Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΒΡΑΔΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ - ΤΟ Δ.Σ. ΈΚΟΨΕ ΣΕ 170 ΝΗΠΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

 Θλιβερή αρχή - όχι της νέας διοίκησης, αλλά ολόκληρου του νέου δημοτικού συμβουλίου έγινε με την ειδική συνεδρίαση για την έγκριση των πρακτικών της επιτροπής που έκανε την επιλογή όσων νηπίων θα μπουν στους παιδικούς σταθμούς.

Απόφαση  που άφησε εκτός προσχολικής αγωγής 170 παιδάκια.

170 νήπια δεν έχουν δικαίωμα στην προσχολική αγωγή στο Χαλάνδρι αν δεν βαστάει η τσέπη του μπαμπά.

Και αυτή - θα γράψει η ασήμαντη και μικρή τοπική μας ιστορία και διαδρομή - ότι ήταν η πρώτη πράξη ενός νέου δημοτικού συμβουλίου, η πρώτη πράξη της πρώτης διοίκησης της αριστεράς (κατ' εκείνους, διότι διοίκηση της αριστεράς υπήρξε και παλιότερα - κατά την δική μας θεώρηση των πραγμάτων), η πρώτη θετική ψήφος για τους νέους δημοτικούς συμβούλους, η πρώτη θετική ψήφος στη νέα περίοδο για τις παρατάξεις Κουράση, Ανδρεόπουλου, Λαδόπουλου, Θωμά και Νταβία και η πρώτη άρνηση θετικής ψήφου από την Λαϊκή Συσπείρωση της Λ. Καρατζά προς τη νέα διοίκηση.

360 παιδιά χώρεσαν - με το ζόρι - στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

170 στάλθηκαν στις γιαγιάδες ή παραμάνες τους - εκτός πάντως προσχολικής αγωγής ή σε όσους  ζητούν από εργαζόμενους 2500 τον χρόνο γιατί κάποιοι δεν κάνουν από λάθος ή σκοπιμότητα καλά την δουλειά τους (ιδιώτες, ιδρύματα, φίλοι, συνεταιριστές κλπ - εμείς άμα πληρώνεις 200άρια τροφεία τους λέμε όλους ιδιώτες).

Οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς είπαν ότι είναι πολλά. Έπρεπε να κοπούν άλλα 60 νήπια κατ' αυτούς για να είναι 300, με βάση τις προδιαγραφές.

Αυτός είναι ο αριθμός των παιδιών που μπορούν να έχουν την προβλεπόμενη και επιβαλλόμενη από την παιδαγωγική επιστήμη φροντίδα και αγωγή σε ό,τι απέμεινε να αποκαλείται "ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ" στην πόλη μας.

Οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο: Όταν ο αριθμός των παιδιών αυξάνεται, χωρίς να αυξάνεται το προσωπικό, ο εξοπλισμός, οι υποδομές,  αντίστροφα ανάλογα κινείται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα νήπια.

Αυτό τονίζουν οι παιδαγωγοί, στις οποίες ο - παράλογος και υποκριτικός - νόμος μεταθέτει όλη την ευθύνη και τους δημιουργεί την ανάγκη να αυτοπροστατευτούν από τις επιλογές (αριθμού παιδιών, κονδυλίων, εργασιακών σχέσεων, κριτηρίων, καταγγελιών  κλπ) που κάνουν οι αιρετοί, μέσα από διαπαραταξιακές επιτροπές με πολιτικά προτάγματα τα οποία έχουν ορίσει οι ίδιοι.

Οι κανόνες επιλογής - που εμφανίζονται ως θέσφατο - δεν είναι παρά μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως τόνισε πολύ σωστά ο Πέτρος Αναστασιάδης που συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής. Δεν είναι κανένα ευαγγέλιο που δεν μπορεί να επανεξεταστεί από το δημοτικό συμβούλιο και χρειάζεται .... η σύνοδος των εβδομήκοντα για να αναθεωρηθεί.

"Και ο Θεός χρειάστηκε 7 μέρες" είπε με ειλικρινές (τον ξέρουμε καλά) παράπονο, ο νέος δήμαρχος θέλοντας να υπογραμμίσει ότι του την πέσαμε με το καλημέρα.

Δίκιο του και δίκιο μας.
 
Δύσκολη κατάσταση. Χρειάζονται ΕΠΙΛΟΓΕΣ και ΤΟΜΕΣ.

Διότι όπως και να έχει το πράγμα οι 170 οικογένειες που κόπηκαν  (και με την ψήφο μου, για να αποδείξω ακριβώς ότι δεν είναι το πρόταγμα της κριτικής η αποποίηση ή  μετάθεση της ευθύνης - τουλάχιστον όσο με αφορά, δεν έκανα ποτέ και δεν κάνω μικροπολιτική με πολύ οδυνηρό προσωπικό κόστος) δεν έχουν κανένα λόγο να ακούν τις ακατάσχετες μπουρδολογίες που εξηγούν ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠ' ΕΞΩ, γιατί τα παιδάκια τους δεν έχουν πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, κάποιοι από αυτούς μάλιστα ενώ ήταν δεύτερη χρονιά και τα μωρά τους τώρα πρέπει να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον.

Πολλές δικαιολογίες έπεσαν στο τραπέζι συνάδελφοι.
Πολύ περισσότερες δικαιολογίες και βέρμπα από προτάσεις και εφαρμόσιμες λύσεις.

Κριτήρια, Ε9, φορολογικές δηλώσεις, πολιτικές στρατηγικές, εργασιακές σχέσεις με μπλοκάκια ή συμβάσεις περιορισμένου χρόνου που δεν μας άρεσαν   γιατί προτιμούμε βεβαίως τις μόνιμες θέσεις εργασίας (κάλιο πλούσιος και υγιής παρά φτωχός και άρρωστος)  και τις καταγγείλαμε στο ΙΚΑ για να σταματήσουν  αλλά τώρα που είδαμε το αποτέλεσμα θα τις δεχόμασταν ασμένως (αν μπορούσαμε) για να λειτουργήσουν τα δύο κτίρια παιδικών σταθμών στο Πάτημα και να βάλουμε κανένα παιδάκι μέσα, κτίρια που ετοιμάζονται και θα παραδοθούν λέει, για να στοιχειώνουν και αυτά όπως το κτίριο της Εστίας Παιδιού ή για να κάνουμε  οικονομία από το κλείσιμο του οργανισμού κοινωνικής προστασίας ώστε να έχει πλεόνασμα ο δήμος (που με αυτό το επιχείρημα θα κλείσει και τα δημοτικά όπως πάμε για να μεγαλώσει το πλεόνασμα)- και  άλλα κολοκύθια τούμπανα.

Πολιτικαντισμοί και άλλοθι αποτυχίας προηγούμενων διοικήσεων αλλά και αντιπολιτεύσεων στο δεύτερο πιο κρίσιμο για τον μέσο πολίτη τομέα άσκησης δημοτικής πολιτικής (μετά την καθαριότητα).

Σκληρή κριτική πάλι κάνει ο Νταβίας.

Άμα θες πες το και έτσι.

Προσωπικά  πιστεύω ότι απλά κάνω ταμείο δεδομένων και τα συγκρίνω με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΩΝ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΕΝΕΣΤΩΤΑ ΧΡΟΝΟ, μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα, μέσα στην κρίση, με το συγκεκριμένο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση και τις εργασιακές σχέσεις, με τον Φούχτελ εδώ και όχι με το ιδεατό και πάντα διεκδικήσιμο "όλα τα παιδιά, χωρίς λεφτά" σε ένα άλλο κράτος ή σε ένα άλλο κοινωνικοπολιτικό σύστημα" γιατί ασχέτως με τα πιστεύω του καθενός, αυτά είναι ζητήματα άλλης βαθμίδας τα οποία βεβαίως μας ενδιαφέρουν αλλά τα αφήνουμε στον Τσίπρα ή τον Κουτσούμπα να τα διαχειριστούν, όσο κάνουμε και την δουλειά μας.

Δεν πάω και δεν πήγα πότε βλέπεις για βουλευτής, ούτε τρέφω αυταπάτες ότι θα πληγωθεί ο καπιταλισμός αν στον δήμο Χαλανδρίου καταργηθεί αμέσως ό,τι δεν εφαρμόζει απολύτως το ιδεατό μοντέλο, άσε που  ενίοτε κάνω και το έγκλημα να διαλέγω την λιγότερο βλαβερή λύση για την αποτελεσματικότητα του δήμου σε ενεστώτα χρόνο, άσχετα αν αυτή παρεκκλίνει δεξξξξξα ή αριστερά  - γνωστός ρεφορμιστής, διαχειριστής του συστήματος, όχι σαν κάτι επαναστάτες ....

Και ΝΑΙ έγιναν λάθη στο παρελθόν, ναι έπρεπε να είχαμε αντισταθεί όλοι ίσως περισσότερο τότενες ακόμα και να είχαμε άλλες γνώμες από ότι σήμερα για μερικά (όχι πολλά) θέματα, ναι ίσως να έπρεπε να μην είχαμε ψηφίσει τροφεία, ίσως να έπρεπε να είχαμε αρνηθεί και την αρμοδιότητα αυτή στην αυτοδιοίκηση χωρίς τους αντίστοιχους πόρους από το Υπ. Κοιν. Πρόνοιας - τότενες  (που μας έταζαν ότι θα τους μεταφέρουν τους πόρους και  μετέφεραν ό,τι συνήθως μεταφέρει σε μετρητό η κεντρική διοίκηση στην αυτοδιοίκηση - δηλαδή ούμπαλα) και ίσως να μην έπρπεπε να μασήσουμε ποτέ στο όραμα της ενωμενης Ευρώπης αν  ..... κλπ

 Αλλά αυτό τι σήμαίνει για τον σημερινό γονιό που ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΣΕ τότενες, αλλά γέννησε ΣΗΜΕΡΑ;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΘΙ Η ΠΟΛΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ γίνει σήμερα το ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ για το σήμερα, αναγνώστη μου.

Και όσοι προσφεύγουν τόσο συχνά στο παρελθόν - με κάθε ευκαιρία και σε κάθε συζήτηση - έχουν κάτι να κρύψουν για το σήμερα.
Έχουν κάποια σκοπιμότητα επί του παρόντος να υπηρετήσουν. ΣΕ ΕΝΕΣΤΩΤΑ ΧΡΟΝΟ.

Αυτό έχει  αποδείξει η ζωή.

Και επειδή κάθε φορά που γράφω πρέπει να προσέχω και την κάθε λέξη γιατί μου την πέφτουν συντονισμένα, υπογραμμίζω ότι δεν λέω ότι δεν έχει αξία η μελέτη του παρελθόντος, η κριτική και η αυτοκριτική για την αξιοποίηση εμπειριών και λαθών στο παρόν και στο μέλλον.

Άλλο λέω και ο αναγνώστης της Πλατείας κατάλαβε.

 Δεν θα κάνω πολιτικό επίλογο.

Γιατί τα λόγια είναι περιττά όταν μιλάει η σκληρή αλήθεια για την οποία δεν φταίνε τα μνημόνια, ο Φούχτελ και ο καπιταλισμός αλλά φταίμε εμείς.

(Αυτά φταίνε για το ότι δεν έχουμε το "όλα τα παιδιά, χωρίς λεφτά",  στόχο με τον οποίο συμφωνούμε.
Αλλά μέχρι τότε .... ΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ για να έχουμε τουλάχιστον το "ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ" όπως πολλοί άλλοι έχουν γύρω μας αλλά και πώς δεν θα λέμε τα ίδια του χρόνου.

Παραθέτω μερικά ΔΕΔΟΜΕΝΑ, διότι ημείς "του πρακτικού", "οι πρωτοδεσμάκηδες" ΕΤΣΙ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ:

1. Στο Χαλάνδρι είχαμε (με λάθη, προβλήματα, παραλείψεις, ρουσφέτια, καβγάδες, παπαρολογία, αδικίες κλπ) 900 θέσεις στους παιδικούς μας σταθμούς πριν 5 χρόνια - με την ΕΣΤΙΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ανοικτή.
Έπεσαν στα 700 (με κατάργηση των αντεργατικών συμβάσεων έργου που καταγγέλθηκαν στο ΙΚΑ) και μετά έπεσαν στα 500 γιατί έληξαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Με την κατάργηση του ΟΚΠΑ και το οικονομικό θαύμα του πλεονάσματος Κουράση, πήγαμε στα 450 πέρυσι και στα 360 φέτος. 

Τις πολιτικές αναλύσεις για το τι έγινε πρώτα - η κότα ή το αυγό - και για το ποιος φταίει περισσότερο, να τις δώσετε στους γονείς των νηπίων που κόπηκαν για να τις διαβάζουν αντί για παραμύθια στα νήπια που θα είναι σπίτι, όταν κλαίνε και δεν κοιμούνται.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ - που η νέα διοίκηση ανέχεται και σκεπάζει - αφού κανείς ακόμα από τη νέα διοίκηση δεν έχει διαψεύσει το υποτιθέμενο οικονομικό θαύμα Κουράση:

Η ΠΙΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ:

Δήμος Αγίας Παρασκευής 
59.500 κάτοικοι (απογραφή  2011) 
 φορέας διαχείρισης παιδικών σταθμών ΠΑΙΣΔΑΠ (ΝΔΠΠ) εγγράφονται φέτος πάνω από 700 νήπια.
1 νήπιο σε π.σ. ανά 85 κατοίκους.

Εδώ αξία έχει να υπογραμμίσουμε ότι ανακοινώθηκαν δημόσια τα κριτήρια με ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - δεν κόβουν κανένα νήπιο από χώρο που φοίτησε που φοίτησε την προηγούμενη χρονιά (http://www.agiaparaskevi.gr/portal/images/arthra/2014/08/%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F_%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5_%CE%A0%CE%91%CE%99%CE%A3%CE%94%CE%91%CE%A0.pdf)

2. Δήμος Βριλησσίων 30.660 κάτοικοι (απογραφή 2011) 
 φορέας διαχείρισης ΟΚΠΑ (ΝΠΔΔ) - πήραν 300 παιδιά αναλογία θέσεων σε π.σ./ πληθυσμού: 
1 θέση ανά 102 κατοίκους.

3. Δήμος Πεντέλης 34.880 κάτοικοι (απογραφή 2011) 
φορέας διαχείρισης ΟΚΠΑ (ΝΠΔΔ) - 600 παιδιά 
αναλογία θέσεων - πληθυσμού 1 θέση ανά 58 κατοίκους

ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΚΑΝΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ.

Δεν συνεχίζω με Μαρούσι, Χολαργό κλπ γιατί με πιάνει θλίψη και ντροπή συννάμα για την κατάσταση του δήμου μας αλλά και τις .... δικαιολογίες και μπουρδολογίες  που λέγονται με τόση ευκολία από ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΩΝ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ.

Για να καταλάβεις αναγνώστη μου το χάλι μας με τις εξυπνάδες των τελευταίων χρόνων παραθέτουμε τα αντίστοιχα στοιχεία:

Χαλάνδρι - πληθυσμός 73.970 κάτοικοι 
Θέσεις σε παιδικούς σταθμούς 360
ΑΝΑΛΟΓΙΑ: 1 νήπιο ανά 205 κατοίκους.

Και ακόμα παπαρολογούμε ανυποχώρητα ....
Καλό Π- Σ-Κ 
Α.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου