Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Στη… μοίρα των ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν αφεθεί οι κοινωνικές δομές των Δήμων μ΄ ευθύνη των Δημοτικών Αρχών




Να παρέμβει υπέρ του Δήμου Μεταμόρφωσης κατά της απόφασης του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία κρίνεται μη νόμιμη η συμμετοχή των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) σε προγραμματικές συμβάσεις για εκτέλεση έργων ανάπτυξης και για την παροχή υπηρεσιών, αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην τελευταία συνεδρίασή του.

Το Σώμα των δημάρχων οδηγήθηκε στην παραπάνω απόφαση, έπειτα από σχετική εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, καθώς όπως είπε η έκβαση της συγκεκριμένης υπόθεσης θα έχει αντίκτυπο σε όλους τους δήμους της χώρας και στις κοινωνικές τους δομές.

«Και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναγνωρίζει ότι εάν οι ΚΟΙΝΣΕΠ καταργηθούν και με το δεδομένο ότι υπάρχει απαγόρευση των προσλήψεων, συνταξιοδοτήσεις κ.λ.π. και επίσης ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ απευθύνονται σε μεγάλο βαθμό στις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες τότε λέει αν έχουμε μία μεγάλη επισιτιστική και κοινωνική κρίση με ποιον τρόπο οι δήμοι θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα;», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης.

Ο ίδιος μάλιστα ενημέρωσε το Σώμα, ότι απηύθυνε σχετική επιστολή στον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση καλώντας τον να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. Το σκεπτικό της απόφασης του 7ου τμήματος υποστηρίζει ότι με τις εν λόγω προγραμματικές συμβάσεις (άρθρο 100 Ν.3852/2010) παραβιάζονται οι αρχές περί υγιούς ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις.

Στην ουσία δεν επιτρέπει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δήμων και των Κοιν.Σ.Επ.), διότι φαλκιδεύει τους όρους της Συνθήκης της Λισσαβώνας.

Ωστόσο οι Κοιν.Σ. Επ., ισχυρίστηκε , συστήθηκαν από τον νομοθέτη για την αντιμετώπιση τόσο της αυξανόμενης ανεργίας στη χώρα μας όσο και για την αντιμετώπιση των αναγκών των δήμων σε προσωπικό για τη διατήρηση της λειτουργίας των κοινωνικών τους δομών και την εκπλήρωση του κοινωνικού τους ρόλου στις τοπικές κοινωνίες, δεδομένου ότι και το προσωπικό έχει ελαττωθεί σημαντικά λόγω της διαθεσιμότητας και της πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζομένων στους δήμους, αλλά και εκ του γεγονότος ότι οι περιορισμοί στις προσλήψεις δεν επιτρέπουν την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων.

Στην περίπτωση όμως που γίνει αποδεκτό το παραπάνω σκεπτικό της απόφασης του 7ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ορατός να οδηγηθούν σε κλείσιμο δομές πολιτισμού, αθλητισμού και πρόνοιας των δήμων σε μια περίοδο που τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα πλήττουν τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

http://www.newsta.gr/, 1/4/2014

πρΟΤΑση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου