Ο ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΞΙΑ

ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σύλλογος Εκπαιδευτικών”Ο Περικλής”: ψήφισμα για τους Ρομά στο Χαλάνδρι

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/KΩΝ Π.Ε.
«Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»


Γιαβάση 7 -15242
Αγία Παρασκευή
Τηλ-Fax: 2106399318
http://www.syllogosperiklis.gr
info@syllogosperiklis.gr

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΡΟΜΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Στις 30/9 είχε διαταχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατεδάφιση κτισμάτων στον καταυλισμό Ρομά Χαλανδρίου.

Κάθε απόφαση κατεδάφισης οικισμού ΕΚΟ (Ευπαθούς Κοινωνικής Ομάδας) προϋποθέτει κατάλληλη διαμόρφωση χώρου μετεγκατάστασης. Οι προϋποθέσεις προσδιορίζονται σε Διυπουργική Απόφαση από τις 15/7 του 2003 και πάνω από 11 χρόνια τώρα δεν έχουν υλοποιηθεί. Αντ’ αυτού προβλεπόταν η μετεγκατάσταση στην εξορία του όρους Πατέρα στα Μέγαρα σε 750μ. υψόμετρο χωρίς υποδομές, πρόσβαση σε σχολείο,  πρόβλεψη από προστασία από γκρεμούς κ.ο.κ. Παρότι :

- βρίσκονται σε ισχύ τα Ασφαλιστικά μέτρα προστασίας των συγκεκριμένων Ρομά με απόφαση του ΟΗΕ (10-5-2013)
-  η απόφαση καταλληλότητας του χώρου μετεγκατάστασης δεν έχει ακόμα εκδοθεί
- ο Συνήγορος του Πολίτη αποφάνθηκε πως βίαιη μετακίνηση σε άλλο χώρο δεν μπορεί να γίνει αν δεν είναι χώρος νόμιμης διαμονής και δεν παρέχει συνθήκες υγιεινής και αξιοπρέπειας
- η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των Ρομά δεν έχει εκδικαστεί
- η αίτηση του δήμου Μεγαρέων δεν έχει επίσης εκδικασθεί
- η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττική για κατεδάφιση ήταν μη νόμιμη γιατί πάρθηκε χωρίς την παρουσία και εν αγνοία των ενδιαφερομένων Ρομά

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιχείρησε  την κατεδάφιση θέτοντας σε κίνδυνο την ειρηνική διαβίωση των πολιτών Χαλανδρίου, την οικονομική ζωή και την κοινωνική συνοχή, αλλά και διακινδυνεύοντας τη δημιουργία μιας κρίσης ανθρωπιστικού περιεχομένου αφήνοντας άστεγες 75 οικογένειες.

Με μια μαχητική κινητοποίηση των Ρομά του καταυλισμού Νομισματοκοπείου,  με την στήριξη κόσμου που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ και άλλων συλλογικοτήτων του Χαλανδρίου ματαιώθηκε το σχέδιο κατεδάφισης του οικισμού  με την εισβολή μπουλντόζας  και των ΜΑΤ, όπως απειλούσε ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μανώλης  Αγγελάκας
Έγινε μάλιστα  τελικά αποδεκτή  η αναβολή της μετεγκατάστασης και η αναζήτηση λύσης σε συνεννόηση με το Δήμο Χαλανδρίου καταρρίπτοντας; Τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι  δήθεν ο καταυλισμός στα Μέγαρα είναι έτοιμος και κατάλληλος να δεχθεί τους Ρομά.
Οι Ρομά έδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν τα ρατσιστικά σχέδια της κυβέρνησης αψηφώντας τη τρομοκρατία των ΜΑΤ.
Η πολιτική των κατεδαφίσεων των σπιτιών των Ρομά είναι ένα ρατσιστικό χαρτί που παίζει η κυβέρνηση για να αποπροσανατολίσει την οργή του κόσμου από τα άθλια μέτρα του Μνημονίου, των νέων χαρατσιών τύπου ΕΝΦΙΑ, των αξιολογήσεων-απολύσεων. 

Είναι μια μάχη που πρέπει να τη δώσουμε μέχρι τέλους για να κλείσουμε κάθε δυνατότητα στη ΝΔ να παίζει  με τη ρατσιστική ατζέντα που δυναμώνει τους νεοναζί.
Στην Γαλλία, οι κατεδαφίσεις κατοικιών των Ρομά άνοιξαν το δρόμο στους φασίστες του Λεπέν. Η κυβέρνηση με αυτές τις επιλογές κάνει δώρα στους νεοναζί επιδιώκοντας να κερδίσει τους ψήφους τους στη Βουλή για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ούτε ένα  σπίτι Ρομά δεν πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό των συμφερόντων του real estate που ξερογλείφεται για το φιλέτο δίπλα από το Νομισματοκοπείο.  Ούτε ένα σπίτι Ρομά δεν πρέπει να γκρεμμιστεί για να ικανοποιηθούν τα ρατσιστικά σχέδια της ΝΔ.
Η λύση των προβλημάτων των Ρομά είναι μια υπόθεση κοινού αγώνα όλων των εργαζόμενων που σήμερα προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε Δήμους κατά των αξιολογήσεων-απολύσεων, για να σωθούν οι δημοτικές υπηρεσίες από τη διάλυση. Οι Ρομά έδειξαν ότι έχουν τη δύναμη και αξίζουν τη στήριξη όλων μας σε αυτό τον αγώνα.

Απαιτούμε :
- Καμιά μετακίνηση πληθυσμού χωρίς διασφάλιση των προϋποθέσεων που θέτει το διεθνές δίκαιο και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εμπλεκόμενης κοινωνικής ομάδας
- Διερεύνηση κάθε πρόσφορης και βιώσιμης λύσης μετεγκατάστασης

                                                    Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

          Η Πρόεδρος                                                      Η Γεν. Γραμματέας                              
       Ηλέκτρα Μήτσουρα                                       Άννα Μάγια Σταυροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου