Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Πότε θα καταρρεύσει το άδικο οικονομικό σύστημα;


(Από εκπομπή του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARTE της 10-9-2013, ώρα 20.15 κεντρικής Ευρώπης.)

Πρόκειται για έρευνα του Γάλλου δημοσιογράφου και ειδικού στα οικονομικά: Xavier Harel.

Συνοπτικά περιγραφή της εκπομπής ακολούθως.

Φανταστείτε να ήταν δυνατόν να πληρώνετε όποτε θέλετε και όσα θέλετε σε φόρους αλλά να χρησιμοποιείτε απρόσκοπτα τις κρατικές παροχές (προστασία, αστυνομία, εθνική άμυνα, υγεία, μόρφωση κλπ.). Αυτό όμως δεν είναι ουτοπία είναι γεγονός σήμερα.

Πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να κερδίζουν τεράστια ποσά (δις €) χωρίς να πληρώνουν καθόλου φόρους. Αρκετά πλούσιοι μεταφέρουν τα μεγάλα εισοδήματά τους με τη βοήθεια μυστικών διαδικασιών που γνωρίζουν ελβετικές τράπεζες και συμβουλευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο, όπως στο Jersey των ΗΠΑ, σε ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους. Ολόκληρα κράτη κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω τέτοιας φοροδιαφυγής. Εκτιμάται ότι ετησίως 20 ως 30 τρις € κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους. Αυτό κάθε χρόνο και αντιστοιχεί στα 2/3 όλων των χρεών των κρατών της Γης.

Η έρευνα στα νησιά Cayman, στο Delaware και Jersey των ΗΠΑ αλλά και στην Ελβετία και Αγγλία δείχνουν πώς γίνεται η γιγαντιαία φοροδιαφυγή.

Υπάρχουν διάφορα μοντέλα φοροδιαφυγής, κάποια είναι των Colgate, Amazon, Total. Αναφέρονται κάποιες συμβουλευτικές εταιρείες, όπως KPMG, Ernst & Young, Pricewaterhouse Coopers, οι οποίες βοηθούν «έντιμους» πελάτες τους να καταληστεύουν ολόκληρες κοινωνίες, τους απλούς πολίτες που πληρώνουν φόρους και τελικά αρκετοί καταντούν στην ανέχεια.

Τράπεζες σωσμένες με τα χρήματα όσων πληρώνουν φόρους, όπως π.χ. οι UBS ή BNP βοηθούν παμπόνηρους πελάτες τους (εχθρούς της κοινωνίας, ληστές κοινωνιών) να φοροδιαφεύγουν σε τεράστια κλίμακα.

Η Ελλάδα, το θύμα μιας τέτοιας κατάστασης, στην ουσία πτώχευσε (το πειραματόζωο του κόσμου) αλλά οι κυβερνώντες εξακολουθούν να πληρώνουν τους διεθνείς τοκογλύφους, τους δανειστές της, στελέχη του συστήματος που περιγράφεται. Αυτοί οι ληστές των κοινωνιών γίνονται οι χρηματοδότες των κοινωνιών που ληστεύουν. Κάθε χώρα όμως κινδυνεύει να φθάσει σε αυτό το σημείο, αν δεν μπορέσει σύντομα να ελέγξει το διεθνές σύστημα φοροδιαφυγής. Οι κυβερνώντες ειδικά εδώ στην Ελλάδα, οι οποίοι με χοντρά ψέματα κατέλαβαν την εξουσία, γιατί υπηρετούν τόσο πιστά αυτό το άδικο σύστημα;

Ελλάδα 2014

ΥΠΕΡΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου