τον… ίσκιο τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

Υπενθυμίζει δε στην ανακοίνωσή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς ότι «ο νομοθέτης οφείλει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο, ουσιωδώς όμοιες περιπτώσεις (άρθρο 4 του Συντάγματος), όπως αυτή των αιρετών των Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων. Ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας είτε αυτό αφορά σε έναν απλό εργαζόμενο είτε σε έναν αιρετό άρχοντα (άρθρο 6 της ΕΣΔΑ). Ο νομοθέτης οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα, όταν νομοθετεί και πάνω απ’ όλα οφείλει να κατανοεί και να σέβεται, ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής θέσης, έχουν ατομικά δικαιώματα, τα οποία η πολιτεία οφείλει να σέβεται και να προστατεύει, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αφορισμούς».

http://www.localit.gr/, 12/3/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου