Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση ή κίνημα ανατροπής αυτής της αυτοδιοίκησης;


timthumb

Εξήντα νεοεκλεγέντες δήμαρχοι, μάλλον γαλάζιας πολιτικής απόχρωσης, υπέγραψαν διακήρυξη με τον βαρύγδουπο τίτλο: «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση». Στους 60 υπογράψαντες δημάρχους προστέθηκαν αργότερα και άλλοι 55 και έτσι έγιναν συνολικά 115. Στόχος τους μάλλον είναι η εκλογή δική τους διοίκησης στην ΚΕΔΕ, αλλά το σημαντικό είναι αυτό που λένε ή μάλλον που δεν λένε στη διακήρυξή τους.

Αν διαβάσει κάποιος το κείμενο της διακήρυξης αυτής (εδώ) θα διαπιστώσει ότι απουσιάζει εντελώς η δημοκρατία των πολιτών. Διατυπώνονται αιτήματα όπως περισσότερη χρηματοδότηση, περισσότερη αυτονομία των δημάρχων και συμμετοχή των ίδιων σε διάφορα κέντρα αποφάσεων, αλλά απουσιάζει παντελώς η βούληση και η συμμετοχή των πολιτών τους. Πουθενά οι πολίτες, μόνο οι δήμαρχοι. Ακόμα και όταν ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος, η προσοχή τους είναι στραμμένη περισσότερο στη διανομή της χρηματοδότησης και στην μεγαλύτερη ανεξαρτησία στις κινήσεις τους, παρά στην ανάπτυξη της τοπικής δημοκρατίας.

Αν είναι δυνατόν 115 νεοεκλεγέντες δήμαρχοι και να μην λένε λέξη για τοπική δημοκρατία!!! Να μην λένε λέξη για την έκδοση του ΠΔ με βάση το οποίο θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Καλλικράτης), στο οποίο προβλέπονται τοπικά δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών!!! Αν ίσχυε αυτό το άρθρο δεν θα μιλούσαμε σήμερα ούτε για τις Σκουριές, ούτε για το νερό της Θεσσαλονίκης, ούτε για την Κερατέα, ούτε για τις παραλίες κ.λ.π.

Όχι μόνο δεν ζητάνε περισσότερη δημοκρατία και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των τοπικών αποφάσεων, αλλά ούτε κάν την ενεργοποίηση του ανωτέρω άρθρου 216!!!

Συνειδητοποιούμε λοιπόν πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να αφήνεται άλλο στα χέρια ανεξέλεγκτων δημάρχων, άλλωστε τα αποτελέσματα αυτής της τακτικής τα έχουμε ζήσει όλοι. Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να περάσει στα χέρια των πολιτών.

Πέτρος Χασάπης

http://www.olympia.gr/, 20/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου