Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

από το fb στο myxalandri

Σταυρόλεξο για γερούς λύτες ήταν οι δημαιρεσίες στο Χαλάνδρι, όσο αφορά την κάλυψη των θέσεων που ο νόμος προβλέπει για την μειοψηφία.

Για τις προβλεπόμενες από το νόμο θέσεις της πλειοψηφίας (πρόεδρος Δ.Σ και από 5 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη στις επιτροπές διοίκησης - οικονομική  και ποιότητας ζωής), τα πράγματα βεβαίως ήταν πιο απλά, αφού οι προτάσεις της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ δεν είχαν πρόβλημα στο να γίνουν αποδεκτές.

Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου απλά όμως στον χώρο της αντιπολίτευσης η οποία αποτελείται από 6 δημοτικές παρατάξεις και αυτό περιέπλεκε τα πράγματα (2 θέσεις προεδρείο και από 3 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη στις επιτροπές διοίκησης).

Αντίστοιχα για την εκπροσώπηση του δήμου στην ΠΕΔΑ (3 από την διοίκηση και 2 από την αντιπολίτευση) τα πράγματα ήταν επίσης πολύ σύνθετα για τις παρατάξεις της μειοψηφίας).

Ολόκληρη την προηγούμενη βδομάδα γινόντουσαν ζυμώσεις για να καταλήξει η αντιπολίτευση σε ομόφωνη πρόταση για την συμμετοχή της στα όργανα διοίκησης.

Ε, δεν ήταν και εύκολο με έξι κοκκόρους να λαλούν (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη των κοτετσιών ειδικά στις μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης).

Με δύο λόγια θα σας περιγράψουμε πώς βγήκε η συμφωνία:

Ο Γ.  Κουράσης ζήτησε αρχικά - εκτός από την θέση του αντιπροέδρου που προβλέπει ο νόμος για την παράταξή του - από ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος στις επιτροπές.

Η απαίτησή του ήταν κατ' αρχήν  εύλογη για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά έκλεινε κάθε δυνατότητα "να χωρέσουν" όλες οι παρατάξεις - δηλαδή ουσιαστικά απέκλειε κάθε σκέψη συμμετοχής της τελευταίας παράταξης του δημοτικού συμβουλίου, αυτής του Νταβία.

Επίσης ο Γ. Κουράσης - αρχικά - θεωρούσε ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΕΔΑ και αυτοί θα εκλεγούν με βάση των συσχετισμό των παρατάξεων.

Ο Νταβίας ερευνήθηκε - κατ' αρχήν - για στήριξη της πρότασης της αντιπολίτευσης με συμμετοχή σε αναπληρωματική θέση επιτροπής, το απέκλεισε χωρίς δεύτερη κουβέντα και είπε ότι θα μείνει εντελώς εκτός, ότι δεν έχει καμία απαίτηση και θα ψηφίσει κατά βούληση.

Αρχικά όμως η Λούλα Καρατζά και στη συνέχεια ο Γιώργος Θωμάς επέμειναν στο να αναζητηθεί συμμετοχή όλων - και του Νταβία - και να μην αποκλειστεί δημοτική παράταξη και έθεσαν στις διαπραγματεύσεις με τις άλλες παρατάξεις, την αρχή αυτή.

Αυτή την άποψη ενστερνίστηκε και ο Γιάννης Λαδόπουλος - με ενστάσεις αλλά όχι βέτο - του Νίκου Πανταζή και τελικά σε αυτή προσχώρησε και ο Στάθης Ανδρεόπουλος μέσω διαπραγματεύσεών του με τον Γιάννη Λαδόπουλο.

Η πρόταση μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο με την αποδοχή του Γ. Κουράση να αφήσει μια θέση τακτικού σε επιτροπή (από τις δύο που διεκδικούσε, ώστε οι έξι θέσεις τακτικών μελών να δώσουν μία σε κάθε παράταξη).

Στην αρχή αυτό δεν ήταν αποδεκτό παρά τις πιέσεις που ασκούνταν κυρίως από Καρατζά και Θωμά και στην επόμενη φάση από τον Γ. Λαδόπουλο.

Τελικά ο Γιώργος Κουράσης έδωσε το ΟΚ το Σάββατο και οδηγηθήκαμε στις χθεσινές "βελούδινες" δημαιρεσίες όπου ΚΑΝΕΝΑΣ (διοίκηση και αντιπολίτευση) δεν εκλέχτηκε με το λιγότερο των 3/4 των παρευρισκόμενων δημοτικών συμβούλων (23 της πλειοψηφίας και 17 της μειοψηφίας) γεγονός που αποδεικνύει ότι όλες οι πλευρές βρήκαν την τελική συμφωνία δίκαιη και προς το συμφέρον του δήμου.

Ποια ήταν τελικά η οριστική κατανομή που συμφωνήθηκε για την αντιπολίτευση, για να κρίνεις αναγνώστη μου αν ήταν σωστή;

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ:
Πήρε ότι προβλέπει ο νόμος με αυξημένη πλειοψηφία εκλογής αφού τα στελέχη της ψηφίστηκαν και από συμβούλους της αντιπολίτευσης.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΟΥΡΑΣΗ:
Αντιπρόεδρος - Τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή , 1 Αναπληρωματικό στην Περιβάλλοντος και 1 εκπρόσωπος στην ΠΕΔΑ.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ:
Γραμματέας Δ.Σ. - Αναπληρωματικό μέλος στην Ο.Ε. - Τακτικό στην Ποιότητα Ζωής.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ:
Τακτικό στην Ο.Ε. - Αναπληρωματικό στην Ποιότητα Ζωής

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΡΑΤΖΑ:
Εκπρόσωπος ΠΕΔΑ -Τακτικό μέλος στην Ποιότητα Ζωής - Αναπληρωματικό την Οικονομική.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΘΩΜΑ:
Τακτικό στην Περιβάλλοντος.

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΤΑΒΙΑ
Τακτικό στην Οικονομική.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης κατατέθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ - στηρίχτηκε, όπως φάνηκε στις μυστικές ψηφοφορίες από την διοίκηση που είχε εκδηλώσει την βούλησή της να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα όργανα.

Πάντως έγιναν πραγματικά υπερβάσεις - κυρίως από τις παράταξεις Κουράση και Θωμά για να διασφαλιστεί η διαπαραταξιακότητα και να "χωρέσουν" όλοι.

Και για να γίνουμε συγκεκριμενοι:

Η παράταξη Κουράση μπορούσε εύλογα να επιμείνει σε εκπροσώπηση με τακτικό μέλος στην ποιότητα ζωής ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά υποχώρησε και ο Γιώργος Θωμάς ήθελε να είναι εκπρόσωπος του δήμου στην ΠΕΔΑ αλλά επίσης έκανε υπέρβαση για να βγει η τελική συμφωνία της αντιπολίτευσης.

Αλλά έτσι είναι πάντα: Η συναίνεση απαιτεί την βούληση του μεγάλου να ακούγεται και ο μικρός. Αλλιώς είναι ευχολόγιο και βέρμπα τα περί πλουραλισμού.

Το μεγάλο ευτράπελο:

Τώρα να σου πω αναγνώστη μου: Πώς ο Νταβίας βρέθηκε στην "πρώτη τη τάξει" οικονομική επιτροπή, ενώ του είχαν πει (και είχε αποδεχτεί" ότι θα είναι στην ποιότητα ζωής) .... μόνο η Καρατζά το ξέρει.
Μάλλον πλάκα στην διευθύντρια Οικονομικών  του δήμου ήθελε να κάνει η Λούλα, δεν εξηγείται αλλιώς.

Άντε να δούμε συνεργασία Νταβία με την Κούκα τώρα ...

Θα βουίξει το δημαρχείο από τις φωνές ....

Την αντιδήμαρχο Οικονομικών λυπόμαστε μόνο, που θα μάθει .... the hard way ....


ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου