Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Αποχή...απο ενα κεκτημένο δικαίωμα (;)



Παραμονή εκλογών συνήθως η ερώτηση που υπάρχει στις παρέες είναι "τι θα ψηφίσεις".

Στις μέρες μας η ερώτηση είναι "θα πας να ψηφίσεις;"

Μετά τα υψηλά ποσοστά αποχής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών αντί να προβληματιστούμε, παρατηρείται ένα "κίνημα", ένα ρεύμα, προς την αποχή θεωρώντας ότι έτσι δηλώνουμε πόσο δυσαρεστημένοι είμαστε. Το ρεύμα αυτό προχωράει, μαζεύει και άλλους που ακολουθούν αυτό που κάνουν οι πολλοί και στο τέλος γίνεται μόδα.

Θεωρείται ότι η αποχή είναι αντίδραση, άλλα απλά είναι αποχή από ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με πολύ αγώνα και αντίσταση στις τότε καταστάσεις.
170 χρόνια από τις πρώτες εκλογές στο ελληνικό κράτος, μετά από επανάσταση και τώρα με αμέτρητα προβλήματα, επιλέγουμε να μην ψηφίσουμε.
Το 1930 ψηφίζουν για πρώτη φορά οι Ελληνίδες, (χωρίς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι) με το αίσθημα ότι ανήκουν στην κοινωνία και έχουν βήμα στα θέματα που τις αφορούν.

Τότε ζητούσαν ψήφο γι να αλλάξουν τον κόσμο και τώρα με την αποχή απλά απέχουμε από τα δρώμενα. Διαμαρτυρόμαστε γι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, αδιαφορώντας. Κρίνουμε τις αποφάσεις των άλλων χωρίς να έχουμε πει την δική μας άποψη μας.
Και στην άλλη μεριά του πλανήτη ακόμα μάχονται για το δικαίωμα της ψήφου. Το 2015 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι γυναίκες στην Σαουδική Αραβία ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση τους.

Η πολιτική σκηνή χρειάζεται πολλές αλλαγές. Για να αλλάξουν οι ζωές μας χρειάζεται πολύς χρόνος. Μπορεί να μην μας εκφράζει κανένας για να είναι εκπρόσωπος μας, να μην εμπιστευόμαστε κανέναν, να μην θέλουμε κανέναν από τους υποψήφιους, αλλά γιατί να διαλέξουν αυτοί που εκφράζονται από αυτόν, που για μας είναι δυσάρεστος;
Στο τέλος Ψηφίζουν όλοι αυτοί που συμφωνούν και εμείς που διαφωνούμε είμαστε απλά το ποσοστό της αποχής.

Ας ψηφίσουμε αυτόν που μας ταιριάζει λίγο παραπάνω. Αυτόν που έχει μια ομάδα που μας εκφράζει λίγο περισσότερο. Αυτόν που έχει μια ιδέα, που αν βγει αληθινός μπορεί και να βελτιώσει την καθημερινή ζωή μας έστω και λίγο. Οι φίλοι λένε "Δεν έχω τι να ψηφίσω". Μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτούμε λίγο παραπάνω, να δούμε τους υποψήφιους, να δούμε τα προγράμματα και να ψηφίσουμε τον συνδυασμό που υπάρχει ένας που "αυτός μ' αρέσει" και κάτι θα αρχίσει να αλλάζει.

Στα 18 νιώσαμε πολύ σημαντικοί που επιτέλους ψηφίσαμε, τώρα γιατί δεν είμαστε;

Η Φλώρα Κωνσταντοπούλου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου