Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεσηκώθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση: Εκτός παιδικών σταθμών 23.000 παιδάκια

Λεφτά (από το ΕΣΠΑ) υπάρχουν κι όμως έμειναν εκτός... 

Ξεσηκώθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση: Εκτός παιδικών σταθμών 23.000 παιδάκια

Ρεπορτάζ: Γιάννης Ευσταθίου

O απόλυτος παραλογισμός στην Ελλάδα του μνημονίου.  
Θέσεις υπάρχουν, κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί, όμως σχεδόν 23 χιλιάδες παιδιά, έμειναν εκτός φιλοξενίας από τους παιδικούς σταθμούς. Οι αρμόδιοι τώρα ψάχνουν λύσεις, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενηθούν κάποια από αυτά.

Γκάφα, αβλεψία, κακή ενημέρωση, σκοπιμότητες, αδιαφορία δημάρχων από τη μη επανεκλογή τους; Ο,τι κι αν ισχύει, το θέμα είναι ότι περίπου 23 χιλιάδες παιδάκια μένουν εφέτος εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, λίγες μόλις μέρες μετά τις επίσημες δεσμεύσεις ότι θα φιλοξενηθούν όλα τα παιδιά, οι γονείς των οποίων πληρούν τα σχετικά κριτήρια. Το θέμα απασχόλησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης: «Υπάρχουν παραλογισμοί στην Αυτοδιοίκηση. Είναι παραλογισμός». Αλλά και ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας της ΚΕΔΕ, ήταν εξίσου καυστικός: «Μας λείπει ο κοινός νους. Η κοινωνία αντιμετωπίζει το θέμα με μεγάλη δυσπιστία».

Συνολικά υποβλήθηκαν 112.282 αιτήσεις. Εγκυρες θεωρήθηκαν οι 97.629 και οι προσφερόμενες θέσεις φιλοξενίας ήταν 89.642. Παρά ταύτα, θα φιλοξενηθούν μόνο 74.912 παιδιά, δηλαδή θα μείνουν εκτός 22.717.

Θα διατεθούν 177 εκατομμύρια ευρώ, από τα περίπου 200 που είχαν αρχικά διασφαλιστεί, σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς και μη παράγοντες.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, αφενός υπήρξαν γονείς που επέλεξαν να δηλώσουν μόνο έναν παιδικό σταθμό, αντί 4 που είχαν δικαίωμα, με αποτέλεσμα, σε άλλους να υπερκαλυφθούν οι θέσεις και σε άλλους να υπάρξουν κενές.

Καταγγελία-βόμβα έκανε ο πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ: «Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Υπήρξαν ολιγωρίες από πλευράς κυρίως απερχόμενων δημάρχων, οι οποίοι αδιαφόρησαν να ενημερώσουν κατάλληλα τους δημότες τους».

Τώρα όλοι οι αρμόδιοι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να μπορέσουν να φιλοξενηθούν ακόμη τουλάχιστον 7000 παιδιά.

Μια λύση είναι να υποβληθούν νέες αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς που έχουν κενές θέσεις, όμως για κάτι τέτοιο εκφράζει επιφυλάξεις η Κομισιόν που επιχορηγεί το πρόγραμμα. Έτσι εξετάζεται να αυξηθεί ο αριθμός φιλοξενίας παιδιών από 12 σε 20 στους βρεφονηπικαούς σταθμούς και από 25 σε 30 στους παιδικούς, όμως αντιδρούν οι συνδικαλιστές που ζητούν νέες προσλήψεις ή επιπλέον επιδόματα. 
 
http://www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου