Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σίμος Ρούσσος: Ο δήμαρχος που θέλει το Χαλάνδρι... γαλατικό χωριό

Σίμος Ρούσσος: Ο δήμαρχος που θέλει το Χαλάνδρι... γαλατικό χωριό
Ποια τα σχέδιά του για την πόλη και ποιος είναι ο υποστηριχθείς από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ νέος «άρχοντας» του Χαλανδρίου
Σίμος Ρούσσος: Ο δήμαρχος που θέλει το Χαλάνδρι... γαλατικό χωριό
«Κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το σπίτι του, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί πεινασμένο» δήλωσε μετά την εκλογή του ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος


ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
 
Οταν ακούς έναν νεοεκλεγέντα δήμαρχο σε έναν αστικό δήμο όπου χρόνια κυριαρχούσε η Δεξιά να λέει ότι «εμείς δεν ήρθαμε να πάρουμε τον δήμο αλλά να δώσουμε τον δήμο στους πολίτες», σίγουρα αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι διαφορετικό γεννιέται στην τοπική αυτοδιοίκηση. 'Η όταν λέει ότι μπορεί να μη μετατρέψει τον δήμο σε ένα «γαλατικό χωριό», το οποίο θα είναι έξω και πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά θα αλλάξει τις προτεραιότητες στον δήμο, σίγουρα σκέφτεσαι ότι ο δήμαρχος έχει άγνοια κινδύνου για το τι πρόκειται να συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια της δημαρχίας του.

Ο νέος δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος, υποστηριχθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχει σκοπό να μετατρέψει τα κινήματα πολιτών σε διοίκηση, κάτι βεβαίως που θα συμβεί για πρώτη φορά.

Με την εκλογή του το πρώτο πράγμα που δήλωσε είναι ότι «κανένας πολίτης δεν θα μείνει χωρίς το σπίτι του, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, κανένα παιδί πεινασμένο».

«Αντίσταση με τους πολίτες»

Οσοι περνούσαν κατά την προεκλογική περίοδο από την πλατεία Χαλανδρίου, έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, έβλεπαν το ταπεινό (σε σύγκριση με τα άλλα) περίπτερο του κ. Ρούσσου και διερωτώνταν τι ακριβώς εννοεί με την ονομασία της δημοτικής παράταξής του «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου».

Αντίσταση με τους πολίτες εναντίον ποιας αρχής; Ενας δήμαρχος να υπόσχεται αντίσταση στους πολίτες του;
Κι όμως, προτού ακόμη ο κ. Ρούσσος θέσει υποψηφιότητα ως δήμαρχος Χαλανδρίου, τότε που εργαζόταν ως ταξιτζής για να ζήσει την οικογένειά του, αφού με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και στη Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έβρισκε εργασία, είχε εισέλθει στον κόσμο των κοινωνικών κινημάτων, της αλληλεγγύης πολιτών, του ακτιβισμού.

Συμμετείχε το 1990 στην Πρωτοβουλία Πολιτών και στο περιοδικό «Ακροβασία στο Χαλάνδρι», στο κίνημα για την ένταξη στο σχέδιο του «Πεύκου Πολίτη», ίδρυσε τον σύλλογο εθελοντών «Τούφα», ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων ενάντια στην Ελευθέρα Πεντέλης και κυρίως μέλος του Συλλόγου Ρεματιάς. Από τη Ρεματιά άρχισαν όλα. Ηταν η πρώτη του αντίσταση εναντίον συμφερόντων που ήθελαν με τον δικό τους τρόπο να αξιοποιήσουν τη Ρεματιά του Χαλανδρίου.

«Σε μια περίοδο που κυριαρχούν και στο Χαλάνδρι οι επαγγελματίες της πολιτικής και ο διαγωνισμός για τις θέσεις, η επιλογή της εναλλαγής αποτελεί για εμάς μια έμπρακτη απόδειξη της διαφορετικότητάς μας»
λέει.

Ενα από τα πρώτα τηλεφωνήματα που έλαβε ήταν από τον κ. Αλ. Τσίπρα, όχι τόσο για να τον συγχαρεί όσο για να του επιστήσει την προσοχή να είναι προσεκτικός ως προς τη διοίκηση που θα ασκήσει ένας αριστερός δήμαρχος «σε δύσκολες για τη χώρα συνθήκες».

Αριστερός ήταν πάντα από τότε που δραστηριοποιήθηκε στο μαθητικό κίνημα το 1980 ως το 1984, αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας, στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που αποχώρησε όμως διαφωνώντας με το «βρώμικο '89» και την κυβέρνηση Τζαννετάκη. Μετά συνέχισε ανένταχτος αριστερός.

Ηταν τρόπος ζωής ο εθελοντισμός, η συμμετοχική εργασία και τα κοινωνικά κινήματα για τον κ. Ρούσσο και τα υπηρέτησε όσο κανείς άλλος, με κάποια διαφορετικότητα, στη διάρκεια της κρίσης. Για παράδειγμα: «Δημιουργήσαμε τα λεγόμενα παζάρια χωρίς μεσάζοντες για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Δίναμε βοήθεια σε δασκάλους, οι οποίοι όμως με τη σειρά τους προσέφεραν την ενισχυτική διδασκαλία, δηλαδή τα φροντιστήρια, σε όσους την είχαν ανάγκη. Δίναμε βοήθεια εθελοντικά με αντάλλαγμα εθελοντική συνεισφορά. Ετσι όλοι μετείχαν στο κοινωνικό έργο» εξηγεί.

Ενα «πείραμα» στην εξουσία

Η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» δεν εμφανίστηκε ως μια δημοτική παράταξη στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Εξακολουθεί να είναι ένα πρωτότυπο πείραμα από τα παλαιότερα στον χώρο της Αττικής. Συσπειρώνει αριστερούς ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές. Υπάρχουν σε αυτήν όχι μόνο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμη και μέλη του Σχεδίου Β του Αλ. Αλαβάνου.

Συμμετέχουν επίσης ανένταχτοι πολίτες και μέλη των Οικολόγων Πρασίνων που όλοι μαζί συναντήθηκαν για την υπεράσπιση της Ρεματιάς, του Νομισματοκοπείου, του Κτήματος Δουνέζη.

«Ολοι αυτοί είναι άνθρωποι που αντιστάθηκαν σε όλες τις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων και θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε αυτές με τη νέα δημοτική αρχή»
λέει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.

Διαφορετικότητα
Στόχος η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση
Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά το δημοτικό  πρόγραμμά του, θα διαπιστώσει ότι η λέξη «αντίσταση» υπάρχει παντού: «Αντίσταση στην εκποίηση ελεύθερου χώρου λόγω χρέους, αντίσταση ώστε να ενταχθούν άμεσα στο σχέδιο πόλης εκτάσεις, αντίσταση μαζί με τους πολίτες ώστε να μην ιδιωτικοποιηθούν σημαντικά κτίρια, αντίσταση με τους πολίτες ώσπου να δημιουργηθούν πολιτιστικοί χώροι».

Ειδικά για το τελευταίο αναφέρει ότι «ίσως το Χαλάνδρι να είναι ο μοναδικός δήμος της Αττικής που δεν έχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στεγασμένο που μπορεί να χρησιμεύει ως πολιτιστικός χώρος». Ειδικά για το Κτήμα Δουνέζη φαίνεται αποφασισμένος: «Οχι απλώς θα διεκδικηθεί, αλλά θα κάνουμε πράξη την απαίτησή μας ώστε αυτός ο χώρος να γίνει ένα κέντρο πολιτισμού, αλληλεγγύης, συμπόρευσης των ανθρώπων της γειτονιάς» λέει. Λόγια και φράσεις που συνήθως ακούς από εξωκοινοβουλευτικά αριστερά κινήματα και όχι από έναν εκλεγμένο δήμαρχο σε μια αστική περιοχή.

Εκείνο όμως που κάνει το πρόγραμμα του νέου δημάρχου να ξεχωρίζει είναι ότι επιδιώκει να έχει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε ό,τι αφορά τον δήμο, από τη διοίκηση ως τη διάθεση των πόρων. Συμμετοχή, δηλαδή, διοίκηση παντού, όπως για παράδειγμα στις παιδικές χαρές. Το 2010 το Χαλάνδρι είχε οκτώ παιδικούς σταθμούς και σήμερα έχουν μείνει μόνο τέσσερις. Φιλοξενούσε 800 παιδιά και σήμερα 400, ενώ δεν υπάρχει πλέον βρεφονηπιακός σταθμός στην πόλη. «Υπάρχει μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία στον δήμο μας, ο Συνεταιρισμός Γονέων, που αποτελεί μια προσπάθεια του κινήματος των γονιών να βρει άμεσες λύσεις σε θέματα παιδικών χαρών και βρεφονηπιακών κέντρων. Τώρα ως δημοτική αρχή θα προβάλουμε και θα ενισχύσουμε τις συνεταιριστικές μορφές, ταυτόχρονα όμως θα αλλάξουμε τις προτεραιότητες της χρηματοδότησης και της χωροταξικής κατανομής των παιδικών σταθμών. Παράλληλα θα διεκδικήσουμε κονδύλια και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια οι παιδικοί σταθμοί» αναφέρει.

Η διαφορετικότητα όμως του νέου δημάρχου Χαλανδρίου σταματά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των οικονομικών του δήμου. Εκεί παύει να είναι ένας αριστερός, ακτιβιστής δήμαρχος. Θα ακολουθήσει την πεπατημένη γιατί με τα οικονομικά σε περιόδους κρίσεως κανείς δεν έχει εναλλακτική λύση. Μόλις παραλάβει την 1η Σεπτεμβρίου τον δήμο το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να καλέσει τους ορκωτούς λογιστές για έλεγχο. Γιατί, όπως λέει, η απελθούσα δημοτική αρχή έκανε λόγο στην προεκλογική περίοδο για πλεόνασμα εκατομμυρίων. Μόνο που κάθε φορά άλλαζε τον... αριθμό πλεονάσματος.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=601807&h1=true#commentForm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου