Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Οι Ρομά του Χαλανδρίου αντιμέτωποι με τον κρατικό τραγέλαφο

Εφημερίδα των Συντακτών

Οι εβδομήντα και πλέον καινούργιες εκθέσεις αυτοψίας που επιδόθηκαν στους Ρομά του Χαλανδρίου στις 25 Φεβρουαρίου -μέρα της προγραμματισμένης κατεδάφισης του καταυλισμού τους- αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι όλες οι αποφάσεις κατεδάφισης στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, είναι άκυρες και καταχρηστικές, καθότι βασίζονταν σε παλιές αποφάσεις κατεδάφισης από το 1996, οι οποίες παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική μορφή του οικισμού απ’ αυτήν που έχει σήμερα.

Λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία κατεδάφισης που είχε λάβει ο πρώην γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο τωρινός γ.γ. Μανώλης Αγγελάκας εξέδωσε νέα απόφαση κατεδάφισης με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014. Η πρωτοτυπία της νέας αυτής απόφασης είναι ότι για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ότι η κατεδάφιση πρέπει να γίνει εφόσον έχει εξασφαλιστεί η μεταστέγαση του πληθυσμού, ενώ για πρώτη φορά επίσης γίνεται αναφορά στα ισχύοντα ασφαλιστικά μέτρα από τον ΟΗΕ. 

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Αγγελάκα σε προηγούμενη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ότι «(…) εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουμε τις εργασίες στην περιοχή (στα Μέγαρα), προκειμένου να τακτοποιηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό» («Εφ.Συν.» 21/02/14), όπως προκύπτει και από το έγγραφο της νέας απόφασης, «οι ενέργειες μετεγκατάστασης δεν ήταν δυνατόν να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν».

Οι νέες εκθέσεις αυτοψίας δίνουν τη δυνατότητα στους Ρομά να υποβάλουν ένσταση μέσα σε διάστημα τριάντα ημερών, προκειμένου να ανασταλεί οποιαδήποτε διαδικασία έξωσης, ενέργεια στην οποία και θα προβούν, όπως μας ενημέρωσε ο Παναγιώτης Δημητράς, νόμιμος εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρομά «Ελπίδα». Ο κ. Δημητράς τονίζει ότι η απόφαση κατεδάφισης για τις 17 Ιουνίου είναι ανεκτέλεστη, καθώς: «Για να εκτελεστούν οι αποφάσεις, θα πρέπει να αποφανθεί η αρμόδια επιτροπή και άρα να τελεσιδικήσουν». Μέχρι και αυτή τη στιγμή οι αποφάσεις κατεδάφισης δεν έχουν επιδοθεί στους Ρομά, οι οποίοι μέχρι πρότινος ζούσαν με την αγωνία ότι θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στον δρόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Αρχές επικαιροποίησαν την καταχώριση των κατοικιών του οικισμού τον Ιανουάριο του 2014 με τη διπλή επιδρομή της Αστυνομίας και της Πολεοδομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ταυτοποίηση προσώπων και καταγραφή κατοικιών («Εφ.Συν.» 16/01/2014).

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ρομά Χαλανδρίου ήρθαν αντιμέτωποι με την απειλή της αναγκαστικής έξωσης. Εχουν υπάρξει ακόμη τρεις αποφάσεις κατεδάφισης, τον Σεπτέμβριο του 2012, τον Φεβρουάριο του 2013 και τον Νοέμβριο του 2013, ενώ οι προσπάθειες έξωσης της κοινότητας των Ρομά χρονολογούνται ήδη από το 1999.

Διαλεκτή Αγγελή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου