Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης «Χαλάνδρι σε Δράση» Περί της επικείμενης κατεδάφισης του καταυλισμού


Με αφορμή την επικείμενη κατεδάφιση του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, αύριο Τρίτη 30-9-2014, σύμφωνα με την απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουμε να καταθέσουμε με σεβασμό στο λαό του Χαλανδρίου τα παρακάτω: 

Αρχικά δηλώνουμε πως ως Δημοτική Αρχή υπερασπιστήκαμε στο μέτρο του δυνατού και των αρμοδιοτήτων που μας επέτρεπαν παρέμβαση, την πάγια θέση μας πως ο καταυλισμός πρέπει να σταματήσει να υφίσταται, διότι η εγκατάσταση των Ρομά και η δημιουργία του ήταν ανέκαθεν παράνομη, έθετε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των περιοίκων και των ιδίων των Ρομά και επιπλέον αφορούσε στην παραβατική ενέργεια καταπάτησης ξένων ιδιοκτησιών.

Δηλώσαμε ευθέως και υπευθύνως, πως στην πόλη μας δεν υφίσταται χώρος κατάλληλος για τη μεταστέγαση του συγκεκριμένου πληθυσμού των Ρομά του Νομισματοκοπείου. Άλλωστε, εκ των συνθηκών που απορρέουν από την γκετοποίηση του καταυλισμού, ουδέποτε γνωρίζαμε, ούτε εμείς ούτε καμιά άλλη αρχή, τον ακριβή αριθμό των διαβιούντων σε αυτόν. Και αυτό, διότι καθημερινά το μέγεθός του μεταβάλλονταν αυξητικά, από νέους και άγνωστους εποίκους της φυλής των.

Αντισταθήκαμε σθεναρά σε μία από τις αποφάσεις μεταστέγασης, που αφορούσε στη μεταστέγαση στο παρακείμενο κτήμα ιδιοκτησίας του Δημοσίου – γνωστό ως γήπεδο Απόλλωνα -, τον οποίο χώρο διεκδικήσαμε ως χώρο πρασίνου, άθλησης και αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής του Κάτω Χαλανδρίου και το εντάξαμε στον πολεοδομικό σχεδιασμό μας.

Πέραν των όσων επιβαρύνσεων έδινε ο καταυλισμός προς τους περιοίκους, οι συνθήκες διαβίωσης και των ίδιων των τσιγγάνων είχαν χαρακτηριστεί άθλιες και παντελώς ακατάλληλες για τη δημόσια υγεία και αυτά διαπιστώνονταν σε πλήθος εκθέσεων της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας, που είχε διενεργήσει πολλούς ελέγχους.

Ο Δήμος μας διαχρονικά και σταθερά με την υπηρεσία καθαριότητας εξυπηρετούσε και τον καταυλισμό, ως όφειλε για την προστασία της δημόσιας υγείας, παρότι το έργο των εργαζομένων στα απορριμματοφόρα ήταν δυσκολότατο και επικίνδυνο, αφού αντιμετώπιζαν όχι μόνον την άρνηση πρόσβασης και συνεργασίας αλλά και την επιθετικότητα από ορισμένους εποικιστές του.

Μετά από πλήθος τελεσίδικων αποφάσεων της πολεοδομίας και μετά τη δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα των ιδιοκτητών της καταπατημένης γης, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ως οι έχοντες έννομο συμφέρον, ακολούθησε εισαγγελική παραγγελία για την άμεση κατεδάφιση του καταυλισμού, την οποία και αποφάσισε ο τότε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σήμερα λοιπόν θεωρούμε, πως μετά από τις αναστολές που αφορούσαν αποκλειστικά στην εξεύρεση χώρου και στη δημιουργία οικισμού για τη φιλοξενία τους, εξέλειπαν πλέον και οι λόγοι άρνησής τους. Άλλωστε αυτό το προνόμιο δεν το απολαμβάνουν άλλοι πολίτες, οι οποίοι πράγματι μένουν άστεγοι για τον οιονδήποτε λόγο, είτε έξωσής τους ως νεόπτωχοι είτε κατεδάφισης του αυθαιρέτου τους.

Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τις ενστάσεις της παράταξης της νυν διοίκησης του Δήμου μας, όταν υπερασπίζεται εντελώς επιλεκτικά το συμφέρον αποκλειστικά των Ρομά, οι οποίοι βαρύνονται τουλάχιστον με την κλοπή ξένης περιουσίας και οι οποίοι αρνούνται ανέκαθεν και σταθερά κάθε προσπάθεια αποκατάστασης της Νομιμότητας. Αφού ως γνωστόν είναι αυτοί που αρνήθηκαν ακόμα και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είχαν εξασφαλιστεί για την απόκτηση δικής τους ιδιοκτησίας προ ολίγων ετών, προφασιζόμενοι λόγους που δεν αντέχουν στη λογική.

Επίσης δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιούς Χαλανδραίους πολίτες ομιλεί πως «διώκονται» η νυν διοίκηση, διότι εμείς γνωρίζουμε πως οι Χαλανδραίοι πολίτες διαμένουν σε νόμιμες κατοικίες, πληρώνουν τα δημοτικά τους τέλη και τους φόρους τους, δεν κλέβουν το ηλεκτρικό ρεύμα από τις κολώνες και δεν καταδέχονται να πληρώνουν άλλοι συμπολίτες τους τις καταναλώσεις ρεύματος και ύδρευσης και την καθαριότητά τους. Και αυτά όλα γίνονται ενώ απολαμβάνουν την πλήρη στήριξή τους από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας! Η ισοτιμία και η ισονομία μεταξύ των πολιτών πέραν των δικαιωμάτων, απαιτεί και την ανάληψη των στοιχειωδών υποχρεώσεών τους.

Είναι ανήκουστο λοιπόν να χρησιμοποιούν και να αποδίδουν κάποιοι το χαρακτηρισμό του «ρατσιστή» σε εκείνους που διαφωνούν μαζί τους, διότι δεν έχουν τις ίδιες με αυτούς «περίεργες» αντιλήψεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ειδικά όταν ξέρουν, πως στο δημοτικό διαμέρισμα του Πατήματος υπάρχουν συμπολίτες μας Ρομά που διαμένουν σε δικές τους κατοικίες και επειδή είναι απολύτως συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, δεν προκαλούν καμία αγανάκτηση σαν εκείνην που προκαλούν οι διαβιούντες στο συγκεκριμένο καταυλισμό.

Με γνώμονα το συμφέρον της πόλης δηλώνουμε πως, θα συνεχίσουμε με συνέπεια να υπηρετούμε κάθε προσπάθεια που αποδίδει το Δίκαιο και το Ηθικό και θα είμαστε συμπαραστάτες στην αποκατάσταση της Νομιμότητας, σεβόμενοι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ποιότητα Ζωής όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου