Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Δ. Μήλου: Γερμανικό καταφύγιο μεταμορφώθηκε σε χώρο καλλιτεχνικής έκφρασης (φωτό)



Με έργα σύγχρονης τέχνης της εικαστικής ομάδας «artspirators» γέμισε ένα παλιό γερμανικό καταφύγιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Αδάμαντα της Μήλου με πρωτοβουλία του δήμου του νησιού και του δημάρχου Γεράσιμου Δαμουλάκη.

Γλυπτικές συνθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις και εγκαταστάσεις με ήχο και βίντεο συνθέτουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η ομάδα των 19 καλλιτεχνών εργάστηκε επί μία εβδομάδα συλλέγοντας μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό ως έμπνευση για το έργο τους.


Τα έργα μεταφέρουν είτε την ανάμνηση ενός πολύ συγκεκριμένου περιστατικού, είτε έχουν περισσότερο αφηρημένο ή συμβολικό χαρακτήρα αντιπροσωπεύοντας μια ολόκληρη εποχή.


«Ο χώρος κυριολεκτικά μας … ρούφηξε, δεν θέλαμε να ξεκολλήσουμε, περνούσαμε κάτω από τη γη τις περισσότερες ώρες της ημέρας» αναφέρει χαρακτηριστικά η εικαστικός Μαρία-Ανδρομάχη Χατζηνικολάου.Όπως εξηγεί στο milos.pblogs, «το «refuge project»παραπέμπει στον ίδιο τον χώρο αλλά και στην έννοια του «καταφυγίου», όχι μόνο με την ιστορική της διάσταση, αλλά κυρίως με τον προσωπικό τρόπο που ο καθένας μας τη νιώθει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Η απειλή από εξωτερικούς παράγοντες έχει οξύνει την ανάγκη μας για προστασία και ασφάλεια».


Το καταφύγιο παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και 70 χρόνια. Το κατασκεύασαν οι ντόπιοι υπό τις διαταγές του γερμανικού στρατού καθώς φοβόταν τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων και αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την ύδρευση του νησιού, λόγω των μεγάλων του δεξαμενών.

Η έκθεση «Refuge Project 2: Μαρτυρίες» συνεχίζεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

http://www.aftodioikisi.gr/, 20/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου